黃臉婆嘅酢醬草

作者: 黃臉婆 發表于 2009-11-20 09:23:33
11256 100
黃臉婆 發表於 2010-3-25 11:32:06 |顯示全部樓層
Oxalis purpurea Yellow
IMG_6666 (Small).JPG
IMG_6663 (Small).JPG
IMG_6659 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2010-3-25 11:35:05 |顯示全部樓層
Oxalis purpurea Cherry
IMG_6082 (Small).JPG
IMG_6698 (Small).JPG
IMG_6697 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2010-3-25 11:38:14 |顯示全部樓層
Oxalis purpurea Lavender
IMG_6527 (Small).JPG
IMG_7471 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2010-3-25 11:42:33 |顯示全部樓層
Oxalis lobata
IMG_6942 (Small).JPG
IMG_6975 (Small).JPG
IMG_7389 (Small).JPG
回復

RIO 發表於 2010-3-25 13:14:36 |顯示全部樓層
靚靚,
你分唔分到obtusa sunset同spring charm yellow有咩唔同呀?
我屋企個2棵開出來既花係一模一樣啊~
回復

cherrylwy 發表於 2010-3-26 00:43:49 |顯示全部樓層
靚靚, 我都想問下
你分唔分到obtusa Coral同High Salmon有咩唔同呀?
我屋企個2棵開出來既花係一模一樣啊~
回復

黃臉婆 發表於 2010-3-26 09:35:46 |顯示全部樓層
靚靚,
你分唔分到obtusa sunset同spring charm yellow有咩唔同呀?
我屋企個2棵開出來既花係一模一樣啊~ ...
RIO 發表於 2010-3-25 13:14

我都覺一模一樣,唔知有冇人知呢?
回復

黃臉婆 發表於 2010-3-26 09:42:12 |顯示全部樓層
靚靚, 我都想問下
你分唔分到obtusa Coral同High Salmon有咩唔同呀?
我屋企個2棵開出來既花係一模一樣啊~ ...
cherrylwy 發表於 2010-3-26 00:43

如果分開睇,真係一模一樣。
但如果將佢地放埋一齊,妳就知道佢地嘅分別。
Oxalis obtusa coral 嘅花,係比Oxalis High Salmon嘅花大。
IMG_6904 (Small).JPG
回復

RIO 發表於 2010-3-26 13:43:30 |顯示全部樓層
回復 88# 黃臉婆
如果拍埋obtusa peach個樹, 就大中細碼都齊喇~
回復

黃臉婆 發表於 2010-3-26 14:34:42 |顯示全部樓層
回復  黃臉婆
如果拍埋obtusa peach個樹, 就大中細碼都齊喇~
RIO 發表於 2010-3-26 13:43

嗚。。。嗚。。。嗚。。我都無Oxalis obtusa peach.
回復

RIO 發表於 2010-3-26 15:37:24 |顯示全部樓層
回復 90# 黃臉婆
收球既時候預比你丫, 等你儲夠一set
回復

pauline 發表於 2010-3-27 11:56:22 |顯示全部樓層
Oxalis cocona '心愛ココナ'
黃臉婆 發表於 2010-3-25 11:04

靚 :呢款收球時, 留1粒給我可以嗎?
回復

cherrylwy 發表於 2010-3-30 01:31:14 |顯示全部樓層
如果分開睇,真係一模一樣。
但如果將佢地放埋一齊,妳就知道佢地嘅分別。
Oxalis obtusa coral 嘅花, ...
黃臉婆 發表於 2010-3-26 09:42

又係喎﹗
回復

黃臉婆 發表於 2010-4-7 10:54:23 |顯示全部樓層
回復  黃臉婆
收球既時候預比你丫, 等你儲夠一set
RIO 發表於 2010-3-26 15:37

多謝!睇下到時有乜可以交換先。
回復

黃臉婆 發表於 2010-4-7 10:59:20 |顯示全部樓層
Oxalis palmifrons 棕榈酢 -- 只要一粒,就可以長出很多花。
IMG_8175 (Small).JPG
IMG_8222 (Small).JPG
IMG_8171 (Small).JPG
IMG_8174 (Small).JPG
IMG_8173 (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

黃臉婆 發表於 2010-4-7 11:03:48 |顯示全部樓層
Oxalis versicolor雙色酢
IMG_8178 (Small).JPG
IMG_8179 (Small).JPG
IMG_8182 (Small).JPG
回復

Monse 發表於 2010-4-19 13:34:52 |顯示全部樓層
靚靚,
你今年種的酢醬草成績好好啊, 我今年就無物心機種...希望黎緊既秋天再接再厲.
回復

KUNO 發表於 2010-4-24 19:26:34 |顯示全部樓層
Oxalis palmifrons 棕榈酢 -- 只要一粒,就可以長出很多花。
黃臉婆 發表於 7/4/2010 10:59

好可惜我三粒都比老鼠食晒!
回復

ivylyan 發表於 2010-4-30 17:27:56 |顯示全部樓層
嗯,obtusa carol的花比high salmon要大D。
你盆Oxalis palmifrons 勁到啊,睇到我眼眨眨。
回復

宇前流星 發表於 2010-4-30 21:26:53 |顯示全部樓層
非常漂亮,原来酢可以这么美
回復