返回列表 發新帖

Polar Star

作者: Tony 發表于 2009-10-19 13:05:59
4169 37
Skbugs 發表於 2009-10-21 20:46:44 |顯示全部樓層
會不會是母株分株培植有關? 不同植場一株分生多株的數量和母株一株生多少側芽分株有關? 還有母株個體上的差異?
Crown jewel 在後來都分了 Lyon 版, 葉型和花型都不同. ...
jellyfishy 發表於 2009-10-21 11:17

贊同,這個是絕無異意,但請恕我直言,慿圖測度花之異樣,成因可能如下其一:
(1)花兒未完全成長;
(2)異變;
(3)染病初愈
回復

TDK 發表於 2009-10-21 20:48:15 |顯示全部樓層
會不會是母株分株培植有關? 不同植場一株分生多株的數量和母株一株生多少側芽分株有關? 還有母株個體上的差異?
Crown jewel 在後來都分了 Lyon 版, 葉型和花型都不同. ...
jellyfishy 發表於 2009-10-21 11:17

可能你有些誤會了, Lyon's Crown Jewel 和 Crown Jewels 本來就是兩個不同品種, 我相信crown jewels 在世上已難找到.

Crown Jewels (G. Cox) semidouble-double chimera white star/hot fuchsua stripe, purple fantasy. Medium green, plain.

注意這品種花上是有紫色噴點, 而且葉片是平葉型.
回復

TDK 發表於 2009-10-21 20:56:11 |顯示全部樓層
贊同,這個是絕無異意,但請恕我直言,慿圖測度花之異樣,成因可能如下其一:
(1)花兒未完全成長;
(2)異變;
(3)染病初愈
Skbugs 發表於 2009-10-21 20:46

這幾點都有可能, 但環境令植株變化更明顯, 所以同一品種, 不同種植者會有不同效果, 一般有經驗的種植者都會明白這道理.

其實只要盆花靚, 品名正確咪可以. 兄弟都有高低啦.
回復

Skbugs 發表於 2009-10-21 21:16:15 |顯示全部樓層
這幾點都有可能, 但環境令植株變化更明顯, 所以同一品種, 不同種植者會有不同效果, 一般有經驗的種植者都會明白這道理.

其實只要盆花靚, 品名正確咪可以. 兄弟都有高低啦. ...
TDK 發表於 2009-10-21 20:56

環境不同,種植者風格不同,只會於花的大小、菖數、葉的茂密有所不同,但花與葉的形態是不會相差太遠。
回復

TDK 發表於 2009-10-21 22:03:28 |顯示全部樓層
環境不同,種植者風格不同,只會於花的大小、菖數、葉的茂密有所不同,但花與葉的形態是不會相差太遠。
Skbugs 發表於 2009-10-21 21:16

不知你有否見過 Carousel Pony因濕度不同, 有時花朵會全開, 但有時會bell型呢?

Rob's Fe Fi 有時會多些噴點, 有時會出實色藍條呢?

Brass Bank 又會因濕度不同一令葉片長度不同,

很多複葉品種都會因為唔同條件, 有時有複葉, 有時又會無, 唔知你見過未, 咁又點解釋呢?

雖然我都覺得tony盆花是反得有d過份, 但我唔覺有乜問題喎.
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-21 23:26:18 |顯示全部樓層
可能你有些誤會了, Lyon's Crown Jewel 和 Crown Jewels 本來就是兩個不同品種, 我相信crown jewels 在世上已難找到.

Crown Jewels (G. Cox) semidouble-double chimera white star/hot fuchsua stripe, purple f ...
TDK 發表於 2009-10-21 20:48

似乎crown jewels... 水母不材, av資歷甚淺, 係香港真係無見過佢既真面目.
謝謝TDK 大哥的分析.
還有skbugs大兄, 很開心你那用心解答我那些奇怪的疑問.

種植上的少少體會, 同一植株在同一個人手上同一地方種, 只要季節改變, 影響溫度濕度光照量, 還有淋水習慣改變, 仲有植株本身的年紀, 全都有機會改變開出的花色花型. (當然唔計種到跑色), 若植株本身沒有'跑', 整體葉型和主要花型是不應有變的.

就講年紀, 很多黃花av 就要求植株本身有番咁上下'年紀', 才開得出'黃'花.
很記得第一盆十字就是從kenny 處買回來的Emerald city 苗, 頭一年開的花都沒有淡紫色. 當時還以為是跑了. 有趣地, 年多之後, 那淡紫色漸漸呈現, 我會認為是植株要到成年才長出正確花色.

呀~ 還掂有高人肯睬, 水母就唔客氣問多少少野~(問題太low b 或奇怪的話,請不要打水母頭~)
1. 種同一棵av有番三四年,縱使切根重植,keep 住最少半年換泥一次,涼涼的office 環境,那棵av 都會有老化的一天? 好地地,av都會好似人一樣有自然老死的一天?
2. 蟎是否有潛伏期,就算在衡溫如office 的環境下都會潛伏嗎?
3. 水質會否影響 av的花型花式?特別係十字花?
回復

Skbugs 發表於 2009-10-21 23:31:20 |顯示全部樓層
不知你有否見過 Carousel Pony因濕度不同, 有時花朵會全開, 但有時會bell型呢?

