我的第一棵長筒花

作者: 蕙蕙 發表于 2009-10-5 23:35:51
1064 12
買它的時候仍未能肯定它是長筒花, 因為它的名牌只寫上"Charm", 但覺它的整體形態十分優美, 加上又已經有兩個花蕾, 於是便決定把它買下來。過了還不夠一個星期, 它便於昨天開花了, 我想它應該是Achimenes Charm吧, 花色很美呀!
29/09剛買回來當天
DSC01674a.jpg DSC01678a.jpg
之後幾天它的其中一個花蕾大得很快……
DSC01779a.jpg DSC01796a.jpg DSC01798a.jpg
昨天開花了
DSC01818a.jpg DSC01819a.jpg
DSC01851a.jpg DSC01842a.jpg
Tiger 發表於 2009-10-6 09:43:04 |顯示全部樓層
1# 蕙蕙

好靚~好鐘意第一張全株照, 覺得好得意.
回復

peggykyw 發表於 2009-10-6 10:24:59 |顯示全部樓層

Oh, pretty pink lady...
你是否在繽繽買?

請教蕙蕙, 你點想將D相縮到咁細size及打橫並排, 唔該!

我起上月尾亦買了一棵長筒, 連矮的2株也有花蕾
回復

Evalam 發表於 2009-10-6 10:32:51 |顯示全部樓層
1# 蕙蕙

好靚喎add6icon
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-6 12:57:31 |顯示全部樓層
2# Tiger
英雄所見略同, 我就是因為它的形態美, 所以才被吸引住的呀
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-6 13:01:34 |顯示全部樓層

3# peggykyw
是呀, 在繽繽買的~
我是用photoshop縮相的呀, 並排相則在"插入"時將cursor click在所選位置便可~
你那棵也很美, 很多花呀, 甚麼名字呢?
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-6 13:06:04 |顯示全部樓層
4# Evalam
surprisingly beautiful, 因買時冇相睇, 見到朵花就好開心!
回復

豆豆 發表於 2009-10-6 16:43:50 |顯示全部樓層
唔錯呀add12icon靚add6icon
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-6 23:03:03 |顯示全部樓層
8# 豆豆
多謝欣賞
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-7 19:31:09 |顯示全部樓層
估不到那朵花開到今天仍未凋謝!
回復

momoko1128 發表於 2009-10-10 00:09:52 |顯示全部樓層
粉紅色好清新, 又優雅, 俾10個good 佢..
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-10 12:33:32 |顯示全部樓層
11# momoko1128
thank Q so much
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-27 23:18:28 |顯示全部樓層
自從那朵花謝了後, 另一個花蕾又好像凋謝了, 心感不快之際, 突然發現人生又有希望啦! 它竟然長出蟲來了, 雖然還很小(半cm不夠), 但也令我樂透了
DSC02097a.jpg DSC02098a.jpg DSC02099a.jpg
回復