仲想問下Bc.Maikai!!

作者: ching 发表于 2007-11-27 15:33:57
2262 6
仲想問下Bc.Maikai如何栽種....有咩注意!! 謝謝
阿里 發表於 2007-11-27 16:09:07 |顯示全部樓層
原帖由 ching 於 2007-11-27 15:33 發表
仲想問下Bc.Maikai如何栽種....有咩注意!! 謝謝

B.nodosa的后代,如何栽种都可以,但是要控水,生长期外干透给水.充分日照!薄肥.
ching 發表於 2007-11-27 20:20:51 |顯示全部樓層
原帖由 阿里 於 2007-11-27 16:09 發表

B.nodosa的后代,如何栽种都可以,但是要控水,生长期外干透给水.充分日照!薄肥.

室內種植可以嗎....因我同事係公司種的!?
阿里 發表於 2007-11-27 22:30:50 |顯示全部樓層
原帖由 ching 於 2007-11-27 20:20 發表

温度,湿度,通风,日照都具备时无论室内外都可以栽培兰,不同的是兰种不一样要求也不一样.如在港的话,这种交配卡特自然栽培就最好.
ching 發表於 2007-11-28 11:00:50 |顯示全部樓層
原帖由 阿里 於 2007-11-27 22:30 發表

温度,湿度,通风,日照都具备时无论室内外都可以栽培兰,不同的是兰种不一样要求也不一样.如在港的话,这种交配卡特自然栽培就最好.

謝謝阿里!!
清補涼 發表於 2007-11-28 21:30:48 |顯示全部樓層
原帖由 ching 於 2007-11-27 20:20 發表

室內種植會生長不良 好難開花
orchids 發表於 2007-11-29 18:32:19 |顯示全部樓層
其實我非常同意清補涼的意見,巴拉索同加多利都要曬,佢地交配出嚟我估都係要曬,如果唔夠曬就只可觀葉,我試過將一盆加多利放在向東南的窗邊種,都係唔夠光,種咗十幾年都未開過花.