新手種LITTLE RICK問題多(關於紫羅蘭花苗的問題)

作者: 熊貓馬高 發表于 2009-9-29 17:31:26
13967 97
熊貓馬高 發表於 2010-4-28 14:39:59 |顯示全部樓層
大危機了~~前天才拍完照發現泥土突然出現了一條小毛虫爬過
之後我決定我第一次換盤,當拿起植物時更見恐佈,白色的虫也有
毛毛虫亦很多,最後我拿筷子把根抓往的泥土慢慢鬆掉
最後換上三合一泥,加了點點水,之後看著他情形
花慢慢謝了,而有幾片葉出現軟弱無力有的還變色了
最後今早忍痛除去,究竟是哪裡出了問題而有沒有解救方法呢?
回復

熊貓馬高 發表於 2010-4-28 14:41:44 |顯示全部樓層
我之前聽人講葉子濕水要立刻抹乾,不過我現在把葉子一些部份浸在水裏等待生根 ,現在根已生了,touchwood  ...
mango_207 發表於 2010-4-27 16:07

我都有立即抹乾而且聽說是不能用冷水的,我也照做~~
可是如前輩那樣說可能家濕度高~~最後爛掉了
回復

熊貓馬高 發表於 2010-4-29 22:56:27 |顯示全部樓層
今天買了個LED燈回來安在書桌上
照了大半天惡化情形慢慢減輕而有轉好
而剩下那個花苞亦微開了~~
這孩子真努力~~買了回來幾月
由於我是新手總是摸不清好多事
資訊太多~~真是不知哪是對的
希望之後它會快樂的成長啦~~~
回復

peeseela 發表於 2010-4-30 12:26:51 |顯示全部樓層
回復 61# 熊貓馬高

睇你個貼, 因為生蟲而換新泥之前既工序有冇做??
回復

chiuso 發表於 2010-4-30 13:43:59 |顯示全部樓層
今天買了個LED燈回來安在書桌上
照了大半天惡化情形慢慢減輕而有轉好
而剩下那個花苞亦微開了~~
這孩子真努 ...
熊貓馬高 發表於 2010-4-29 22:56

請問你買o左邊款LED燈,有冇相睇? 價錢如何?
回復

熊貓馬高 發表於 2010-4-30 18:02:31 |顯示全部樓層
回復  熊貓馬高

睇你個貼, 因為生蟲而換新泥之前既工序有冇做??
peeseela 發表於 2010-4-30 12:26

我有參考終極換泥法的做法,消毒加生根粉等
只是根沒全去只去了三分一吧了~~不知道之前還有什麼要注意呢?
回復

熊貓馬高 發表於 2010-4-30 18:04:23 |顯示全部樓層
請問你買o左邊款LED燈,有冇相睇? 價錢如何?
chiuso 發表於 2010-4-30 13:43

是在旺角某水族館外看到
是有個夾夾著的而且只是白光燈,有看到有紅藍光的可是價錢有點貴
現在白光只是120

圖片那隻
回復

熊貓馬高 發表於 2010-4-30 22:34:00 |顯示全部樓層
今天在吉XX的10元店看到活力劑
他說不夠光防虫什麼的
那是怎樣用的呢?
回復

kobyip 發表於 2010-4-30 22:49:51 |顯示全部樓層
我有參考終極換泥法的做法,消毒加生根粉等
只是根沒全去只去了三分一吧了~~不知道之前還有什麼要注意呢? ...
熊貓馬高 發表於 2010-4-30 18:02

三分一????
有虫虫喎, 你唔怕有虫旦未除呀??
回復

熊貓馬高 發表於 2010-4-30 23:58:08 |顯示全部樓層
回復 69# kobyip

都把泥全去掉
有檢查過根部沒問題
之後再沖洗過根部之後剪去3分1的根
這樣還有的嗎?

我不知道哦~~~天哦~~~
回復

kobyip 發表於 2010-5-1 00:06:45 |顯示全部樓層
回復  kobyip

都把泥全去掉
有檢查過根部沒問題
之後再沖洗過根部之後剪去3分1的根
這樣還有的嗎?

