換迷你玫瑰花

作者: irishuen 发表于 2009-11-28 13:23:24
2208 19
我有棵迷玫瑰花,之前係bunbun買既,種左三個幾月
想換些不同的顏色,除了黃色咩色都得,粉紅色優先,唔知有冇人有興趣呢??

棵花開花好鐘意講心情,有時開黃色

有時開黃色加橙紅,最近幾次都係開呢種

株高10吋,已摘心,每棵有2-3個分枝,已有根,有3棵可換

另有花貓或岩桐換迷你玫瑰花,每棵換一棵迷你玫瑰花(全部已種了不少於一個月)
Kohleria 'Ampallang' X2 有水印的
sinn. Cindy X 2 每棵有2個芽
Sinn. Freckles x 1
sinn. Pink Ice X 1

交收時間及地點
(1)星期二或星期四6:00-6:30 太子地鐵站
(2)星期二或星期四6:45 銅鑼灣地鐵站
(3)星期六 (5/12) 1:00 太子地鐵站

注意事項
1.請自備購物袋
2.生長與否取決於個人種植方法
3.換出與否,本人有最終之決定權。

請在此排隊
換迷你玫瑰花
1.
2.
3.

換花貓或岩桐
Kohleria 'Ampallang'
1.
2.

sinn. Cindy
1.
2.

Sinn. Freckles x 1
1.

sinn. Pink Ice X 1
1.

呢度有4棵

呢度有4棵
corina 發表於 2009-12-1 21:25:12 |顯示全部樓層
群邊玫瑰好靚,可惜我冇玫瑰可以同你換,幫你推推先.add14icon
corina 發表於 2009-12-1 23:36:29 |顯示全部樓層
早前買了盆鹿角蕨,今天剛分株,唔你你有冇興趣,請問可否交換玫瑰呢?add3icon
ht333147 發表於 2009-12-2 00:04:56 |顯示全部樓層
我有白色瓣粉紅邊的, 現在未開花所以不能貼上來, 可以換嗎?
irishuen 發表於 2009-12-2 00:39:41 |顯示全部樓層

4# ht333147

絕對可以!!
你想換咩呀?
你揀多2盆貓/岩桐呀~我有多的, 我想散走佢
irishuen 發表於 2009-12-2 00:41:37 |顯示全部樓層
3# corina

唔好意思add11icon , 我對鹿角蕨興趣不大, 再加我冇位養, 唔識養
corina 發表於 2009-12-2 08:24:43 |顯示全部樓層

6# irishuen
唔緊要,我都係第一次種,就是鐘意佢夠氣勢!
ht333147 發表於 2009-12-2 10:43:46 |顯示全部樓層
5# irishuen
我想橙色+黃色玫瑰, 之前種過, 今年中因病而疏於照顧死了, 故想回補,
其他的苦科, 網友都有給我種, 可能因天台太高溫, 都是養不大,
玫瑰最好在剛開完花便插枝,
你想自已插或我先插好給你?
irishuen 發表於 2009-12-2 12:47:34 |顯示全部樓層
8# ht333147

插完先啦~
我怕我插唔生, 我幫你留起一棵~到時歡迎你通知我
ht333147 發表於 2009-12-2 14:10:24 |顯示全部樓層
9# irishuen
謝謝成全
irishuen 發表於 2009-12-2 15:22:10 |顯示全部樓層
10# ht333147

係我多謝你交換先真!
icebeauty 發表於 2009-12-2 16:25:25 |顯示全部樓層
我發現d迷你玫瑰好易繁殖wor..........我插過2支, 2支都生根, 其中一支仲超多根
lameric 發表於 2009-12-12 04:53:36 |顯示全部樓層
Iris 可唔可以分享下種繽紛的迷你玫瑰的要求? 我次次都種死的... 究竟植料,肥料,淋花 的情況? Thank you ar!
jade520 發表於 2009-12-12 13:38:46 |顯示全部樓層
我想要換迷你玫瑰花...但我冇野換
irishuen 發表於 2009-12-12 23:14:56 |顯示全部樓層
回復 13# lameric

其實我好求奇咁種....
我買返黎之後冇換過泥,又冇落過任何殺蟲藥,我係室內種,向北的窗台
(冬天之後就只有光,沒有太多的陽光直射,所以少左好多花,一有陽光曬就會開好多花)
通常3-6日先淋一次水,全泥炭土,基本上係見乾先淋
會落黃色的平均肥(好似係14-14-14),之後就將有時淋av淨下的肥俾埋佢(有葉肥同開花肥)

我上星期分開左4棵,根已經生爆全個盆,4棵打到變死死結
已用暴力分開左,還有很多根,生長正常,沒有任何問題,也沒有蟲害

我覺得玫瑰花要曬,溫度影響不大,水份要求一般,基本上見乾淋就可以,不用太多
如果種係室外,一定要定期殺蟲
irishuen 發表於 2009-12-12 23:19:36 |顯示全部樓層
回復 13# lameric

我早幾日行過花墟見到鵬x,有玫瑰花賣,10多吋高,很便宜$10都有
如果唔介意係淨色(有粉紅,黃較少,紅色就勁多),其實我覺得幾抵

我早幾日新買的~超值$15
ht333147 發表於 2010-1-6 23:49:30 |顯示全部樓層
回復  lameric

我早幾日行過花墟見到鵬x,有玫瑰花賣,10多吋高,很便宜$10都有
如果唔介意係淨色 ...
irishuen 發表於 2009-12-12 23:19

將會交流的迷你玫瑰是這個樣子, 現在剛開, 幾天開
完才插枝, 約春節後才可出根交收, 剛買回來時如你的圖, 現在長變了, 好彩是變好.
irishuen 發表於 2010-1-6 23:52:43 |顯示全部樓層
回復 17# ht333147

好靚喎~
你的玫瑰花我已經準備好了~搵日俾左你先呀~
ht333147 發表於 2010-1-7 12:13:09 |顯示全部樓層
先謝謝
今星期較忙,
下星期PM給你約交收時地
ht333147 發表於 2010-1-14 23:00:06 |顯示全部樓層
不好意思, 這星期因要回國內工4作9及家裡有些事.
還要再延後