澳洲土生兰之二 Thelychiton speciosus

作者: chowie 發表于 2007-11-27 18:07:40
5601 24
阿里 發表於 2007-11-27 18:13:43 |顯示全部樓層
原帖由 chowie 於 2007-11-27 18:07 發表
continue

chowie兄,您好!我是今天进入此兰网,您的澳大利亚石斛Thelychiton speciosus 真靓!
回復

chowie 發表於 2007-11-27 18:54:20 |顯示全部樓層
原帖由 阿里 於 2007-11-27 18:13 發表
chowie兄,您好!我是今天进入此兰网,您的澳大利亚石斛Thelychiton speciosus 真靓!

多谢里大观赏,我地有碰头啦。
回復

chowie 發表於 2007-11-30 13:40:40 |顯示全部樓層
原帖由 noralee 於 2007-11-30 10:55 發表
chowie﹐好犀利﹐佩服﹐種得太好了!

多谢观赏,有机会不妨温棵来种。
回復

Exodus 發表於 2007-12-1 04:01:58 |顯示全部樓層
omg..
大明石斛何時被人從Den.屬分了出來的...@@??
回復

chowie 發表於 2007-12-1 07:06:40 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2007-12-1 04:01 發表
omg..
大明石斛何時被人從Den.屬分了出來的...@@??

何时分出,我就不知,但早在五年前就知道澳洲兰花名有大改革,您不防查看这兰书, A Complete Guide To Natvie Orchids Of Australia Including The Island Territories,ISBN 1877069124,作者David L. Jones.
回復

Exodus 發表於 2007-12-1 07:56:54 |顯示全部樓層
咁即係kingianum, tetragonum, jonesii等一類全部入晒呢個Thelychiton屬喇@@...
回復

chowie 發表於 2007-12-1 08:27:34 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2007-12-1 07:56 發表
咁即係kingianum, tetragonum, jonesii等一類全部入晒呢個Thelychiton屬喇@@...

kingianum 新名叫 Thelychiton kingianus,
jonesii   新名叫 Thelychiton jonesii,
tetragonum 新名叫 Tetrabaculum  tetragonum
回復

Exodus 發表於 2007-12-1 16:21:58 |顯示全部樓層
原帖由 chowie 於 2007-12-1 08:27 發表

kingianum 新名叫 Thelychiton kingianus,
jonesii   新名叫 Thelychiton jonesii,
tetragonum 新名叫 Tetrabaculum  tetragonum

Tetrabaculum 明明同一section架=,=""
咁即係堆節間交配種要改晒新屬名??

呢堆名好討厭
回復

chowie 發表於 2007-12-1 18:01:02 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2007-12-1 16:21 發表

Tetrabaculum 明明同一section架=,=""
咁即係堆節間交配種要改晒新屬名??

呢堆名好討厭

如果同种交配就用同属名,杂交就无知。
请查这网址:www.publish.csiro.au/samples/Orchid%20%Key%20for%20web
回復

Exodus 發表於 2007-12-2 04:32:23 |顯示全部樓層
岩岩查完
tetragonum自成一屬
佢幾個變種仲升埋做種
點解d 人咁鍾意無中生有將佢複雜化~

之前將L. purpurata擺入Soph屬已經好不知所謂~
仲有成個樹蘭屬拆到d 名難記到死~好煩~~
回復

chowie 發表於 2007-12-2 05:39:14 |顯示全部樓層
胶名搪架,锺好笑,我兰协会因要跟潮流如要参兰展一定要将澳洲土身兰改名,如果没改,一概不平分,你知啦老前辈边有甘好记性,领到的前辈生虾甘跳,因为柜地真嗨接受晤到新名。
回復

Exodus 發表於 2007-12-2 17:04:55 |顯示全部樓層
唔好意思
我真係改唔到口
叫慣左大明石斛Dendrobium speciosum

佢地點睇都同蝴蝶石斛呀羚羊石斛仲有魔鬼石斛類既親緣關係都好近
究竟分黎做乜??呢四大秋石斛型節都係產自你地果邊
唔通又要分埋佢地出其他新屬?
好無聊~
回復

chowie 發表於 2007-12-2 18:22:21 |顯示全部樓層
蝴蝶石斛Dendrobium bigibbum 改为 Vappodes bigibba
       Dendrobium canaliculatum 改为 Cepobaculum canaliculatum
羚羊石斛叫 Ceratobium
       Dendrobium smillieae 改为 Coelandria smillieae
致以魔鬼石斛相信澳洲没有,也就是这原因书里无尼类
回復

Exodus 發表於 2007-12-2 18:52:06 |顯示全部樓層
不知所謂
完全漠視Dendrobium屬的定義
果個特別既距絕對係石斛既特色

唔係好明白蔥頭石斛點解又要開多個屬
連牙刷型石斛都開新屬

我都唔會理呢班無聊人所做既事
請問憑乜野? 佢地應該想分埋Latouria出黎架喇
回復

chowie 發表於 2007-12-2 20:07:33 |顯示全部樓層
政治因属架?或者的兰专家认为澳洲兰独特要同其他的兰分开,我本人认为拒地甘做是好自私。
回復

Exodus 發表於 2007-12-2 22:20:42 |顯示全部樓層
我想講佢地要分既
就唔該成個屬同我分晒佢~
佢咁做既應該要分埋扁莖節, 美花節, 尖舌節, 廣口節, 雙花節仲有美序節出黎做新屬
唔好爭係分自己國家果忽, 如果佢認為連鞋唇節都要分出黎既話
個人認為以上各大節同模式石斛節與鞋唇節既親緣關係差唔多
又唔見佢地將黃玉石斛同紅花石斛分出黎?
真係搞笑~自私到
回復

chowie 發表於 2007-12-4 13:24:17 |顯示全部樓層
Jumpluff大
今日收到兰杂志Australian Orchid Review 话尼个皇后兰Grammatophyllum stapeliiflorum 要改为Sadokum stapeliiflorum 是两位菲历兵兰花专家共同意见,两位大名是Danilo A. Tiu 相信来至兵国,Jim Cootes 来至澳洲,后者我都认识,是同一兰协会成员,出版过好多有关兵国的兰书,在兵国逗留过好多年研究兵国土生兰。有机会不妨查看这杂志December2007/January2008期版
回復

Exodus 發表於 2007-12-4 18:34:14 |顯示全部樓層
原帖由 chowie 於 2007-12-4 13:24 發表
Jumpluff大
今日收到兰杂志Australian Orchid Review 话尼个皇后兰Grammatophyllum stapeliiflorum 要改为Sadokum stapeliiflorum 是两位菲历兵兰花专家共同意见,两位大名是Danilo A. Tiu 相信来至兵国,Jim Cootes 来 ...

唔好叫我大^^"...我一定細過你的

呢種我又覺得分出黎合理

其實只要唔好搞到蝴蝶蘭屬我就無乜野既...xD
回復

chowie 發表於 2007-12-5 13:06:16 |顯示全部樓層
晤好见怪我对每人都甘样称呼。
我对蝴蝶兰没心得,种及都晤得,post迪靓花来梯下
回復

12下一頁