返回列表 發新帖

新手種家樂花

作者: 新手小麗 发表于 2018-12-12 19:27:56
5743 46
violet_bb 發表於 2019-1-31 00:51:19 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-12-23 17:06
開花易, 之後就會甩葉架啦, 室內實在難種呢類多肉的,
盡量放係有風吹到的環境, 否則好難種得耐 ...

我又終於明點解根爺同B大會猛話甩葉,難種。
八月買返來,一路開花好靚,之後真係甩葉。不過就在上高長出了新葉,但已經唔係下葉上花果個樣。
我記得好耐之前都種過家樂花,係可以種好耐好耐越生越長嘅。係咪其實甩葉屬正常新陳代謝?
另一棵家樂,而家下面無晒原本主葉,不過就有新分枝嘅細葉,而且開始木質化,睇黎好似甩葉係必經階段喎。
violet_bb 發表於 2019-1-31 01:04:18 來自手機 |顯示全部樓層
同埋,我發覺越凍花色越靚,黃花中間的橙色明顯d鮮艷d, 天熱時無咁大對比。
新手小麗 發表於 2019-1-31 08:10:33 來自手機 |顯示全部樓層

我都覺得家樂越通風花色越鮮,未渡過夏,唔知花色會否轉淡,但這2棵有個問題,啲葉片開始軟,唔知出咗咩問題?

上個週末幫佢換了一次泥,轉用小石在底,主要用多肉植物專用土混赤玉土

另外啲葉又薄又軟,點樣先可以種到厚肥呢?
powergun 發表於 2019-1-31 09:01:08 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-31 00:51
我又終於明點解根爺同B大會猛話甩葉,難種。
八月買返來,一路開花好靚,之後真係甩葉。不過就在上高長出 ...

我諗有戶外環境的應唔會咁, 因大多數話易種的都係放戶外的, 你不妨都將佢露放試下

OK, 試下先  發表於 2019-1-31 11:19
菜妹 發表於 2019-2-1 11:41:03 |顯示全部樓層

有種過兩棵室內完全冇太陽曬既散光位一年時間,冇甩葉問題,亦有半年內復花(復花量少)。我係等葉開始脫水,明顯變軟後淋雨水混合極少量自製堆肥水。

第三棵家樂花錦出現後,棄養冇錦果兩盆(俾左人),有錦家樂花係枝條種起,生長非常慢(低溫影響)。
頂芽係摘芯後唯一新葉,露養4個月,完全靠落雨生存。

另外,我係香港夏天見過街坊帶花落公園曬太陽,估計都係屋企方向冇太陽直曬所致。
新手小麗 發表於 2019-2-1 17:18:01 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-2-1 11:41
有種過兩棵室內完全冇太陽曬既散光位一年時間,冇甩葉問題,亦有半年內復花(復花量少)。我係等葉開始脫水, ...

你好,請問從枝條種起的有錦長壽是由冇錦種到有錦嗎?

葉軟是因為缺水?
等我試下俾番多少少水,睇睇葉片情況會否好轉,thx
菜妹 發表於 2019-2-1 17:55:25 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2019-2-1 17:18
你好,請問從枝條種起的有錦長壽是由冇錦種到有錦嗎?

葉軟是因為缺水?

錦係花友送。我估大大買返黎冇換過泥,買返黎既多肉一般需要換較疏水泥土。唔係話大大既家樂花脫水,根部氧份不足葉都會變軟。網路上有好多多肉種植資源search下就有,睇下板內花友既貼都有講,溫下書就明,我唔長氣講咁多啦。

上個星期換過泥,咁可能需時復盤或適應,我再觀察下先,thx  發表於 2019-2-1 19:22