另類咸濕電話

作者: tsoiyiu1009 发表于 2009-7-17 03:39:19
4393 11
相信大部份女性都收過哩d電話,
不外乎唔講野,發出一d令人不安既叫聲~
但而家哩d電話已經與時並進,轉左另一類方式......
前日我同我媽咪一齊high tea時,佢問我有無收到家計會電話做問卷調查。
我話無,問佢點解咁問~
佢就答係大前日收到一個自稱土瓜灣家計會陳醫生既電話(無來電顯示),
話做一個關於家計會既問卷調查,對方問我媽咪知唔知土瓜灣有家計會,
我媽咪答佢知係邊,跟住對方就問我媽咪一d基本資料(貴姓~年齡~婚姻狀況等)
答左之後,佢就進一步問關於夫婦性生活既問題,
問一個星期有幾多次,問有無做安全措施,問愉唔愉快等......="=
果個陳姓醫生仲用一種好猥褻既語氣黎問...(我媽咪自加形容)
由於對方背景太嘈,我媽咪就要求對方留電話轉頭再打俾佢,
但係佢就粒聲唔出,跟住cut埋線...
(睇怕係驚我媽咪會打去土瓜灣家計會問係咪真係有問卷調查此事)
不過,一聽就知係d咸濕佬玩電話,邊有醫生咁得閒做埋哩d調查,
如果佢真係醫生實在係大材小用...add1icon
jellyfishy 發表於 2009-7-17 09:26:13 |顯示全部樓層
小六時已經接過類似電話,當年年少無知,對方問d好核突的問題後,我仲話會去問媽媽,睇下點答好....
carlo 發表於 2009-7-17 11:14:44 |顯示全部樓層
其實都唔知咩心態 ?  點左又點 ? 人地真係答左又點 ?  怪人 !
Ulrica 發表於 2009-7-17 16:10:48 |顯示全部樓層
哈, 香港真係有好多心理變態又無聊嘅人, 最攪笑我比呢種變態人話我變態呀.
好多年前, 公司接待處的女仕話成日有呻吟電話打來, 有次佢打來啦, 我便轉到我部門的電話, 開左個SPEAKER叫佢講野啦, 我呢度好多人等緊聽佢講野架, 比佢話我'你變態架?', 我可能又真的是變態, 玩佢玩得我好開心呢! 哈哈哈.
orchids 發表於 2009-7-17 16:37:18 |顯示全部樓層
哈, 香港真係有好多心理變態又無聊嘅人, 最攪笑我比呢種變態人話我變態呀.
好多年前, 公司接待處的女仕話成日有呻吟電話打來, 有次佢打來啦, 我便轉到我部門的電話, 開左個SPEAKER叫佢講野啦, 我呢度好多人等緊聽佢 ...
Ulrica 發表於 2009-7-17 16:10

哩招夠絕!
類似#1的電話我都接過,佢話自己係明愛家庭服務部(其實當年警訊都出過),佢開始問第一個敏感時,我答佢哩個問題我唔答,跟住佢自動收線.
irishuen 發表於 2009-7-20 16:32:20 |顯示全部樓層
好多年前, 公司接待處的女仕話成日有呻吟電話打來, 有次佢打來啦, 我便轉到我部門的電話, 開左個SPEAKER叫佢講野啦, 我呢度好多人等緊聽佢 ...
Ulrica 發表於 2009-7-17 16:10

呢條q 洗得喎!

我都有個fd 教我點對乎d sale 野既電話
1."請問你係唔係xxxxx的機主呢" ......"唔係"
2."我地有個xxx旅行社卷想送返俾你"..........."我大把錢, 唔洗啦"/"你送我就要架啦"
3."宜家有個特底息貸款....."............"我有成1億, 唔洗借"/"好呀, 我借1億呀"
Ulrica 發表於 2009-7-20 23:33:30 |顯示全部樓層
呢條q 洗得喎!

1."請問你係唔係xxxxx的機主呢" ......"唔係"
2."我地有個xxx旅行社卷想送返俾你"..........."我大把錢, 唔洗啦"/"你送我就要架啦"
3."宜家有個特底息貸款.. ...
irishuen 發表於 2009-7-20 16:32

我通常一聽到係呢類電話就話'唔洗'就收線, 費時晒我時間.
有d 打電話黎一開口就話我之前做左佢地的問卷, 我即刻鬧佢'你作野呀, 我從來唔會做問卷架.', 我即刻收線. 佢地亂黎架.
有d sale 好唔醒, 一打就'喂', 我一聽又'喂', 佢又再'喂', 我唔出聲, 佢又再'喂', 我話佢'你喂完未呀?', 佢先開始講野, 我即刻答'唔洗', 有時佢係咁係度'喂'我就收線, 等佢自己'喂'飽佢.
hellokitty_971 發表於 2009-7-21 12:59:37 |顯示全部樓層
通常無顯示既電話都唔聽, 試過有d電話公司打來,
問我  <小朋友, 有無大人係屋企呀>........ monkey (22).gif
Ulrica 發表於 2009-7-21 16:13:09 |顯示全部樓層
問我  ........138593
hellokitty_971 發表於 2009-7-21 12:59

我有d朋友的屋企電話打來是無來電顯示的, 所以我都會照聽.
哈哈, 佢咁問你咪好高興?
我試過我朋友打去我家, 我媽聽左再比我, 我朋友話我媽把聲仲嬌過我, 我答: 係呀, 我老牛聲嘛. 激死
孖吉 發表於 2009-7-21 16:56:57 |顯示全部樓層
呢條q 洗得喎!

3."宜家有個特底息貸款.. ...
irishuen 發表於 2009-7-20 16:32

#1 係我成日用O既
好有用架,趁佢未定神可以即刻收佢線
孖吉 發表於 2009-7-21 17:10:04 |顯示全部樓層
問我  ........138593
hellokitty_971 發表於 2009-7-21 12:59

咁就要大聲嗌:『村長 ~ 上次個壞人又打黎呀 ~ 』
vkzone2002 發表於 2009-10-2 00:39:53 |顯示全部樓層
依家D問卷好多都係假. 我試過有自稱 "港大", 可能其實係"講大"至真既電話問卷. 問一D好正常的問卷調查, 好似有關禁煙條例之類, 之後再問一般個人資料, 相信最關鍵會係家庭總收入及是否納稅人那兩條啦. 之後我就不停收到好多有關借錢, 投資服務等的推銷啦........
所以我以後都唔做任何問卷調查及訪問啦!