[ 出售]多款食蟲植物植株及種子 + GA3 (新增貍藻開花植株)

作者: avery 發表于 2009-9-22 13:21:45
15690 102

注意: 由於種子來自不同歐洲賣家, 不能確定種子採集之新鮮度, 強烈建議使用 GA3 處理以提高發芽率

只限郵寄 (每張訂單須加 $5 包裝及郵資)
買 四種種子或以上免郵資 (購買GA3 粉劑不包括在內)
GA3 粉劑 不單獨出售

收益 5% 捐贈 "香港園藝館"

Utricularia 貍藻  (新增開花株) 每盆計
參考圖片 http://cpphotofinder.com/Utricularia.html

U. longifolia x calycifida 每盆一小叢 $100        (18/4/2010 新增 )
U. longifolia  每盆一小叢 $100         (18/4/2010 新增 )
U. calycifida White flower 有花 $100        (18/4/2010 新增 )

U. calycifida Pink Flower $50
U. minutissima Small Form ( Purple Flower ) $100

U. livida Yellow Flower $100

北領地 稀有 雜交種 Drosera lanata x dilatato-petiolaris 成株 $200  ( 共供應5 棵)   要保持外觀須面交, 亦可郵寄自行上盆
圖示為完全成長之多芽植株, 出售為 直徑 8cm 或以上之一芽植株

GA3 粉劑 $10 只能與種子一同購買

份量可調配 250ppm GA3 溶液
加水 50cc 搖勻, 加水後須於 七天內使用
用作打破休眠期, 增加種子發芽率
浸24 小時後再播種於泥面上

Byblis liniflora $30 10粒
自家新鮮採集不需處理         (18/4/2010 新增 )

參考圖片 http://www.fotop.net/averyorchid ... MG_Byblis_liniflora

Drosera 毛氈苔 $25 15-20 粒 ( 10 包)
參考圖片 http://cpphotofinder.com/Drosera.html

自家授粉原產香港本地之球根毛 D. peltata - 新鮮採集 $30 10 粒         (18/4/2010 新增 )

"snyderi"
adelae
admirabilis
affinis
aliciae
anglica
ascendens
binata - Red Plants
capensis - Broad leaf
capensis - compact Form
capensis - Giant Form
capillaria - Long Arm
capillaris - Alabama
capillaris - Pasco Co.
coccicaulis
collinsiae
dielsiana
ericksoniae
filiformis 自家採集不需處理
indica
intermedia - Carolina Giant
intermedia - Ontario, Canada
intermedia - Schweden
intermeida - Brazil
madagascariensis
natalensis
nidiformis
oblanceolata
peltata - AU
roraima
rotundifolia
sessifolia
spatulata - Shek O Giant ( 30 粒一包 ) 自家新鮮採集不需處理
sp. Botswana
sp. Chimanimani Mts, Zimbawe
sp. Floating
sp. South Africa
venusta

Pinguicula 捕蟲蓳 $25 10粒 ( 2 包) 售完
參考圖片 http://cpphotofinder.com/pinguicula-lusitanica-335.html
P. lusitanica

捕蠅草 $25 10粒 售完

簽名檔 -----------------------------------------------------------------------
我的相冊:http://www.fotop.net/averyorchids/
我的論壇:http://www.hongkongplants.com/
黑仔天 發表於 2009-9-22 16:30:20 |顯示全部樓層
貍藻
想要每樣一包
請問係唔係都係每包加5蚊?
同點比錢你
回復

