新手養蘭: 葉的疑開

作者: leelooyuki 發表于 2018-11-24 11:42:54
3030 42
nekotoro 發表於 2018-12-3 08:42:07 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2018-12-3 08:32
我有水苔,ok嗎?

水苔當然可以,有大大剛出post轉載了水苔使用方法,你可以爬文看看。記得買靚的水苔同高溫消毒,試過內地的水苔是會生蝸牛的…
回復

Penwong 發表於 2018-12-3 15:21:21 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2018-12-3 08:32
我有水苔,ok嗎?

當然ok,最緊要等水苔乾了(用手指感覺乾了才淋水) 淘盆係最佳組合。三份一㡳層放粗料疏水。
回復

leelooyuki 發表於 2018-12-3 19:00:46 |顯示全部樓層
臨放工前這樣換左植料,明天才淋水。
回復

Girl 發表於 2018-12-3 20:10:14 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2018-12-3 19:00

加油~ 我都好想買多一棵蝴蝶蘭番黎種~ 不過我鐘意迷你花既品種~ 因為好可愛~
回復

nekotoro 發表於 2018-12-3 20:53:31 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2018-12-3 19:00

你D水苔似乎唔夠實,要塞滿同實實地先好!
回復

小雷子 發表於 2018-12-3 21:09:39 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-12-3 20:53
你D水苔似乎唔夠實,要塞滿同實實地先好!

有人話要塞到好實,等水苔唔好吸太多水,但又有人話蘭花根部需要空間生長,水苔要鬆,唔好太實!聽完,真係企係度,不知點算好!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-12-3 21:22:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-3 21:09
有人話要塞到好實,等水苔唔好吸太多水,但又有人話蘭花根部需要空間生長,水苔要鬆,唔好太實!聽完,真 ...

係呀。唔同人有唔同方法, Youtube上面有個Youtuber叫賤狗, 佢啲水苔打到好鬆好鬆。

但係無論如何, 我覺得好似煮嘢食咁,可以揀唔同嘅recipe。 但係最好揀定之後就全套跟足嚟做,如果將唔同嘅recipe溝埋一齊, 反而成功率會降低。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-12-3 21:24:07 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-12-3 21:22
係呀。唔同人有唔同方法, Youtube上面有個Youtuber叫賤狗, 佢啲水苔打到好鬆好鬆。

但係無論如何, 我 ...

同埋要注意一下環境,是否跟對方差不多, 如果環境相若,成功率當然高啲啦。
回復

小雷子 發表於 2018-12-3 21:40:43 來自手機 |顯示全部樓層

你講得好啱!我參考完,自己都要做實驗!睇下邊個最適合自己環境!
回復

B17 發表於 2018-12-3 21:52:53 |顯示全部樓層

咁棵花咪企唔穩囉
回復

Kel 發表於 2018-12-3 22:03:32 |顯示全部樓層
用錯了植料,所以令根出了問題
陶粒是不適合單獨用來種蘭
你的盆器裡因為密封,裡面保留濕氣
所以你見裡面的根仍是飽滿綠色的
但陶粒本身不太吸水,越近盆面的陶粒越乾
盆面沒有生入植料的氣根其實已經乾到皺縮
近盆面有些上半段只剩下鐵線根
陶粒會令根元浮起,耐左根就會乾縮

>> 重植之後水苔要再壓實多點
不會吸太多水至過濕
種的時候葉莖以上應該在水苔表面,不要埋住
如果你種在室內
最好放在有陽光同空氣流通的窗邊
暫時淋水每次不要淋太濕
好似圖片水苔那種濕度就夠了
等半乾再淋
回復

Kel 發表於 2018-12-3 22:10:03 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-3 21:09
有人話要塞到好實,等水苔唔好吸太多水,但又有人話蘭花根部需要空間生長,水苔要鬆,唔好太實!聽完,真 ...

水苔要壓實的,少少空隙根仍然可以生過去
軟木板蘭花根都可以鑽到入去
外面賣的蝴蝶蘭水苔膽都是壓得很實
但還是有很多根
我自己用水苔種的,換盆拆水苔時就發現裡面滿是根
回復

B17 發表於 2018-12-3 22:20:56 |顯示全部樓層

可以用素燒盆,透水的,乾得快,唔好處係會生青苔

其實d根冇乜好睇,唔通一見黃就翻出剪根,成日郁住佢,好難復原

下圖買番黎係細透明膠盆,首先脫盆,睇過d水苔冇問題,跟住轉大d盆,用新水苔填滿,稍稍壓實,一種就三年,年年開花
Phalaenopsis cornu-cervi var forma chattaladae 4n-2015-001-泰國紅.JPG

回復

GP01-Fb 發表於 2018-12-3 22:24:11 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-3 21:52
咁棵花咪企唔穩囉

給你介紹一下賤狗
https://youtu.be/U6Mrha48ekM

他的環境十分通風,接近大自然。 他的蝴蝶蘭以上板為主,但也有用盆植的,幾乎裸根種植,水苔大概只是提高濕度。

他沒有很高深的道理和漂亮的方法,但勝在教得很完整, 幾乎知無不言。 所以如果有他的環境,用他的全套方法, 我覺得也是可行的。

我自己就沒有跟他的方法。但也是有參考他的視頻,來加強自己的理解。
回復

小雷子 發表於 2018-12-3 22:34:32 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-12-3 22:24
給你介紹一下賤狗
https://youtu.be/U6Mrha48ekM

我都有睇過賤狗介紹!
另外外国都有蘭友用鬆水苔種蘭花,出來效果都好好(室內種)!
所以好難分辨那種較好!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-12-3 23:01:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-3 22:34
我都有睇過賤狗介紹!
另外外国都有蘭友用鬆水苔種蘭花,出來效果都好好(室內種)!
所以好難分辨那種較好 ...

是否用大囗盆?可能這樣就能保持通風?唔知呢。
回復

小雷子 發表於 2018-12-3 23:03:29 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-12-3 23:01
是否用大囗盆?可能這樣就能保持通風?唔知呢。

用膠杯!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-12-3 23:12:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-3 23:03
用膠杯!<span class="emoji emoji1f644"></span>

咁真係唔知。 我而家自己嘅方法用得好地地,冇乜動力去試新嘢,不過我相信方法唔止一個嘅。
回復

leelooyuki 發表於 2018-12-4 18:08:14 |顯示全部樓層
我另一盆d根亦發霉 超沮喪
回復

GP01-Fb 發表於 2018-12-4 18:14:24 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2018-12-4 18:08
我另一盆d根亦發霉 超沮喪

希望你唔好介意。蘭花最需要空氣流通,而office喺放工時間和假期,冷氣熄咗之後,喺一滴風都冇嘅,比家居環境更唔通風, 可能根本唔適合種蘭花。 或者你問問這裏有沒有大大能夠成功在offic種好蘭花先,然後參考他/她的方法啦。

其實會唔會考慮吧蘭花攞返屋企種,然後在office種紫羅蘭呀?
回復