我家的泰鬥BB

作者: johnny 发表于 2009-10-8 08:37:25
2118 15
朋友處得來的鬥鬥....1個多月前生了一胎,現在BB長大了.
先看爸爸的模樣..
後兩張是BB(照的不清)
prodorothyhkg 發表於 2009-10-8 13:40:00 |顯示全部樓層
個老豆都幾靚喎,佢地呀媽呢?
claudiatang 發表於 2009-10-8 13:46:51 |顯示全部樓層
牠是鬥魚或是個名叫鬥鬥?
prodorothyhkg 發表於 2009-10-8 16:43:21 |顯示全部樓層
牠是鬥魚或是個名叫鬥鬥?
claudiatang 發表於 2009-10-8 13:46

鬥魚~
Ulrica 發表於 2009-10-8 16:51:02 |顯示全部樓層
BB時期可否看出雌雄呀? 是否長大了才要將雄性的分隔開呢?
jack872184 發表於 2009-10-8 18:54:12 |顯示全部樓層
I also have 鬥魚wo~
Ulrica 發表於 2009-10-8 19:05:51 |顯示全部樓層
你地會唔會真的讓鬥魚打架呢?
lameric 發表於 2009-10-8 19:16:18 |顯示全部樓層
Johnny 大大, 我想知點樣配對同Breeding 架? 一缸應該放幾多公同乸 , 養殖環境又係點? 我唔想佢哋打交, 但係又希望佢哋有個伴喎..
prodorothyhkg 發表於 2009-10-8 19:24:39 |顯示全部樓層
你地會唔會真的讓鬥魚打架呢?
Ulrica 發表於 2009-10-8 19:05

真係會打架~
Ulrica 發表於 2009-10-8 19:26:26 |顯示全部樓層
真係會打架~
prodorothyhkg 發表於 2009-10-8 19:24

多多, 你有無養呀?
prodorothyhkg 發表於 2009-10-8 19:28:05 |顯示全部樓層

無養,好煩架,要用樽分開佢地,咪攪~
d料係八返黎既,來源係書呀,nationxx geograpxxx 等等...
johnny 發表於 2009-10-8 22:06:33 |顯示全部樓層
Johnny 大大, 我想知點樣配對同Breeding 架? 一缸應該放幾多公同乸 , 養殖環境又係點? 我唔想佢哋打交, 但係又希望佢哋有個伴喎..
lameric 發表於 2009-10-8 19:16

你的一缸是有多大呢? 一般來說同一缸放入兩條鬥鬥,會打的很慘. 如果,缸大一些可放入多條魚,即使打也不會有立即大的傷亡....不過,要有完整的鰭很難.
如果是要繁殖,我喜歡放一些水草,讓母魚放入缸時可稍微有緩衝躲避的空間. 放母魚入公魚的缸時,先把母魚放入一個小缸中,再放入公魚的大缸中. 兩條魚會隔著玻璃互相展示.......等到公魚吐出一堆泡巢後,可把母魚放出.大概半天至兩天的時間會產卵.一但產完,把母魚抓出,以免被公魚咬死. 公魚會細心的照顧卵與孵化的小魚.
Ulrica 發表於 2009-10-8 22:18:51 |顯示全部樓層
你的一缸是有多大呢? 一般來說同一缸放入兩條鬥鬥,會打的很慘. 如果,缸大一些可放入多條魚,即使打也不會有立即大的傷亡....不過,要有完整的鰭很難.
如果是要繁殖,我喜歡放一些水草,讓母魚放入缸時可稍微有緩衝躲避 ...
johnny 發表於 2009-10-8 22:06

我以為跟母魚不會打架tim, 咁奇怪, 男女都打嘅?
hellokitty_971 發表於 2009-10-8 22:59:32 |顯示全部樓層
你的一缸是有多大呢? 一般來說同一缸放入兩條鬥,會打的很慘. 如果,缸大一些可放入多條魚,即使打也不會有立即大的傷亡....不過,要有完整的鰭很難.
如果是要繁殖,我喜歡放一些水草,讓母魚放入缸時可稍微有緩衝躲避 ...

原來兩公婆都會打架, 好特別既鬥魚
lameric 發表於 2009-10-9 00:08:22 |顯示全部樓層

我目前有個10"x10"x10" 嘅 cube 缸.淨係敢養一條咁大把... 唔該晒 Johnny大大嘅詳細解說.有次見小小小鬥魚喺水面整咗好多泡出來..唔知係咪你講嘅"泡巢"呢? 我仲以為佢喺度玩口水添...haha...
keung 發表於 2009-10-14 20:18:59 |顯示全部樓層
爸爸啲色彩好靚