avery 發表於 2009-9-22 16:33:09 |顯示全部樓層
$100 搞掂

我得渣打, 方唔方便 ?
回復

黑仔天 發表於 2009-9-22 16:35:02 |顯示全部樓層
$100 搞掂

我得渣打, 方唔方便 ?
avery 發表於 2009-9-22 16:33

我去銀行入錢比你~冇問題~
同埋想請教一下..用純水苔發得唔得?
回復

avery 發表於 2009-9-22 17:08:42 |顯示全部樓層
純水苔發 OK ~ 但生大左移植困難 ~ 收 PM ~
回復

黑仔天 發表於 2009-9-22 19:59:40 |顯示全部樓層
我呢幾日入埋錢 pm返個地址比你
回復

kitkit 發表於 2009-9-22 22:09:47 |顯示全部樓層
spatulata - Shek O Giant , 一包, $30
麻煩PM acc no., 因返工時間同銀行一樣又無渣打acc,
我盡快揾日出去入錢比你, 請問呢個品種既根長唔長, 要唔要高盆種?
入錢後再pm你地址
回復

charles604498 發表於 2009-9-22 22:38:07 |顯示全部樓層
我想要2包GA3 粉劑
回復

avery 發表於 2009-9-22 23:36:15 |顯示全部樓層
spatulata - Shek O Giant , 一包, $30
麻煩PM acc no., 因返工時間同銀行一樣又無渣打acc,
我盡快揾日出去入錢比你, 請問呢個品種既根長唔長, 要唔要高盆種?
入錢後再pm你地址 ...
kitkit 發表於 2009-9-22 22:09

淺盆一樣 OK ~
回復

patrickn 發表於 2009-9-23 01:14:34 |顯示全部樓層
行哥,
P. lusitanica x1
collinsiae x1
Byblis liniflora x1
GA3 x1
Thanks!
回復

Exodus 發表於 2009-9-23 01:55:46 |顯示全部樓層
好有興趣添點算
回復

avery 發表於 2009-9-23 07:48:45 |顯示全部樓層
你種毛 ??! 咪盞害左D 毛 ~
回復

squarehead 發表於 2009-9-23 11:51:43 |顯示全部樓層
請問行兄, 可以在公司種捕蟲蓳嗎?
環境係光源只有光管(好多48"孖管, 可近距照), 10小時冷氣(收工就乜都熄晒).
回復

EMIRU 發表於 2009-9-23 12:01:37 |顯示全部樓層
Utricularia 貍藻  $25 10粒 ( 4-6 包)

我想要一包
回復

avery 發表於 2009-9-23 12:10:52 |顯示全部樓層
請問行兄, 可以在公司種捕蟲蓳嗎?
環境係光源只有光管(好多48"孖管, 可近距照), 10小時冷氣(收工就乜都熄晒).
squarehead 發表於 2009-9-23 11:51

OK, 但一定要放好近至得 ( 6 寸 )
回復

avery 發表於 2009-9-23 12:11:33 |顯示全部樓層
Utricularia 貍藻  $25 10粒 ( 4-6 包)

我想要一包
EMIRU 發表於 2009-9-23 12:01

Utricularia 有4 種, 各一包呀 ??
回復

EMIRU 發表於 2009-9-23 13:26:22 |顯示全部樓層
唔係  岩岩睇少左野   我只係要U. minutissima Small Form ( Purple Flower )  唔該
光既需求 用燈照ok嗎?
回復

squarehead 發表於 2009-9-23 15:28:59 |顯示全部樓層
OK, 但一定要放好近至得 ( 6 寸 )
avery 發表於 2009-9-23 12:10

唔該行兄
我從未種過食蟲植物, 冇呢方面經驗, 望你日後多指點

P. lusitanica x 1
捕蠅草 x 1
GA3 粉劑 x 1
我冇泥喎, 可唔可以讓些少俾我?
回復

kinangus 發表於 2009-9-23 21:42:11 |顯示全部樓層
hello 我想要
1包d. rotundifolia,  
1包d. peltata
2包GA3 粉劑
ok 嗎 ?
回復

pinkyp 發表於 2009-9-23 21:49:20 |顯示全部樓層
spatulata - Shek O Giant ( 30 粒一包 ) 自家採集不需處理
不用處理, 是不是不用那個GA3 ?
如是, 要一包
向東南日照4小時可種嗎.
請PM , thanks.
回復