交功課~ 09年10月15日更生

作者: nwss54510 发表于 2009-7-11 00:11:43
2022 17

maggielawkm分享的rosie raffles, 小苗係由兩片葉生出來的, 但其中一片葉死了啦, 還好小苗重好健康~

#413, 這3片葉原本插係同一個盆到的, 5月尾時就話要分佢地的了, 點知.. 都係早兩日先做丫^^"

Prudy分享的C82 Rob’s Bunny Hop, 苗比較少果3片葉原本都係同一盆到的, 都係早幾個星期先出苗(同期出苗), 而比較大果盆好早好早就出了苗了, 唔通分開插會快出苗d!?

#237 Little Rick 4月頭先插葉, 估唔到咁快就咁大了~ 唔得閒分埋另外兩盆丫~"~ (謎丫!! 發現唔見左盆=口=" 原本應該有4盆的@@" 去左邊呢..)

Prudy分享的Little Darlin' , 因為d苗好似重好細咁, 只係分左一盆咋, 驚佢分左會死=口="

Vespa Verda小苗~ 可能天氣太熱了.. 生得好慢丫~"~

Prudy分享的Caralil's Spint Dances, 都係生得好慢的一盆~"~

maggielawkm分享的Rob's Colyso Berat, 佢大得都幾快下~ 估唔到咁快就要轉盆啦~

maggielawkm分享的Happy Teen
Evalam 發表於 2009-7-11 16:09:21 |顯示全部樓層
犀利呀....add6icon
tongtony 發表於 2009-7-11 19:01:08 |顯示全部樓層
閣下插葉出苗真有一手,炎炎夏日有如此成績,真是佩服!佩服!
hohohoangel118 發表於 2009-7-12 00:48:24 |顯示全部樓層
nwss54510 :
         我想問用葉葉出苗要幾耐時間架,因我同事都比左塊葉我種 , 種左3個星期啦 , 佢仲未有其它葉仔出 , 點解的? 是否要落肥呀?還是什麼地方出錯打理得不夠好?  請指教 , thanks 。
                                                                                             angel
nwss54510 發表於 2009-7-12 11:38:35 |顯示全部樓層
閣下插葉出苗真有一手,炎炎夏日有如此成績,真是佩服!佩服!
tongtony 發表於 2009-7-11 19:01

多謝丫~ 佢地重平安我都覺得好開心的了^^
nwss54510 發表於 2009-7-12 11:41:34 |顯示全部樓層
nwss54510 :
         我想問用葉葉出苗要幾耐時間架,因我同事都比左塊葉我種 , 種左3個星期啦 , 佢仲未有其它葉仔出 , 點解的? 是否要落肥呀?還是什麼地方出錯打理得不夠好?  請指教 , thanks 。
                  ...
hohohoangel118 發表於 2009-7-12 00:48

3星期冇咁快出葉的丫, 我最快出苗既葉片都要1個月後先見到, 最慢既, 我3月插葉到現在都重未有小苗出呢@@"
唔同品種, 出苗速度都有d分別的丫~ 不過就算同品種葉, 我覺得出苗時間都會有d差異的
Walter 發表於 2009-7-12 13:42:40 |顯示全部樓層
好多時真係唔知幾耐先出葉
Prudy 發表於 2009-7-17 17:05:17 |顯示全部樓層
都幾好成績.....
nwss54510 發表於 2009-10-15 16:33:25 |顯示全部樓層
好久沒update小苗既相啦~~

PA152020 (Large).JPG
Prudy分享的Caralil's Spint Dances
全個夏天都沒大過@@" 現在開始有小葉出黎啦~

PA152023 (Large).JPG
Prudy分享的C82 Rob’s Bunny Hop
哩盆竟然咁快有側芽出左黎啦@@"

PA152027 (Large).JPG
Prudy分享的Bob Sarbon
d葉打直晒~"~

PA152021 (Large).JPG
Prudy分享的Little Darlin'
哩個種極都係咁鬼細~"~ 剛轉離試飲杯, 希望佢會長返大d啦~

PA152026 (Large).JPG
Prudy分享的A66
唔知點解生得咁係太好樣^^"

PA152022 (Large).JPG
Prudy分享的159 Rob’s Mad Cat
哩個插左半年先生到咁大咋

PA152029 (Large).JPG
maggielawkm分享的Rob's Colyso Berat
佢大得好快丫~

PA152028 (Large).JPG
maggielawkm分享的Happy Teen
冇咩斑~"~

PA152024 (Large).JPG
希媽 分享的Thunder Surprise
兩片葉中只存活了一片~"~ 幾驚佢都過唔到夏天呀>"<~
蕙蕙 發表於 2009-10-15 16:40:50 |顯示全部樓層
你插葉好叻呀, 我仲未試過成功呢
Prudy 發表於 2009-10-15 16:45:55 |顯示全部樓層
9# nwss54510

都好好成績 wo...
calbeebb 發表於 2009-10-15 17:04:06 |顯示全部樓層
你長開冷嗎?好利害add4icon
doko 發表於 2009-10-15 17:15:26 |顯示全部樓層
nwss,

你插葉真係好電喎, 係咪就咁插落泥度架?
nwss54510 發表於 2009-10-15 18:58:12 |顯示全部樓層
你插葉好叻呀, 我仲未試過成功呢
蕙蕙 發表於 2009-10-15 16:40

夏天熱, 所以難插葉丫~ 現在插應該ok的啦~
nwss54510 發表於 2009-10-15 19:00:03 |顯示全部樓層
9# nwss54510

都好好成績 wo...
Prudy 發表於 2009-10-15 16:45

多謝你先丫~ 在我剛開始種av時比左咁多葉片我~ ^^~
nwss54510 發表於 2009-10-15 19:00:50 |顯示全部樓層
你長開冷嗎?好利害add4icon
calbeebb 發表於 2009-10-15 17:04

唔係丫, 我只係晚上11點先開冷氣架咋
nwss54510 發表於 2009-10-15 19:02:15 |顯示全部樓層
nwss,

你插葉真係好電喎, 係咪就咁插落泥度架?
doko 發表於 2009-10-15 17:15

我係就咁插落泥度架, 如果唔係太熱我都會放佢地入溫室的
hohohoangel118 發表於 2009-10-15 23:09:29 |顯示全部樓層
你好叻叻呀 add14icon