Rob's Fe Fi 有時會多些噴點, 有時會出實色藍條呢?

Brass Bank 又會因濕度不同一令葉片長度不同,

很多複葉品種都會因為唔同條件,  ...
TDK 發表於 2009-10-21 22:03

多謝你的information, 也豐富了其它文憲未涉獵的論點, 多謝! 但在我的字典內,仍確信是異變而已。
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-21 23:39:14 |顯示全部樓層
坦白講,睇左兩年AVSA的雜誌,本本講d野都差不多.
反而今日skbugs 和TDK的珍貴討論,我會番看多次.很寶貴的資料~
回復

sammy 發表於 2009-10-22 00:11:39 |顯示全部樓層
我都種過Little Rick 開bell shape, 但唔知點解

1. 種同一棵av有番三四年,縱使切根重植,keep 住最少半年換泥一次,涼涼的office 環境,那棵av 都會有老化的一天? 好地地,av都會好似人一樣有自然老死的一天?

咁即係暗示d細胞有記憶, 如果係咁, 仲點可以不停插葉繁殖?

2. 蟎是否有潛伏期,就算在衡溫如office 的環境下都會潛伏嗎?

蟎唔係細菌病毒, 病徵唔會突然出現, 所以嚴格講冇所謂潛伏期, 最多講蟎幾時最活躍. 睇資料就話佢怕熱, 春秋比較活躍囉 (根粉介就相反, 夏天最勁)
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-22 00:28:42 |顯示全部樓層
我都種過Little Rick 開bell shape, 但唔知點解

咁即係暗示d細胞有記憶, 如果係咁, 仲點可以不停插葉繁殖?
(葉都有壽命, 一般我們插葉用年輕的葉, 但植株的主莖就只有一個, 它會不停增生, 老葉枯去那一部份的主莖會藏入泥等佢生根, ... 除非主莖太長或切根重種, 否則我一般都不會cut主莖的, 那個主莖對我來說, 就是母主的主體了.)

蟎唔係細菌病毒, 病徵唔會突然出現, 所以嚴格講冇所謂潛伏期, 最多講蟎幾時最活躍. 睇資料就話佢怕熱 ...
(可能我用錯"潛伏期"形容, 我發現, 一盆新買av 看上去好地地, 在溫室內成長, 四個星期都不見有問題, 但在同一個溫室下, 十多個星期後, 蟎害就出現, 何解? 請先排除種植工具受污染的因素.)
sammy 發表於 2009-10-22 00:11
回復

TDK 發表於 2009-10-22 00:44:41 |顯示全部樓層

蟎唔係細菌病毒, 病徵唔會突然出現, 所以嚴格講冇所謂潛伏期, 最多講蟎幾時最活躍. 睇資料就話佢怕熱 ...
sammy 發表於 2009-10-22 00:11

我很支持理性討論, 以我經驗, Little Rick開bell花是和濕度有關, 當濕度偏低時, 開bell花機會較大, 同時thumb print品種, 對溫度有所反應, 以little rick為例, 我發現冬天時, 粉紅色會較淡.

雖然我們都經常以葉片作繁殖, 但插葉繁殖時, 未必能將該品種完整基因傳給子代, 所以認真的種植者會為小苗作出篩選.

蟎的確唔係細菌病毒, 但如果蟎蟲本身帶有病毒呢, 情況就如白紋伊蚊一樣, 咁又另作別論.  我試過種植一些品種, 大到一定水平, 中央便出現類似蟎害情況, 用這些葉再培植, 結果相同, 我相信有機會是該品種基因已被破壞.  但這點我還在論証當中. 如果大家有相同經驗, 不妨另開post討論.
回復

TDK 發表於 2009-10-22 00:45:33 |顯示全部樓層
多謝你的information, 也豐富了其它文憲未涉獵的論點, 多謝! 但在我的字典內,仍確信是異變而已。
Skbugs 發表於 2009-10-21 23:31

不用客氣
回復

sammy 發表於 2009-10-22 01:37:16 |顯示全部樓層
我很支持理性討論, 以我經驗, Little Rick開bell花是和濕度有關, 當濕度偏低時, 開bell花機會較大, 同時thumb print品種, 對溫度有所反應, 以little rick為例, 我發現冬天時, 粉紅色會較淡.

雖然我們都經常以葉片 ...
TDK 發表於 2009-10-22 00:44

沒錯,我的就是種在冷氣房
回復

Tony 發表於 2009-10-22 19:45:57 |顯示全部樓層
係朵花反得滯ge問題姐.....第2朵好D喇呱
唔好話4瓣都有問題就得喇~Thx~
DSCN9653 (Small).JPG
DSCN9654 (Small).JPG
回復

Tony 發表於 2009-10-23 22:23:21 |顯示全部樓層
開大咗好靚~
DSCN9719 (Small).JPG
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-23 22:27:23 |顯示全部樓層
四個瓣, 好十字~
回復

Evalam 發表於 2009-10-24 22:56:30 |顯示全部樓層
真係好十字好靚add6icon
回復

rachelchuanzi 發表於 2009-10-28 13:29:39 |顯示全部樓層
大家的polar都好靚,我的還在和葉子做鬥爭,怎么都種不漂亮,葉子還是KK啲。。。。點算啊?!

附張我的怪葉子polar
回復