日本買回來的種子

關閉 [複製鏈接]
作者: spinnet 發表于 2009-11-24 16:54:28
18907 168

年頭在日本買的種子, 因唔識日文唔知個包裝寫咩, 我種得啱嗎? 有什麼要注意呢?

謝謝! add6icon

評分

查看全部評分

wendy_choy_hk 發表於 2009-11-24 17:09:01 |顯示全部樓層
淨淋水便可以種出 20種不同的花喎
回復

alextang 發表於 2009-11-24 17:11:02 |顯示全部樓層
種得啱
回復

spinnet 發表於 2009-11-24 17:27:11 |顯示全部樓層
淨淋水便可以種出 20種不同的花喎
wendy_choy_hk 發表於 2009-11-24 17:09

種得啱
alextang 發表於 2009-11-24 17:11

唔該2位 , 因不用覆土有D奇怪, 唔知啱唔啱.
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-11-24 17:31:47 |顯示全部樓層
你急5急!我朋友話明早先幫你睇,佢趕住返學
回復

spinnet 發表於 2009-11-24 17:34:31 |顯示全部樓層
你急5急!我朋友話明早先幫你睇,佢趕住返學
wendy_choy_hk 發表於 2009-11-24 17:31

唔急的, 謝謝你.
回復

Jesation 發表於 2009-11-25 09:10:20 |顯示全部樓層
因為包o野入面已經有肥同泥,所以齋淋水ok。泥乾淋水,要通風,起碼半日照,生到逼時分苗,種你又播咗喇,剪咗謝o既花會令開花期長d,其餘我諗你熟過我lu。
回復

spinnet 發表於 2009-11-25 11:32:04 |顯示全部樓層
因為包o野入面已經有肥同泥,所以齋淋水ok。泥乾淋水,要通風,起碼半日照,生到逼時分苗,種你又播咗喇,剪咗謝o既花會令開花期長d,其餘我諗你熟過我lu。 ...
Jesation 發表於 2009-11-25 09:10

謝謝你的翻譯, 明白了.
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-11-25 11:40:45 |顯示全部樓層
P.1
內有20種 『World Flower』的種子, 肥料, 覆土(播種後覆蓋的泥土).
只要淋水便可輕鬆地播種.
請享受種出不同顏色的 World Flower 的樂趣.

P.3
① 從鋁袋中取出白色的袋. 輕搖白色袋把裡面的種子, 肥料, 覆土搖勻, 將白色袋平鋪在泥土厚度平均的花盆內 (*1)

② 請把種子, 肥料, 覆土平均散佈在花盆內, 一直灑水直至白色袋完全溶掉為止

③ 7-10日便會發芽(氣溫15-20℃以上的話). 請注意直至完全發芽前都不要讓泥土表面變乾

(溫馨提示)
-        請把培養土放入花盆, 淋充足的水分後, 才把白色袋放在泥土上
-        完全發芽後灑水時, 要等表面的泥土全部乾時才淋充足的水
-        請放在通風及有半日以上陽光照到的地方
-        請預留足夠的空間讓長大後的植物生長
-        請不要在夏天及冬天播種, 春天 (3-6月), 秋天 (9-10月)會較好
-        把開完了的花摘下來, 可以享受更長的開花期
(*1) 如用長形的花盆, 請沿白色袋的虛線剪開

l        因為自然條件, 栽培環境等的不同, 開花狀況可能會不一樣
l        按照季節, 配合不同的種子可以有不同的變化

評分

查看全部評分

回復

八王爺 發表於 2009-11-25 11:46:59 |顯示全部樓層
日本仔真係多古怪嘢!
睇相片,啲花都係 金魚草,fox glove,無忘我 同 菊花仔,使唔使咁煩。
回復

花草之家 發表於 2009-11-25 12:39:26 |顯示全部樓層
真係好方便ge播種方法。
回復

spinnet 發表於 2009-11-25 17:57:36 |顯示全部樓層
P.1
內有20種 『World Flower』的種子, 肥料, 覆土(播種後覆蓋的泥土).

P.3
① 從鋁袋中取出白色的袋. 輕搖白色袋把裡面的種子, 肥料, 覆土搖 ...
wendy_choy_hk 發表於 2009-11-25 11:40

非常感謝你咁詳細的翻譯, 完全明白.
回復

gtrnismo 發表於 2009-11-26 00:11:25 |顯示全部樓層
P.1

P.3
① 從鋁袋中取出白色的袋. 輕搖白色袋把裡面的種子, 肥料, 覆土搖 ...
wendy_choy_hk 發表於 2009-11-25 11:40

ワールド (world)? ワールドじゃない
好似係ワイルド (wild)

野生花
回復

孖吉 發表於 2009-11-26 00:26:09 |顯示全部樓層
ワールド (world)? ワールドじゃない
好似係ワイルド (wild)

野生花
gtrnismo 發表於 2009-11-26 00:11

係呀,袋上方的 title 是說 "WILD FLOWER MIXTURE"
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-11-26 06:56:37 |顯示全部樓層
係呀,袋上方的 title 是說 "WILD FLOWER MIXTURE"
marcuslee 發表於 2009-11-26 00:26

sORRY! 我問問朋友係咪寫錯左先,如果佢錯我會打佢PAT PAT. 因為佢在日本讀大學+而家在日本公司做,甘都錯抵打.
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-11-26 09:02:03 |顯示全部樓層
sorry 佢真係睇錯嫁,我會打佢pat pat 嫁啦.
回復

gtrnismo 發表於 2009-11-27 01:52:14 |顯示全部樓層
其實我第1次都睇倒world flower
因為讀音差唔多

所以wendy唔好打埋我

其實我對呢包野好有興趣, 因為種花我唔識怕種死, 如果係野花就正喇, 可以比我呢D新手玩下
arm arm我先種瓜左玫瑰
請問呢包野貴唔貴呢?
請問香港可以買倒嗎?
回復

spinnet 發表於 2009-11-27 08:17:24 |顯示全部樓層
其實我第1次都睇倒world flower
因為讀音差唔多

所以wendy唔好打埋我

其實我對呢包野好有興趣, 因為種花我唔識怕種死, 如果係野花就正喇, 可以比我呢D新手玩下
arm arm我先種瓜左玫瑰
請問呢包野貴唔貴呢?
請 ...
gtrnismo 發表於 2009-11-27 01:52

我無記錯好似係1000Yen, 我都唔香港有冇得賣.
回復

Monse 發表於 2009-11-27 12:40:11 |顯示全部樓層
我無記錯好似係1000Yen, 我都唔香港有冇得賣.
spinnet 發表於 2009-11-27 08:17

1000Yen等於80幾蚊港紙都幾貴吓喎!
回復

adakong 發表於 2009-11-27 23:28:06 |顯示全部樓層
Eager to see the flowers!!
add6icon
回復