【求教】星王子葉萎縮?!

作者: cloudimomo 发表于 2018-11-10 16:23:19
1652 9
27/10喺花墟買,叫星王子(雖然我上網查唔到係呢個樣)
換盆時因為啲泥黐得好實,所以我冇換到泥,只係側邊填番啲泥
淋水就一個星期一次左右,放喺窗邊
最近睇好似唔只底嘅葉變黑枯萎,頂頭都有黃色嘅部分萎縮,請問有冇人知咁樣正唔正常? 如果唔正常,我又應該點做好?
powergun 發表於 2018-11-10 17:43:02 |顯示全部樓層
你好, 歡迎新花友
你買的應是藥錦多肉植物, 即係花農用藥水令其頂葉變成這個顏色的, 如果棵植物夠健康, 會慢慢變回原色, 即綠色, 否則多會爛心至死的, 下次唔好幫襯買藥錦植物了
cloudimomo 發表於 2018-11-10 18:15:00 來自手機 |顯示全部樓層
多謝你嘅回覆,但好令人傷心T^T
咁係咪我冇野可以做,只能夠睇住佢死……??
cgi0117 發表於 2018-11-10 20:20:58 |顯示全部樓層

我都唔識...不過變黑枯萎戈D..係唔係要拔走去呀??修剪左先~

上網睇..
藥錦會破壞植物葉片的葉綠素,因此有的葉片也就不能進行光合作用了,養護難度高。一旦澆水不當,馬上就爛心、爛莖。這部分葉片生長健壯的有的慢慢會恢復到原來的普通葉片,有的則會逐漸死掉。
little_stone 發表於 2018-11-10 21:47:41 來自手機 |顯示全部樓層
或者試下剪咗黃色部份嗰啲,睇下會唔會長返正常嘅新葉?
powergun 發表於 2018-11-10 21:52:02 |顯示全部樓層
cloudimomo 發表於 2018-11-10 18:15
多謝你嘅回覆,但好令人傷心T^T
咁係咪我冇野可以做,只能夠睇住佢死……?? ...

因現時已出現黑腐現象, 講真真係無乜野可做, 或者祈禱啦, 希望有奇蹟出現
cloudimomo 發表於 2018-11-11 10:44:45 來自手機 |顯示全部樓層
好啦,多謝你呀大師,咁我唯有幫佢準備喪禮…
violet_bb 發表於 2018-11-27 00:28:13 來自手機 |顯示全部樓層

又唔好咁灰,我都領過野,之前都烏下烏下買左葯錦。其中一棵後來誤打誤撞生存到,新長出來的葉出返真實顏色。至於黑腐左的,搣走晒。建議你check下d根,將爛的部份剪走,浸15min漂白水加洗潔精水(稀釋),風乾一日,然後換泥上盆待服盆。雖然唔一定救到,但好過睇住佢瓜。
阿唯小Ken 發表於 2018-12-5 02:07:36 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2018-11-27 00:28
又唔好咁灰,我都領過野,之前都烏下烏下買左葯錦。其中一棵後來誤打誤撞生存到,新長出來的葉出返真實顏色 ...

留意一下漂白水同洗潔精,最好唔好溝一齊,有可能有化學反應的。通常先浸洗潔精加水,過水後再浸漂白水加水。
(以上是對AV等需要滅蟲/蟲蛋嘅操作,多肉我冇試過。)
阿唯小Ken 發表於 2018-12-5 02:11:55 來自手機 |顯示全部樓層
再略為更正一下,應該是將濃縮液體,倒入去已經裝有大量清水的容器中,而不是將清水加進濃縮液體中...