(update 9/3/2020) 求救:嘉仔葉面有黑斑、葉背和莖有啡斑

作者: Ming36 發表于 2018-12-2 23:15:47
6171 84
Childpark 發表於 2018-12-17 23:33:37 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-15 22:52
我用返水苔+陶粒,比較有信心!
樹皮開始有臭味,而且又發毛,頂唔順! ...

買樹皮粒最好去金魚街買,爬蟲類用的樹皮粒,齋舖附近。
回復

Childpark 發表於 2018-12-17 23:36:10 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-12-16 06:05
陶粒唔保水,可混合其他租料,水苔也可混合入去保水。

陶粒不保水,但引水性超強,可以用來水培種拖鞋蘭。
回復

Girl 發表於 2018-12-19 22:23:27 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2018-12-11 19:41
很開心和大大有這個交流,在蘭花種植道路上,各自的認知和感受不同,沒有對與錯,個人其實很懷疑香港蘭花 ...

好利害呀~ 我種蝴蝶蘭,最近有幾日低溫發現,兩棵不同的蘭花吸水性都有差別,不過新買既蘭花似乎有d病病地,最初換盆除去發黑的根後,我用炭及炭粉加生物環做植料,炭有吸附同殺菌的作用,所以我洗左根後炭連炭粉都直接放入盆來養根,然後淨放2日唔淋水,之後我再用浸盆的方法淋水,發現d水有啡色的液體從盆底流出來,我先不動盆讓蘭花吸水2小時,然後抽起花盆時炭粉連水會從盆底流出,水因為炭粉而變黑,跟住幾日凍了,我就唔淋水,只係在有生物環的底盆加水,水的高度唔超過生物環,凍既時候這盆蘭花吸水好少,可能是因為生病。
然後在下次浸盆淋花仍然有啡色液體從盆底流出來,我多在水裡拎起花盆上下移動,讓污水從底盆流出來,也是想弄乾淨花盆內的植料,然後再過一次清水。
過左幾日我再浸盆淋水,已經再無啡色液體流出來,而且水也是清的,只是帶有少量的炭粉。
而我這盆蝴蝶蘭的花,仲花得好靚,只是謝了2朵花及消了最細小的幾個花苞,依家仲有十幾朵開得好靚既花,我諗佢適應左新環境,亦都已經好番了。
真係好開心!
回復

Ming36 發表於 2020-3-9 13:30:54 來自手機 |顯示全部樓層
舊嘅唔去,新嘅唔嚟!
得到咁多高人大大指點,再接再厲種加仔。
回復

Ming36 發表於 2020-3-9 13:33:13 來自手機 |顯示全部樓層

上次果盆水培嘉仔,農曆年後終於發病,分株處理,重新用粗料。休養中,真係徘徊地獄門口,希望能夠折返人間
回復