簡便家常菜

作者: jellyfishy 发表于 2009-10-12 13:10:10
62145 230
惡姨 發表於 2009-10-21 14:34:07 |顯示全部樓層
沙爹粉絲蟹柳煲

沙爹醬  2 湯匙
粉絲    1 包
蟹柳    8 條
水      半 碗
煲仔     1 個

粉絲用滾水浸軟, 瀝水後待用

蟹柳洗淨撕開

煲仔加入油燒熱後, 放入粉絲, 水和沙爹醬炒一會, 加入蟹柳蓋上煲蓋焗1分鐘便成

評分

查看全部評分

惡姨 發表於 2009-10-21 14:34:14 |顯示全部樓層
鮮栗子雞煲

粟子    5 湯匙
雞     1/4隻 切件
蔥     1條 (切段)
薑     3 片 (切絲)
油      3 湯匙
煲仔    1個

醃料 :
鹽      半茶匙
糖                半茶匙
麻油    半茶匙
胡椒粉  半茶匙

雞洗淨切件, 加入醃料醃5分鐘

粟子汆水後待用

薑片切絲, 蔥切段

煲仔加入油燒熱後, 放入薑和蔥爆香, 加入雞件炒一會, 加入粟子蓋上煲蓋焗5分鐘便成

評分

查看全部評分

惡姨 發表於 2009-10-21 17:26:17 |顯示全部樓層
鮮露筍帶子

露筍   10 條
急凍帶子   半磅
薑    2 片
蔥    1 條
蒜茸  適量

醃料 :
鹽      半茶匙
麻油    半茶匙
胡椒粉  半茶匙

獻汁:
生粉 1/4 茶匙
水   2 茶匙

露筍洗淨切段, 飛水
帶子溶雪後洗淨, 加入醃料醃5分鐘
燒熱油鑊加入薑, 蒜茸及蔥爆香, 加入西蘭花及帶子炒一會後, 埋獻汁便可

評分

查看全部評分

惡姨 發表於 2009-10-21 17:26:30 |顯示全部樓層
涼拌芝麻雞

雞肶肉    1件
芝麻醬    3 湯匙
小青瓜    1 條
芝麻      適量

雞肶肉隔水蒸熟, 撕開成絲

小青瓜洗淨切幼絲

雞肉絲,青瓜絲放入碗內倒入芝麻醬, 攪勻後加上芝麻便成 

評分

查看全部評分

惡姨 發表於 2009-10-21 17:26:36 |顯示全部樓層
煎蝦餅

中蝦   4 兩
蔥     1條 (切粒)

調味料:
雞蛋 2 隻
水 半杯
鹽    1 茶匙
油    2湯匙
生粉  3湯匙

蝦去殼洗淨, 瀝軌水份用攪拌機攪至起膠, 加入調味料及蔥粒

將蝦膠整成蝦餅, 加入熱油鑊煎至金黃便可

評分

查看全部評分

惡姨 發表於 2009-10-21 17:39:38 |顯示全部樓層

蕃茄洋蔥煎豬扒

蕃茄   3 個
洋蔥   半個
豬扒   4 件
茄汁   3 湯匙
糖     2湯匙
水     2湯匙
蛋     2 隻
生粉  適量

醃料:
鹽 1 茶匙
生抽 1/2茶匙
糖 1/2茶匙
油 1茶匙

蕃茄洗淨切件, 洋蔥洗淨切絲待用

豬扒洗淨用刀背拍鬆, 加入醃料醃5分鐘

蛋打散, 沾在豬扒後, 再沾上生粉後, 燒熱油鑊放入豬扒半煎炸至熟透, 放在碟上

再燒熱油, 加入蕃茄及洋蔥炒至軟身, 加入茄汁, 糖及水, 煮好洋蔥蕃茄汁後淋在豬扒上便成

Tips : 豬扒要煎到熟透, 不要回鑊煮在洋蔥蕃茄汁肉, 否則影響口感

評分

查看全部評分

惡姨 發表於 2009-10-22 12:35:53 |顯示全部樓層
鮮百合蜜糖豆炒牛肉

鮮百合   2兩
蜜糖豆   4 兩
牛肉     4 兩
蒜茸    適量
薑絲    適量

醃料:

糖    1茶匙
水    1茶匙
生抽  1茶匙

牛肉加入醃料醃10分鐘

蜜糖豆汆水, 鮮百合洗淨, 瀝乾水份待用

燒熱油後加入蒜茸, 薑絲鑤香, 入牛肉炒至7成熟, 便可加入蜜糖豆及鮮百合炒一會, 加鹽調味後便可上碟

評分

查看全部評分

惡姨 發表於 2009-10-22 12:36:13 |顯示全部樓層
豉蒜涼瓜雞軟骨

雞軟骨 半磅
涼瓜   1 隻
豆豉    適量
蒜茸    適量
薑絲    適量

醃料:

