鳳梨科植物忌鋁和銅是真的嗎?

作者: come 發表于 2009-11-23 19:37:25
2698 3
有說鳳梨科植物忌鋁和銅是真的嗎?這是甚麼原因呢?那麼為何獨是鳳梨科而其它科又沒有影響呢?
黑仔天 發表於 2009-11-25 00:22:30 |顯示全部樓層
原因我唔識點答你...
但係你問..點解係鳳梨科先有呢個問題..其他科冇影響...呢一個我亦係無解
不過點解狗同貓食朱古力會引起心臟病死亡...人又唔會呢??
我諗都係同一道理....鋁同銅會影響鳳梨科既生理反應而使佢地死亡..
回復

八王爺 發表於 2009-11-26 12:51:54 |顯示全部樓層
黑仔天答得好妙!

有啲嘢人食咗都會死,但雀鳥食又無事!
有啲嘢人食咗都會死,但貓狗又食得!
一般花肥都可以毒死啲蘭花,點解普通花有無事?
回復

come 發表於 2009-11-27 22:46:34 |顯示全部樓層
原因我唔識點答你...
但係你問..點解係鳳梨科先有呢個問題..其他科冇影響...呢一個我亦係無解
不過點解狗同貓食朱古力會引起心臟病死亡...人又唔會呢??
我諗都係同一道理....鋁同銅會影響鳳梨科既生理反應而使佢地死 ...
黑仔天 發表於 2009-11-25 00:22

先謝師兄回答我的疑問﹗雖然重點仍未釋疑,但總令我有所啟發﹗THANKS!!

有些網站說不可用銅線固定鳳梨科植物,但沒有提及鋁線和含鈣的物質,有些又說鋁線沒有影響..... 現有些疑問...
1)那些金屬或物質是對鳳梨科植物有壞影響呢?
2)有害金屬或物質接觸到植物,還是在植物附近也有影響?
回復