三十幾度下花花

作者: orchids 發表于 2009-9-15 17:20:35
1791 13

家裡冷氣不常開,日間都有三十幾度.
家裡的AV都有不同情度的中暑,最嚴重果棵瓜咗,其餘的由棣衰至極棣衰.
D長筒只有Tiny Red有花,但唔知點解D花全部爆開,有時花未開已爆開.
Tiny Red 1.jpg
今個星期開果D先正常番
Tiny Red.jpg
盆迷岩Dollbaby同超迷岩Mighty Mouse已經好大棵,但唔知做乜只長葉,冇花開.
no flower.jpg
但都有D迷岩同超迷岩有花.
Little Wood Nymph.jpg
strawberry 發表於 2009-9-15 17:23:41 |顯示全部樓層
長筒花同超迷岩開花都好靚啊 !! add6icon
回復

orchids 發表於 2009-9-15 17:28:20 |顯示全部樓層
2# strawberry

歡迎參觀!
你知唔知點解Tiny Red朵花會爆開,係太熱/太乾/太濃肥/...?
回復

C_C 發表於 2009-9-16 00:27:31 |顯示全部樓層
我個兩株都係好似你個d咁d葉彎晒呀, 原來係中暑呀, 其中一株d葉仲開始軟, 有無得救?
回復

orchids 發表於 2009-9-16 18:51:30 |顯示全部樓層
我個兩株都係好似你個d咁d葉彎晒呀, 原來係中暑呀, 其中一株d葉仲開始軟, 有無得救?
C_C 發表於 2009-9-16 00:27

我D都有軟葉,我驚佢會爛入去,所以見一塊'meet'一塊.
回復

lillian02 發表於 2009-9-17 15:04:27 |顯示全部樓層
天氣真係熱!
你分享兩塊Optimara Evergrace葉死剩半塊
插到依家仲未出苗
回復

rosekarming 發表於 2009-9-17 21:38:09 |顯示全部樓層
挨多半個月啦, 就黎涼番架啦add10icon
回復

megsnoopy 發表於 2009-9-17 21:51:42 |顯示全部樓層
e...你啲食蟲冇事嘛?add3icon
回復

orchids 發表於 2009-9-18 18:01:28 |顯示全部樓層
天氣真係熱!
你分享兩塊Optimara Evergrace葉死剩半塊
插到依家仲未出苗
lillian02 發表於 2009-9-17 15:04

我盆Optimara Evergrace擺工作的地方,間歇性有冷氣,現在D葉多到成棵菜咁,重有2朵走樣花.

e...你啲食蟲冇事嘛?add3icon
megsnoopy 發表於 2009-9-17 21:51

怕熱果D唔識大,棵夾變長柄夾,棵毛唔怕熱(怕熱果D上年死晒)都幾靚仔.
回復

maggielawkm 發表於 2009-9-18 18:06:13 |顯示全部樓層

第一張下面果盤有冇CHECK 過根~~ 我驚佢唔只係熱爪盤~ 全部CHECK 下安心D
十字斑生得咁鬼靚~  勁
回復

alexander 發表於 2009-9-18 18:15:55 |顯示全部樓層
第一張下面果盤....會唔會係Secret Love?
回復

orchids 發表於 2009-9-18 18:59:12 |顯示全部樓層
10# maggielawkm

11# alexander

第一張最下邊果盆係Summer Song,我冇check過根,但佢D葉係實的的嘅,只係間中有一塊底葉軟咗,我就'meet'咗佢.
你意思係唔係驚爛根?
回復

alexander 發表於 2009-9-18 20:38:56 |顯示全部樓層
Summer Song變成咁都差好遠喎~

我都有咁情況, 軟一塊'meet' 一塊,  'meet'多幾片之後某1日, 突然成棵爬低add5icon
回復

maggielawkm 發表於 2009-9-18 20:43:45 |顯示全部樓層
10# maggielawkm

11# alexander

第一張最下邊果盆係Summer Song,我冇check過根,但佢D葉係實的的嘅,只係間中有一塊底葉軟咗,我就'meet'咗佢.
你意思係唔係驚爛根? ...
orchids 發表於 18-9-2009 18:59

我有d 爪盤好利害果d ~雖然佢d 葉都係實的的~ 不過check 佢既根都發現有唔正常或者本身根好少~~~
特別係中間葉開始變得好細~ 就要留意下~
不過我check 過有品種雖然葉向下彎~ 但d 根都ok ~ 可能只係品種怕熱~ 所以不可以一概而論
但唔check 真係講唔埋~ 所以溫馨提示下~ check 下安心d~
回復