鹽      1茶匙
麻油    1茶匙
胡椒粉  1茶匙

雞軟骨加入醃料醃10分鐘

涼瓜洗淨切條, 待用

燒熱油後加入豆豉, 蒜茸及薑絲爆香

加入雞軟骨炒一會, 便可加涼瓜炒熟後, 加鹽調味後上碟

評分

查看全部評分

惡姨 發表於 2009-10-22 12:36:27 |顯示全部樓層
雙脆雲耳炒吊片

雲耳   1 兩
雪耳   1 兩
鮮魷 1 隻
蒜茸    適量
薑絲    適量

醃料:

鹽 1/4 茶匙
胡椒粉  1茶匙
麻油    1茶匙

鮮魷洗淨界花,瀝乾水份, 加入醃料醃10分鐘待用

雲耳及雪耳用滾水浸軟, ,瀝乾水份切好待用

燒熱油後加入蒜茸, 薑絲鑤香, 加入鮮魷炒一會,再加入雲耳及雪耳, 加鹽作調味便可上碟

評分

查看全部評分

惡姨 發表於 2009-10-22 12:36:42 |顯示全部樓層
欖菜蝦乾炒四季豆

欖菜   2 茶匙
蝦乾   12 隻
四季豆  半斤
蒜茸    適量
薑絲    適量

四季豆洗淨, 汆水後瀝乾水待用

蝦乾用滾水浸軟

燒熱油後加入蒜茸, 薑絲鑤香, 加入四季豆蝦乾炒一會,再加入欖菜及鹽作調味便可上碟

評分

查看全部評分

惡姨 發表於 2009-10-22 12:37:06 |顯示全部樓層
彩椒京蔥炒蝦、
蝦  4兩
三色椒         各一隻
蒜茸  適量
薑         2 片

醃料:

鹽      少許
胡椒粉  少許
麻油  1 茶匙
生粉  1茶匙

獻汁:

生粉  3湯匙
水   4 湯匙
生抽  1湯匙
蠔油 1湯匙

蝦去殼洗淨, 加入醃料醃15分鐘, 三色椒洗淨切粒待用

燒熱油後加入蒜茸, 薑片鑤香, 加入蝦炒至半熟, 加埋三色椒粒及獻汁, 炒至收乾水份, 便可上碟

評分

查看全部評分

惡姨 發表於 2009-10-22 12:43:12 |顯示全部樓層
菜遠炒牛肉

時菜     1 斤
牛肉     4 兩
蒜茸    適量
薑絲    適量

醃料:

糖    1茶匙
水    1茶匙
生抽  1茶匙

牛肉加入醃料醃10分鐘

時菜洗淨, 瀝乾水份待用

燒熱油後加入蒜茸, 薑絲鑤香, 入牛肉炒至7成熟, 撈起在碟上, 時菜加入熱油鑊內炒至8成熟, 牛肉回鑊略炒一會, 加鹽調味後便可上碟

評分

查看全部評分

惡姨 發表於 2009-10-22 12:43:20 |顯示全部樓層
蝦醬通菜鮮魷

通菜   半斤
鮮魷   1 隻
蒜茸    適量
薑絲    適量
蝦醬    2 湯匙

醃料:

鹽 1/4 茶匙
胡椒粉  1茶匙
麻油    1茶匙

鮮魷洗淨界花,瀝乾水份, 加入醃料醃10分鐘待用

通菜洗淨切好, 瀝乾水份待用

燒熱油後加入蒜茸, 薑絲鑤香, 加入通菜炒一會,再加入鮮魷及蝦醬, 加鹽作調味便可上碟

評分

查看全部評分

JicJicmom 發表於 2009-10-22 14:57:03 |顯示全部樓層
冬瓜粉絲煲 ( 無相, 次次都係食哂至記得要影相... )

