花菖繁殖成功出葉

作者: MUE-Train 發表于 2018-11-28 11:08:34
2463 8

原本睇完各大師成功花菖繁殖,諗住試下睇睇可唔可以成功繁殖自己棵Dora Lee。
擺響溫室插左2個月,終於見到葉仔生出,等到頸都長⋯⋯好考耐性
幼身淺綠色:Dora Lee
粗身大子葉:發場#399  (純粹順便試驗)

兩位阿媽現況:
Dora Lee

發場#399
唔知正確品種名,花紫藍色好大朵
發叔facebook#399隻色係白裡透粉紅,花型都唔同樣。
nekotoro 發表於 2018-11-28 19:53:58 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜恭喜
回復

chestnut007 發表於 2018-11-29 08:16:34 來自手機 |顯示全部樓層
師兄很棒啊!想請教 Dora Lee & #399是十字花嗎?為何不插葉?
回復

MUE-Train 發表於 2018-11-29 11:32:21 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2018-11-29 08:16
師兄很棒啊!想請教 Dora Lee & #399是十字花嗎?為何不插葉?

#399 單色花 (純粹順便一齊做試驗)

Dora Lee 係十字花
兩個月前:
回復

Ming36 發表於 2018-11-29 21:02:52 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2018-11-29 11:32

十字花係咪即是縞花?
回復

Ming36 發表於 2018-11-29 21:03:57 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2018-11-29 11:32

Dora Lee 花色好靚,花菖繁殖才可以copy
回復

小雷子 發表於 2018-11-29 22:38:47 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-29 21:02
十字花係咪即是縞花?

係呀!
回復

Ming36 發表於 2018-11-29 23:48:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-29 22:38
係呀!<span class="emoji emoji1f601"></span>

我有不知名非洲紫羅蘭和不知名喜蔭各一株,喜蔭已有花蕾,就嚟可以知道叫咩名,非洲紫羅蘭就未見過佢開花。
近來看書學習怎樣栽種,無形中見到十字花/縞花,剛剛明白點解佢哋唔可以扦葉繁殖。
見到大大的縞花,真係好開心,加油
回復

小雷子 發表於 2018-11-29 23:50:40 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-29 23:48
我有不知名非洲紫羅蘭和不知名喜蔭各一株,喜蔭已有花蕾,就嚟可以知道叫咩名,非洲紫羅蘭就未見過佢開花 ...

你都有唔少品種!
回復