開始愛上喜蔭

作者: 蕙蕙 發表于 2009-10-5 22:51:59
10081 137

八月中買了第一棵喜蔭, 見它的葉色和橙紅色的花都很美, 於是心思思想多買幾棵。最近更愛上Pink/Peppermint Brocade和其他粉紅色的喜蔭, 但又不是隨處可以買到, 唯有先買一棵有絨毛的喜蔭來欣賞, 本來買回來第二天便開了花, 可惜翌日就被honey一個不小心弄斷了……只好暫時觀葉吧!
DSC00958a.jpg 我的第一棵喜蔭, 是E. Thad's Cheetah嗎?
DSC01003a.jpg DSC01023a.jpg
DSC01867a.jpg 最近買有絨毛的喜蔭, 仍不肯定是否E. Fanny Haague
DSC01829a.jpg 花花也是橙紅色的呀!

有人知道他們的名字嗎?
PINK 發表於 2009-10-6 23:18:25 |顯示全部樓層
有絨毛這種不錯啊.add6icon
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-7 13:40:45 |顯示全部樓層
2# PINK
都幾靚架, 最奇怪是好似有兩株插埋一盆, 因為買時見有謝緊ge小黃花, 之後開的是紅花, 所以可能有兩株
不過仲未搵到粉紅色ge, 要再追下樹頭婆先
回復

PINK 發表於 2009-10-7 13:47:13 |顯示全部樓層
2# PINK
都幾靚架, 最奇怪是好似有兩株插埋一盆, 因為買時見有謝緊ge小黃花, 之後開的是紅花, 所以可能有兩株
不過仲未搵到粉紅色ge, 要再追下樹頭婆先
http://static.iminent.com/toolbar/contents/images/emo ...
蕙蕙 發表於 2009-10-7 13:40

咁好彩買一得二, 好事將會接二連三, 樹頭婆應該好快有good news. hehe...
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-7 16:00:49 |顯示全部樓層
4# PINK
有好消息一定會通知埋你啦
回復

momoko1128 發表於 2009-10-7 16:50:38 |顯示全部樓層
唔通你呢盆係Episcia. 'Star of Bethlehem'
我睇到妙妙網有講Episcia. 'Star of Bethlehem'呢隻喜陰, 係唔同既情況下, 係會開唔到同既花架.你話之前有謝左既小黃花, 而你開既係小紅花. 你睇下D係咪一樣既呢?
呢張就係係光線唔夠個陣開小黃花

呢張就係正常

呢張就係光線過多
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-7 21:32:24 |顯示全部樓層
我都睇唔出, 因為花色又唔多同, 佢隻粉紅色, 我隻橙紅色; 另外我隻d絨毛葉ge深淺色又好似分明d, 真是考起我了
回復

fnv234 發表於 2009-10-7 21:49:47 |顯示全部樓層
1.E. 'Silver Sheen'
2.E. 'Country Cowboy'
回復

poma 發表於 2009-10-7 22:14:55 |顯示全部樓層
1# 蕙蕙

我曽經都種過喜蔭, 生長力驚人, 經常要修剪.
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-8 22:28:42 |顯示全部樓層
8# fnv234
really? i find it so difficult to find the right names for them as the ref. photos in 妙妙網are not very clear.
thx anyway!
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-8 22:29:44 |顯示全部樓層
9# poma
但我覺得佢地越睇越靚, 尤其粉紅色邊個d
回復

herok800 發表於 2009-10-11 00:53:55 |顯示全部樓層
我今日响花墟見到有黃花,都幾大盆,用吊盆掛起,初時都見唔到,但見有其他客人住,賣$28,你可以去睇吓。
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-11 20:51:24 |顯示全部樓層
12# herok800
我估你應是指雅x, 上星期老闆娘就是應我要求落order買這一批的, 但仍未有我要的葉色, 還要再等下一lot, 其實我之前也是在那裡買的, 還平少少……

回復

蕙蕙 發表於 2009-11-24 00:30:53 |顯示全部樓層

最近一個月來又買了三棵喜蔭,包括:

購自發叔的Ep.Star of Bethlehem,很快便有花開了
DSC02362a.jpg DSC02385a.jpg DSC02404a.jpg
DSC02409a.jpg DSC02425a.jpg DSC02530a.jpg
回復

蕙蕙 發表於 2009-11-24 00:37:44 |顯示全部樓層
還有Ep.Tropical Topaz,暫時還未有花蕾

上星期六又意外地買了一棵不知名,但物超所值的喜蔭 ,有誰知到它的名字呢?
DSC02597a.jpg DSC02596a.jpg DSC02604a.jpg
DSC02605a.jpg DSC02609a.jpg DSC02610a.jpg
回復

keung 發表於 2009-11-24 11:18:33 |顯示全部樓層
中毒啦
回復

蕙蕙 發表於 2009-11-24 11:36:36 |顯示全部樓層
16# keung
冇呀……幾盆之嘛
當然仲有d分享番黎既未計啦
回復

maplejoe 發表於 2009-11-24 11:41:00 |顯示全部樓層
大果棵好抵,可以分好多盆,開枝又散葉。
回復

蕙蕙 發表於 2009-11-24 11:49:00 |顯示全部樓層
18# maplejoe
我正有此打算, 不過剛買番黎, 俾佢適應下先, 未cut佢住
回復

蕙蕙 發表於 2009-11-26 16:02:55 |顯示全部樓層
E. Dark Velvet - shared from spinnet

10/11收到後即時落泥入溫室, 過了十多天, 終於開始挺起來見人了
回復