帝仙隆1瓶

作者: sammy 發表于 2009-6-27 22:18:55
2527 20
去年新買後, 只噴過幾次, 發現不適合室內使用, 故此送出。

請留意以下事項:
1) 藥性猛烈,使用不當會產生藥害,只宜在室外通風處使用。請查明清楚藥性才申請,勿謂言之不預。
2) 面交時間: 6:00-7:00pm, 炮台山至荔景沿線各站。
3) 成功登記的分享者,請PM我確定交收細節。

Agnes 發表於 2009-6-27 22:21:15 |顯示全部樓層
agnes (thx)
回復

Fleur 發表於 2009-6-28 00:24:12 |顯示全部樓層
this is not 帝先隆
回復

Oskar 發表於 2009-6-28 00:39:18 |顯示全部樓層
唔係帝先隆..但絶對有帝先隆成份...
回復

Claraslm 發表於 2009-6-28 15:36:34 |顯示全部樓層
遲咗好多tim
回復

kariek 發表於 2009-6-28 19:58:18 |顯示全部樓層
我都有一支在花寶買的60%帝先隆, 全新未用過, 有花友想要嗎?
(因藥性太強, 家裡有貓貓, 一直都不敢用。)
回復

Terry 發表於 2009-6-29 08:47:38 |顯示全部樓層
Kariek,
可否留給我?謝謝!
Terry
回復

kariek 發表於 2009-6-29 17:08:02 |顯示全部樓層
Terry, 不好意思, 已留了給Claraslm, 下次分享給你啦。
回復

Terry 發表於 2009-6-30 01:10:23 |顯示全部樓層
No problem!
回復

vegetable 發表於 2009-6-30 22:52:43 |顯示全部樓層
真係好勁ga,應該要有警告字句
回復

Agnes 發表於 2009-7-3 19:17:38 |顯示全部樓層
收到啦!謝謝!sammy 形容到咁毒, 我都要小心 d 啦!
我頭號的打擊目標係蝸牛, 如果掂就好啦!
回復

sammy 發表於 2009-7-3 21:52:55 |顯示全部樓層
收到啦!謝謝!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(28).gifsammy 形容到咁毒, 我都要小心 d 啦!
我頭號的打擊目標係蝸牛, 如果掂就好啦!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonk ...
Agnes 發表於 2009-7-3 19:17

我認為唔得. 體重越高所用的毒量就要越多, 多得能殺死大大的蝸牛, 植物都死了
回復

Agnes 發表於 2009-7-3 22:10:46 |顯示全部樓層
我認為唔得. 體重越高所用的毒量就要越多, 多得能殺死大大的蝸牛, 植物都死了
sammy 發表於 2009-7-3 21:52

d 蝸牛唔係法國蝸牛咁大 wor, 好似片尾指甲咁細咋.
回復

sammy 發表於 2009-7-3 22:19:47 |顯示全部樓層
d 蝸牛唔係法國蝸牛咁大 wor, 好似片尾指甲咁細咋.http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(13).gif
Agnes 發表於 2009-7-3 22:10

好多架,用手剔除得唔得架?add3icon
回復

MonicaKo 發表於 2009-7-3 22:39:53 |顯示全部樓層
太強殺蟲濟,毒性會留係泥土度唔散,蝸牛用手捉更快㨗
回復

Agnes 發表於 2009-7-3 22:49:33 |顯示全部樓層
一到下雨, d 蝸牛群就出動在莖腳葉底盆邊咬.....咬......咬, 太多, 捉唔切, 見到都太遲. 植物如海棠、油點百合、太陽花、草莓最受害.
回復

Agnes 發表於 2009-7-9 01:03:02 |顯示全部樓層
今天揾到要用帝仙隆對付的蟲蟲啦!我先用水沖佢, 再噴葉底和泥面各一野.
P1040748 (Small).JPG
P1040749 (Small).JPG
回復

Agnes 發表於 2009-7-10 15:04:41 |顯示全部樓層
用家報告:蟲蟲冇晒, 枯了三片葉 (可接受); 天台通風, 臭了十多秒便不臭.
回復

sammy 發表於 2009-7-10 22:09:41 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(60).gif用家報告:蟲蟲冇晒, 枯了三片葉 (可接受); 天台通風, 臭了十多秒便不臭.
Agnes 發表於 2009-7-10 15:04

再睇多一兩星期先啦, 有藥害的話後果會在幾星期內慢慢浮現 - 葉黃, 生長遲緩
回復

Agnes 發表於 2009-7-10 22:24:13 |顯示全部樓層
sammy 又來嚇我
回復

12下一頁