鳳梨團2009 - 4#美圖 (完滿結束)

作者: 八王爺 发表于 2009-10-3 14:53:28
41099 167
山櫻子 發表於 2009-11-6 19:40:10 |顯示全部樓層

岩岩吸左水了~好靚好大棵呀~
不過ionantha"druid"個底好黃,唔知係咪有菌...
岩岩同佢落左殺菌水,希望唔會有咩事啦~

我發覺我有一棵同"druid"個樣勁似...
莫非我買果時d人寫錯名?

ps.王爺,今日真係唔好意思呀~我唔知昨晚你pm我,我好早就訓左了~
helenmok 發表於 2009-11-6 19:40:12 |顯示全部樓層
王爺, 明天見!
八王爺 發表於 2009-11-6 21:00:29 |顯示全部樓層
山櫻子,唔好亂咁用葯係鳳梨科植物上,因為一般無虫無菌可以使他們生病的。
              而且葯物成份不清楚,萬一有銅或鋁金屬,或化合物,反而毒死自己棵嘢!
msung 發表於 2009-11-6 21:52:20 |顯示全部樓層
噢,太高興啦~~~
品質超讚的說!
謝謝王爺!

太貪心啦,有些新進的原來比較大株,花架要擠一擠,新舊株齊齊做擠廹戶哩~
八王爺 發表於 2009-11-6 23:13:45 |顯示全部樓層
依家秋天乾燥,逼少少都ok。
空鳳都係鐘意空氣流通好啲。
春夏天最好唔好咁逼,焗死佢地。
DAVIDYIP 發表於 2009-11-6 23:14:12 |顯示全部樓層

王爺,隻鳳梨真的很太棵,仲有仔啊﹗
今日取的時候急著返祈禱會,無時間同你談多一陣,下次有機會聽你分享﹗
山櫻子 發表於 2009-11-6 23:42:32 |顯示全部樓層
山櫻子,唔好亂咁用葯係鳳梨科植物上,因為一般無虫無菌可以使他們生病的。
              而且葯物成份不清楚,萬一有銅或鋁金屬,或化合物,反而毒死自己棵嘢! ...
八王爺 發表於 2009-11-6 21:00

druid底葉明顯變黃,已經係不健康的跡象...

無虫無菌...呢樣有d保留,我見過人地果棵d蟲多到嚇死人,不過通常蟲蟲唔係致病原因...
我就試過中立枯病,幾日成棵野就枯左 ...

屋企依家都有植物中左plant virus,只不過冇蔓延到心部所以冇理
藥以前都試過用,亦有參考過其他壇的病蟲害防治法~
我驚佢初到唔適應,所以藥稀釋到500倍(正常100倍),因此本人不太擔心,毒都毒唔死...
charles604498 發表於 2009-11-7 17:04:02 |顯示全部樓層
交收成功
Thanks