新手種空鳳

作者: corina 发表于 2009-7-18 11:13:24
3405 9
最近迷上空鳳,两星期內買了十多棵,小精靈,白毛毛,女王頭, T. Inca Gold, T. butzii等等,全都是普通bun bun貨色,原本想買多國花,可惜找不到.
我的空鳳早晚噴水,但白毛毛買回來只是四日,我查過資料白毛毛是耐旱,喜光,何以針葉越來越多枯乾?
另外我想把部份空鳳放養,在半山位置,雨水多,霧大,濕氣重,是否不適宜種空鳳呢?
謝謝各位指教!
helenmok 發表於 2009-7-19 21:28:18 |顯示全部樓層
我的都是早晚噴水. 下雨天就唔嘖, 因為濕度夠高嘛...
corina 發表於 2009-7-29 12:41:48 |顯示全部樓層
2# helenmok
Thank you!我的小精靈已經出咗少少根la.add14icon
八王爺 發表於 2009-7-31 14:33:56 |顯示全部樓層
白毛毛 要晚上吸收露水。
所以日落之後,可以噴濕。
corina 發表於 2009-8-2 09:07:02 |顯示全部樓層
謝謝版主教導!
山櫻子 發表於 2009-8-4 00:33:26 |顯示全部樓層

HK濕度高又悶熱~白毛的樣子會比較差一些

晚上最好用噴壺噴濕.較保險既做法係:中間位唔好太多水,濕了就好,唔係既話白毛會TRAP水-易爛~
可距噴壺1米左右略噴葉尖一晚多次,早上太陽還沒曬到噴一次,以製造水氣~
(我果隻就等晚上開冷氣果時先噴,因為空氣濕度低比較快乾+涼爽唔會悶死~
而且白毛毛最好有30%傘光+放在極通風的位置,會養得比較好)

HK天氣唔係咁岩放養...
1.濕氣重得滯(春,夏天),好易爛心~
2.冬天真係乾到冇水又大風-->變菜乾
如果要選就要選葉面鏻片不多+略大又不易積水品種,如象牙玉墜/女王頭/霸王仔等比較合適
但本人亦唔SUGGEST放養,因為T.係外來品種,不應放養野外....
corina 發表於 2009-8-4 08:11:07 |顯示全部樓層
6# 山櫻子
謝謝回覆.add6icon
我買了棵大白毛,仲以為會易生d,不過我現在的位置都好通風,希望可以養得好la.add10icon
唔咁岩放養,好失望呀!add5icon
我係新手,你講ga品種好多我都唔識,佢吔個樣又差唔多,不過我會再學...仲會買多幾種學種tim....add7icon
山櫻子 發表於 2009-8-4 21:33:34 |顯示全部樓層
新手唔suggest種多毛品種,因為空鳳致命傷10居其9係爛心/心部問題
愈多毛心部就愈易trap水-->愈難種

大白毛比白毛毛同綠毛難種好多...因為多毛囉
我都有一棵~到依家都係大左少少,未死算好...
要keep到佢生多白毛就要keep到佢受水少,but...
少水得滯葉尖會乾

受水多又唔得,bse...
新葉生的白毛會比原來的少(唔會死,冇咁靚仔only)
嚴重水多的-->白毛TRAP水易爛~

好好努力吧~
八王爺 發表於 2009-8-5 15:40:22 |顯示全部樓層
山櫻子詳盡教導,新手獲益良多。
我一般很少詳講,因為每個人種植環境不一樣,講多都係....
山櫻子 發表於 2009-8-6 16:38:10 |顯示全部樓層
咁又係~地方唔同差別很大~
真係要自己慢慢試