冬瓜半斤去皮切小塊
粉絲一扎剪短浸軟
蝦乾10隻 洗淨浸軟 / 冬菇5隻切絲(冬菇水留用)
云腿一小片切碎
雞湯1.5杯

倒埋一齊煮到冬瓜軟身入味 , 落粉絲, 煮10分鐘後洒上云腿粒 (得閒就落, 唔得閒可以唔落) 即可
真係咁整架咋 ~

評分

查看全部評分

JicJicmom 發表於 2009-10-22 14:59:59 |顯示全部樓層
香茜蕃茄牛肉湯烏冬
材料 ( 二人 )
日本急凍烏冬 - 2 大塊 ( 用滾水煮開 , 用冷開水沖淨 ,用湯碗裝好 )
中形蕃茄 - 3隻 (去蒂去皮切粒/片/塊)
碎牛肉 - $15-20 ( 用少許豉油及生粉略醃 )
芫茜蔥 - 4-5棵洗淨切碎
做法 :
1. 小鍋放水(一飯碗)煮滾
2. 水滾後放牛肉,用湯匙弄碎煮至滾
3. 撈走血水造成的泡
4. 放入蕃茄 , 大火煮至滾轉小火慢煮5-8分鐘
5. 轉大火, 加入芫茜蔥 , 加蓋關火,焗2-3分鐘後倒在烏冬上即可食
備註 :
1. 呢個烏冬無多餘調味,所有味道都係食物鮮味而來,所以最好買新鮮材料
2. 除左一碗水在開始時煮滾, 其餘水份都由蕃茄而來,所以蕃茄份量少了,就要加多點水.
3. 湯多d , 就係湯烏冬; 湯少d, 就係撈烏冬~~
4. 牛肉湯剛滾起時會有點 "蘇" 味 / 腥燥味, 在湯面的泡撈走以後就會沒有了,最後加入芫茜蔥,會令蕃茄牛肉湯更加香.

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2009-10-22 17:20:24 |顯示全部樓層
由於反應熱烈,現在加分制度將嚴格執行.
詳情請看樓一:
為方便各位,copy 多次俾大家睇. 
注意 :
(1) 如各位能附上食譜 + 自家製成品相片, 即獲至少 1分獎賞.
        (註:食譜重覆達九成的話,會按個別情況決定獎賞)
惡姨 發表於 2009-10-24 23:03:36 |顯示全部樓層
白炸大大如此嚴格.....簡便家常菜從此執粒了
緲緲 發表於 2009-10-25 14:57:52 |顯示全部樓層
我原本已經講咗可放落飯煲同飯一齊蒸:
4 煲飯時,將整碟「3」放入加蒸隔嘅飯煲內同飯一齊煲,飯煲跳掣後焗5-10分鐘至起蓋;
    或另起煲/鑊隔水蒸20分鐘左右或至熟。

唔知點解你硬要加多句「提示」喺下面重覆講過嘅嘢which is kind of redundant。
本來想加返張啱啱影嘅相不過算喇當我入錯版,怕你又唔知為乜又要我repeat。
哎呀, 不用生氣, 其實你教左點樣可以用一個簡便方法煮呢個菜, 我睇得明, 都有分加架.
好似惡大姐之前有個餸無寫清楚如何快速煮法, 我都會問佢.
咁啦~ 我有時間編輯番你同惡大姐的食譜, 加番你地的快速煮法心得,  ...
jellyfishy 發表於 2009-10-16 11:10

jellyfishy 發表於 2009-10-26 08:12:43 |顯示全部樓層
我原本已經講咗可放落飯煲同飯一齊蒸:
4 煲飯時,將整碟「3」放入加蒸隔嘅飯煲內同飯一齊煲,飯煲跳掣後焗5-10分鐘至起蓋;
    或另起煲/鑊隔水蒸20分鐘左右或至熟。
唔知點解你硬要加多句「提示」喺下面 ...
緲緲 發表於 2009-10-25 14:57

我從來沒有強迫你分題, 當時已經加左你分,  即表示沒有問題.
大家交流煮食心得, 我的煮法慢, 自己又笨睇唔明你個食譜, 所以當時建議你分帖詳解, 想你分享多一點, 你不做也沒問題, 又唔係 COMPULSORY, 從來沒有KIND OF REDUNDANT.

一向希望花友開開心心交流煮食心得, 所以也曾請你不用生氣, 如果有甚麼令你不快, 我在此向你說聲對不起.
jellyfishy 發表於 2009-10-26 08:19:20 |顯示全部樓層
白炸大大如此嚴格.....簡便家常菜從此執粒了
惡姨 發表於 2009-10-24 23:03

本來就寫明要加相, 不過見開帖初期, 想吸引多點參與者, 所以並沒有刻意要求加相.
但最近收到有些花友查詢可否在食譜內加番相, 令大家更易成功煮到餸, 所以我才加強番呢個要求啫.

大家講飲講食求開心, 點解最近我做乜都俾人鬧 ? 如果係因為我的出現令大家不愉快, 咁就真係好唔好意思, 我最多出少句聲啦.