迷岩苗D葉卷了

作者: PINK 发表于 2009-6-23 21:58:04
1639 10
其中一盆迷岩苗D葉卷了, 請問這是什麼問題呢?
march 發表於 2009-6-23 22:49:26 |顯示全部樓層
是濕度不夠嗎?
PINK 發表於 2009-6-23 23:12:20 |顯示全部樓層
我都不太清楚究竟是太濕還是太乾??
我每天淋一次水, 但植料9成是珠石, 每次一淋就已經係底出, 都不保水的, 應換植料嗎? 但其他幾款苗又沒有這問題!
maywong918 發表於 2009-6-24 00:25:57 |顯示全部樓層
我都不太清楚究竟是太濕還是太乾??
我每天淋一次水, 但植料9成是珠石, 每次一淋就已經係底出, 都不保水的, 應換植料嗎? 但其他幾款苗又沒有這問題!
PINK 發表於 2009-6-23 23:12

所謂濕度唔夠,唔係話植料濕度唔夠,係空氣濕度呀~
didi 發表於 2009-6-24 13:49:19 |顯示全部樓層
所謂濕度唔夠,唔係話植料濕度唔夠,係空氣濕度呀~
maywong918 發表於 2009-6-24 00:25

我有啲迷岩都有咁嘅情況~
係唔係要入溫室同佢保濕呀add3icon
PINK 發表於 2009-6-24 13:55:07 |顯示全部樓層
死!我無濕度計喎!
我放咗係面包盒入邊, 不過無屳蓋, 要屳蓋增加濕度嗎? 我又怕焗親!
但係盒入面好多盆都沒有此問題, 應該點做好?
jo_jo 發表於 2009-6-24 15:27:35 |顯示全部樓層
其實每隻迷岩所需濕度都唔同~如果你種嘅地方有冷氣,屳蓋係ok
march 發表於 2009-6-24 15:50:43 |顯示全部樓層
我D迷岩都有卷葉情況,現在經常噴水,除了哂太陽,都會屳蓋保濕度
maywong918 發表於 2009-6-24 18:25:45 |顯示全部樓層
甘睇你呢棵有可能係個品種問題,有某D品種既葉係好難搞,似炒粉甘架,好似Sky High Sport......................
cyamy 發表於 2009-6-24 22:20:06 |顯示全部樓層
9# maywong918

你形容得好神似啊! 仲要係似乾炒河粉果隻....
PINK 發表於 2009-6-25 00:23:10 |顯示全部樓層
我呢棵係SINN BEAUTY, 照咁睇我要將佢特別處理了.