我不 ...
熊貓馬高 發表於 2010-4-30 23:58

好耐以前我試過將d根洗濕晒, 剪淨三分一, 短短的再入返泥, 但好快就up爛腳add8icon
事後檢討, 可能係根與根之間少左泥/珠石等做間隔, 水份容易凝聚, 所以好快就up爛左
自此之後, 一見爛根/爛腳, 我一定會將所有根除去, 令願佢生過新的健康的根

你家下有三分二濕根, 我怕你會up爛, 另外, 真係無人知蟲旦會唔會痴住係d根度...add9icon
回復

熊貓馬高 發表於 2010-5-1 02:49:19 |顯示全部樓層
好耐以前我試過將d根洗濕晒, 剪淨三分一, 短短的再入返泥, 但好快就up爛腳
事後檢討, 可能 ...
kobyip 發表於 2010-5-1 00:06

oh~~甘等佢開完花之後再去晒d根啦~~
謝謝提供指導~~~又令我了解多一點了~~謝謝
回復

kobyip 發表於 2010-5-1 13:34:13 |顯示全部樓層
oh~~甘等佢開完花之後再去晒d根啦~~
謝謝提供指導~~~又令我了解多一點了~~謝謝 ...
熊貓馬高 發表於 2010-5-1 02:49

唔可以話係指導, 大家交流下之嘛add6icon
回復

熊貓馬高 發表於 2010-5-2 14:10:25 |顯示全部樓層
唔可以話係指導, 大家交流下之嘛
kobyip 發表於 2010-5-1 13:34

謝謝~~~還有我想問一下
如果我把根全去要留意什麼事
才可以提升存活率呢?
回復

kobyip 發表於 2010-5-3 15:14:32 |顯示全部樓層
謝謝~~~還有我想問一下
如果我把根全去要留意什麼事
才可以提升存活率呢? ...
熊貓馬高 發表於 2010-5-2 14:10

事隔多日, 家下咩情況呢??
如果一切安好, 唔好再搞佢住, 比佢休養下喇

如果你真係唔放心, 想把根除去, 記得要將濕度控制好,
事關佢只靠葉片吸水份過活, 所以一定入要温室
切記, 入溫室後, 唔好將佢暴晒呀, 好快焗死
放係明亮光線地方就可以
回復

ponym 發表於 2010-5-3 15:35:09 |顯示全部樓層
回復 74# 熊貓馬高

俾心機呀!花花會因為你而努力架!我都交過好多學費...見過好多花花因為無放棄最後奇蹟生還. 呢度各前輩分享好有用喔!
回復

熊貓馬高 發表於 2010-5-4 02:09:33 |顯示全部樓層
事隔多日, 家下咩情況呢??
如果一切安好, 唔好再搞佢住, 比佢休養下喇

如果你真係唔放心, 想把根除 ...
kobyip 發表於 2010-5-3 15:14

這幾天都十分留意狀況,可是老爸拿了相機回公司沒法子拍下來

當出了換泥帖後第一天花雷慢慢開了

到第二天花開了可是顏色只有白色淡粉紅部份不見了晚上回家更出現3個葉片軟弱無力而且有的表面變黑了

除去那軟黑色的葉片後現在只有一朵白花 4片葉片~~希望情形不要再惡化

今天都有放到通風位置上,究竟哪裡出問題呢?
回復

kobyip 發表於 2010-5-4 09:31:31 |顯示全部樓層
這幾天都十分留意狀況,可是老爸拿了相機回公司沒法子拍下來

當出了換泥帖後第一天花雷慢慢開了

到第二 ...
熊貓馬高 發表於 2010-5-4 02:09

其實, 你第二日有成三片葉有軟黑情況, 已表示有爛根, 最好快手D檢查根部有無咩異樣喇add8icon
回復

熊貓馬高 發表於 2010-5-4 10:06:46 |顯示全部樓層
其實, 你第二日有成三片葉有軟黑情況, 已表示有爛根, 最好快手D檢查根部有無咩異樣喇 ...
kobyip 發表於 2010-5-4 09:31

是不是重新抽起來看根部
還是有什麼更好方法看看呢?
回復

kobyip 發表於 2010-5-4 10:59:56 |顯示全部樓層
是不是重新抽起來看根部
還是有什麼更好方法看看呢?
熊貓馬高 發表於 2010-5-4 10:06

倒晒出黎睇, 係唯一的方法add11icon
回復