香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 *** 檸蜜雞翼 ***

*** 檸蜜雞翼 ***

作者: fianfumy 發表于 2009-9-2 00:33:47
4870 6

本來是簡簡單單去焗雞翼的 , 但知道雪櫃有幾個檸檬喎 , 靈機一動不如焗好雞翼後 , 做個檸蜜汁將雞翼放入去兜一兜 , 一碟無咩特別的雞翼 , 突然成一碟好香口又野味的雞翼 。

0820 晚餐 (12).JPG

雞翼 10隻  , 用薑、蒜 、鹽 、燒酒和豉油醃2小時 , 放入焗爐以 180度焗20分鐘 。

檸蜜汁材料和做法  :  

蜜糖 2湯匙   

檸檬汁 1個 ,  檸檬皮磨碎 , 約 1茶匙 , 可切少量檸檬皮作裝飾  

滾水半碗

鷹粟粉 1茶匙埋獻

燒紅個鑊 , 落少少油 , 先加檸汁 , 然後加入蜜糖拌勻 , 加入半碗滾水 煮滾 , 試味 ( 唔夠甜自行加砂糖 ) , 加入雞翼炒幾下 , 然後埋獻 , 想個汁夠光滑 ,可加少少鑊尾油 。

*** 以上我做的檸蜜汁是稍為多一點 , 因我知囡囡一定喜愛這汁送飯的

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2009-9-2 06:18:45 |顯示全部樓層
呢個我都鍾意呀~
回復

新仔 發表於 2009-9-2 14:04:43 |顯示全部樓層
我又跟住黎食嚕!!!
回復

Ulrica 發表於 2009-9-2 15:03:42 |顯示全部樓層
好開胃, 好岩夏日炎炎的口味.
回復

八王爺 發表於 2009-9-2 16:52:15 |顯示全部樓層
都係果句,雞翼點整都好味!
回復

jellyfishy 發表於 2009-9-2 21:16:20 |顯示全部樓層
so sweeeeeeet~~add6icon
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-19 16:11:41 |顯示全部樓層
今晚試下整呢個先~~
回復