植物燈

作者: cindyyiu 發表于 2009-9-14 14:27:31
17757 19
本人的家居日照不足,想買植物燈來為我的盆栽補給光線,請問那裡有植物燈賣,有無好的款式介紹?
PINK 發表於 2009-9-14 15:17:11 |顯示全部樓層
買T5光管啦, 我昨天都係鴨街買了2支24", 因為每支有獨立開關,
又無須左駁右駁, 所以要40個大洋/套. 如果你識駁線, $30/套就有交易.
魚街我問過, 一套2支24"光管都要$220, 我依家買2支+電線才一舊水.
回復

wojai 發表於 2009-9-29 13:37:54 |顯示全部樓層
我用T5 ,& LED 燈 效果幾好
回復

coacoa 發表於 2009-9-30 06:20:43 |顯示全部樓層
我搬左某d植物係個龜缸隔離
一齊晒 uv 燈
錯有錯著, ok 好用.
回復

wojai 發表於 2009-9-30 11:17:11 |顯示全部樓層
UV?幾多火......有冇 picture
回復

緲緲 發表於 2009-12-18 06:26:46 |顯示全部樓層
如果樓主要補光嘅盆栽只係兩三盆而且唔大盆嘅話,都唔駛特別去買專門嘅植物燈。我啱啱試將個6500K(白光)十幾watt嘅CFL慳電膽裝落一支普通書檯燈上照盆栽照咗一個星期,都照得佢地好happy喎!如果你啲盆栽多嘅話,咁又可以揾個平平地嘅書架或雜物架,每層都裝一支T5光管。
回復

nickyhk 發表於 2010-2-17 16:28:54 |顯示全部樓層
日本有隻my plants植物燈好正,唔知香港有無得買
回復

alansing 發表於 2010-2-17 17:30:00 |顯示全部樓層
日本有隻my plants植物燈好正,唔知香港有無得買
nickyhk 發表於 2010-2-17 16:28

但呢隻岩唔岩食蟲植物 & AV 個類用 ?
回復

calbeebb 發表於 2010-2-17 22:54:11 |顯示全部樓層
我知萬佳美有,我都用緊
回復

nickyhk 發表於 2010-3-4 19:11:28 |顯示全部樓層
我知萬佳美有,我都用緊
calbeebb 發表於 2010-2-17 22:54

calbeebb, 我問過沙田萬佳美無呀.你係邊間買架.
回復

熊貓馬高 發表於 2010-4-25 10:25:43 |顯示全部樓層
我都想買那支my plants的橙不是香港哪有呢?
回復

GMT+8 發表於 2010-4-26 01:44:40 |顯示全部樓層
我搬左某d植物係個龜缸隔離
一齊晒 uv 燈
錯有錯著, ok 好用.
coacoa 發表於 2009-9-30 06:20

植物還是不要矖uv燈好了, 因為會有反效果的
http://jpkc.sysu.edu.cn/xbyycxsy ... an/lwj/02/5main.htm
回復

仔仔媽咪 發表於 2015-3-28 22:13:46 來自手機 |顯示全部樓層
係咪一般電器舖或燈舖有賣?定係花墟、金魚街都有得買?
回復

Rukozz 發表於 2015-3-28 22:16:47 |顯示全部樓層
仔仔媽咪 發表於 2015-3-28 22:13

鴨記有...
去食蟲版powergun個po睇
回復

Rukozz 發表於 2015-3-28 22:16:47 |顯示全部樓層
仔仔媽咪 發表於 2015-3-28 22:13

鴨記有...
去食蟲版powergun個po睇
回復

wongcc 發表於 2015-7-1 20:34:28 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝提供,請問有無詳細地址同埋支光管w數及貨品名呀?
回復

Kessming 發表於 2015-9-29 18:31:20 |顯示全部樓層
我都想買燈照下,因為室內日照不足!
回復

火柴人 發表於 2015-9-29 20:14:30 |顯示全部樓層

LED植物燈 淘寶或深水埗深之都都有.
起淘寶有好多賣LED植物燈,如果你唔鍾意淘或等都可以參考gun爺食蟲個帖有詳細說明工錢同位址
http://hkplants.com/thread-177821-1-1.html

如果想買LED植物燈建議先search下LED燈照射直徑範圍作參考才確定要買幾watt同藍紅光比例
回復

火柴人 發表於 2015-9-29 20:15:22 |顯示全部樓層
LED植物生長燈知識

生物光源的色溫與流明

人工光源的色溫與流明是以生物的眼睛所看到的,而植物對光的需求是行光合作用,
這是不看色溫與流明的是以輻射值論定的。

光譜範圍對植物生理的影響

280 ~ 315nm ––>  此種波長已屬紫外線光線,對於各類動、植物甚至於菌類生長,
                均有直接壓制性生長的功能,對形態與生理過程的影響極小。
    315 ~ 400nm ––> 此種光波亦屬遠紫外線光雖無紫外線傷害植物,
                為對植物生長並無直接作用,葉綠素吸收少,影響光週期效應,阻止莖伸長。
    400 ~ 520nm(藍)–> 此類波長可直接處使植物根、莖部位發展,
                對於葉綠素與類胡蘿蔔素吸收比例最大,對光合作用影響最大。

520 ~ 610nm(綠)–> 綠色性植物排斥性推擠,綠色素的吸收率不高。
    610 ~ 720nm(紅)–> 植物的葉綠素吸收率不高,
                唯此波長對於光合作用與植物生長速度有顯著影響。

720 ~ 1000nm ––> 此類波長泛屬紅外線波長,對於植物的吸收率低,
                可直接刺激細胞延長,會影響開花與種子發芽。
    >1000nm ––> 已接近雷射光波長已轉換成為熱量。

以上的植物與光譜資料來看,每種波長的光線對於植物光合作用的影響是不同的,
植物對於光合作用需要的光線中,400 ~ 520nm(藍色)光線,
以及610 ~ 720nm(紅色)對於光合作用貢獻最大,而520 ~ 610nm(綠色)光線,
對於植物行使生長作用的功效比率很低。

若按照以上原理植物只對於400 ~ 520nm(藍色)及610 ~ 720nm(紅色),
的光譜有直接幫助生長的效果,所以學術概念下的植物燈都是做成紅藍組合、全藍、
全紅三種形式,以提供紅藍兩種波長的光線,用來覆蓋植物行光合作用所需的波長範圍。

在視覺效果上,紅、藍組合的led植物生長燈呈現粉紅色,
這種混光色實對生物照明是極為不舒服的色系,然卻只能以實用性怯其外觀,
以擇其實用性為主。

一般白光LED燈珠,最普遍的是使用藍色芯心,激發黃色螢光粉發光,
由此複合產生視覺上的白光效果。於積分球測試報告上的能量分佈上,
在445nm的藍色區和550nm的黃綠色區存在兩個峰值。
回復