希媽, Chantaspring 呀, 係咪肥左佬 ?

作者: 卓男媽 發表于 2009-6-27 08:24:28
1753 14
希媽, 你舊年分享給我的葉片, 一直都生長得好好, 而家仲有一菖花, 但維持左咁既情形已經個多星期, 今朝見佢個花苞有點變乾, 係咪消緊苞呢

Chantaspring 09-06-27.jpg
alexander 發表於 2009-6-27 10:19:28 |顯示全部樓層
我都成日消苞   "chataspring不易種" 希媽講得冇錯~
回復

peeseela 發表於 2009-6-27 20:47:56 |顯示全部樓層
我都種到唔生唔死~~
回復

heiheimama 發表於 2009-6-28 08:26:19 |顯示全部樓層
其實呢,我自己都係開過一次花,三次消苞,所以我自己覺得好難種.但有花友種到好似”天鵝湖”咁靚呢,所以都唔知點解...
回復

Fleur 發表於 2009-6-28 12:08:56 |顯示全部樓層
以前種過幾次唔得,我最近成功地種到開花, 我唸呢隻嘢要放陰啲地方. 由於夏天,我喺用9成珠石,其餘喺金泥,泥炭土同美能安. 一直無施肥,只用hifresh同活力液.
回復

AV女郎 發表於 2009-6-28 14:13:56 |顯示全部樓層
5# Fleur

種得好靚喎add6icon
回復

heiheimama 發表於 2009-6-29 15:01:53 |顯示全部樓層
呢隻咪就係天鵝湖law.~
回復

jellyfishy 發表於 2009-6-29 16:16:00 |顯示全部樓層
老實講,佢個trailer 型本質就唔多靚~
回復

卓男媽 發表於 2009-6-29 20:44:58 |顯示全部樓層
老實講,佢個trailer 型本質就唔多靚~
jellyfishy 發表於 29-6-2009 16:16

請問你係講緊我種得個型唔靚, 定係本身個品種個型唔靚呀
回復

jellyfishy 發表於 2009-6-29 20:56:46 |顯示全部樓層
請問你係講緊我種得個型唔靚, 定係本身個品種個型唔靚呀
卓男媽 發表於 2009-6-29 20:44

梗係話個品種本身的特質.
佢係trailer 一種, 又係全球幾乎最細的迷你av. 唉~ 要為那麼細小的trailer整型, 淨係挑側芽都挑到眼懞.
回復

jellyfishy 發表於 2009-6-29 21:00:38 |顯示全部樓層
加多句, 其實卓男媽你這個已經種得美過我以前種的好多喇.
當這個av 老身一點時 (唔洗好耐, 半年)就會生好多側芽. 如果用天然光種, 佢又會日日追光. ... 對我來說, 種佢都幾用心機架.
回復

卓男媽 發表於 2009-6-30 07:19:51 |顯示全部樓層
其實呢盤算幾乖, 自己生得好好, 係間唔中先需要幫佢挑下 d 側芽, 而家有兩個頭, 所以個型都 ok. 不過而家天氣熱, 新出的葉仔好怪, 又細又長, 講真, 唔寄望佢而家開花, 平安渡夏都 "柯呢吉帝"
回復

alexander 發表於 2009-6-30 12:57:32 |顯示全部樓層
其實呢盤算幾乖, 自己生得好好, 係間唔中先需要幫佢挑下 d 側芽, 而家有兩個頭, 所以個型都 ok. 不過而家天氣熱, 新出的葉仔好怪, 又細又長, 講真, 唔寄望佢而家開花, 平安渡夏都 "柯呢吉帝" ...
卓男媽 發表於 2009-6-30 07:19

其實你種左幾耐, 我由舊年11月中插葉, 未挑過側芽, 因為冇得挑, 唔知係咪未到時候出側芽...定係遲下我就知
回復

卓男媽 發表於 2009-6-30 13:27:12 |顯示全部樓層
我係去年12月插葉的
回復

alexander 發表於 2009-6-30 15:08:04 |顯示全部樓層
我係去年12月插葉的
卓男媽 發表於 2009-6-30 13:27

成長期差唔多, 等我下次用個1安士杯黎種下先
回復