香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹 (甜食)中式 薑汁撞奶

薑汁撞奶

作者: 亞實 發表于 2009-7-21 23:19:12
2467 12
薑汁撞奶

材 料 :
薑 汁 一 湯 匙
高 鈣 低 脂 奶 一 碗
糖 一 茶 匙

烹 調 步 驟 :

1 將 薑 汁 放 在 碗 內 。
2 放 一 碗 奶 在 煲 內 , 用 中 慢 火 加 熱 , 不 要 走 開 , 奶 要 熱 至 少 許 冒 煙 , 但 絕 對 不 要 滾 , 奶 一 滾 就 撞 不 成 。
3 奶 一 熱 , 熄 火 , 加 一 茶 匙 糖 。
4 拿 另 一 隻 煲 , 將 熱 奶 倒 進 另 一 隻 煲 內 , 這 為 之 「 第 一 次 」 , 然 後 , 又 將 煲 內 的 奶 倒 回 熱 煲 內 , 為 之 「 第 二 次 」 , 如 是 做 十 次 , 最 後 一 次 奶 是 應 該 在 熱 煲 內 。
5 將 奶 倒 入 薑 汁 碗 內 , 不 要 移 動 碗 , 三 分 鐘 已 可 吃 了 。

備 註

‧ 如 先 磨 好 薑 汁 , 一 定 要 攪 勻 薑 汁 , 因 為 薑 汁 內 有 些 白 色 物 體 , 就 是 這 物 體 和 奶 起 化 學 作 用 , 所 以 會 凝 固 。
‧ 像 印 度 「 拉 茶 」 , 不 過 不 要 拉 太 高 , 意 思 是 要 空 氣 走 進 奶 內 。

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2009-7-21 23:26:58 |顯示全部樓層
第一~好味呀~
回復

亞實 發表於 2009-7-21 23:32:44 |顯示全部樓層
好滑好好味!!!
好成功, 好開心
回復

小白 發表於 2009-7-21 23:43:29 |顯示全部樓層
好滑好好味!!!
好成功, 好開心
sifenamok 發表於 2009-7-21 23:32

唔怪得我撞唔到...原來要咁多次 add5icon
回復

亞實 發表於 2009-7-21 23:44:44 |顯示全部樓層
唔怪得我撞唔到...原來要咁多次 add5icon
小白 發表於 2009-7-21 23:43

我都係學亞蘇
回復

小白 發表於 2009-7-21 23:48:55 |顯示全部樓層
我都係學亞蘇
sifenamok 發表於 2009-7-21 23:44

學得好 add6icon
回復

fianfumy 發表於 2009-7-22 00:03:21 |顯示全部樓層
阿實 ...我都有整呀 , 都是跟阿蘇架 , 不過我沒有10次咁多 , 我拉3次咋 ,  但我多數在冬天整 ,  怕現在太熱太燥呀 !  ( 按這裡 )
回復

亞實 發表於 2009-7-22 00:23:57 |顯示全部樓層
阿實 ...我都有整呀 , 都是跟阿蘇架 , 不過我沒有10次咁多 , 我拉3次咋 ,  但我多數在冬天整 ,  怕現在太熱太燥呀 !  ( 按這裡 )
fianfumy 發表於 2009-7-22 00:03

我都係突然身痕想整,
原來3次都得
回復

fianfumy 發表於 2009-7-22 01:36:24 |顯示全部樓層
我都係突然身痕想整,
原來3次都得
sifenamok 發表於 2009-7-22 00:23

哈哈 ... 我好似記得阿蘇話是拉3次 , 第3次要撞入碗囉 , 但其實是教3次 OR 10次 , 我都唔記得呀 ?  

我記得做撞奶 ,  奶的溫度要在70度的 , 咁先會撞到及凝固囉  , 仲有我用過 全脂奶都是撞到架 .......
回復

亞實 發表於 2009-7-22 10:58:20 |顯示全部樓層
哈哈 ... 我好似記得阿蘇話是拉3次 , 第3次要撞入碗囉 , 但其實是教3次 OR 10次 , 我都唔記得呀 ?  

我記得做撞奶 ,  奶的溫度要在70度的 , 咁先會撞到及凝固囉  , 仲有我用過 全脂奶都是撞到架 ....... ...
fianfumy 發表於 2009-7-22 01:36

我肯定阿蘇話10次呢,
不過你3次都得, 好叻
回復

jellyfishy 發表於 2009-7-22 11:42:26 |顯示全部樓層
原來呢個係燥熱甜品? 
我聽過中醫師話食得多生冷野,特別係女人,好易有胃寒問題,食薑可以去寒,對女人身子好~
回復

亞實 發表於 2009-7-22 13:40:51 |顯示全部樓層
原來呢個係燥熱甜品? 
我聽過中醫師話食得多生冷野,特別係女人,好易有胃寒問題,食薑可以去寒,對女人身子好~
jellyfishy 發表於 2009-7-22 11:42

我好鍾意食薑GA !!
我都唔知薑係燥熱TIM
回復

carlo 發表於 2009-7-23 15:11:35 |顯示全部樓層
我無拉只係張 D 奶煮到 70 'C , 其實係有科學理論架 !
http://sciexplorer.etvonline.tv/ ... nce_gingermilk.html
回復