公司怪事

作者: tsoiyiu1009 发表于 2009-6-19 02:43:45
1703 10

係度睇左咁多鬼故,等我又講翻個先~
真人真事~
話說我2004年入職一間好出名既籐器公司(贊助過無敵獎門人果間)
做客戶助理(cs),係負責接客戶查詢電話,做分流~
咁果陣公司設係上水某貨倉內,多個部門係埋一間大房~方便電話飛線~
所謂電話飛線其實只不過係原位大叫:xx部門 2線 咁樣...
一到黃昏6點,差唔多所有同事都放工走人,
只留兩位cs同事同一位送貨部同事聽電話~
咁我新黎新豬肉,差唔多日日都編我返夜...雖然話就話10點放工...
但cs太多野做,有時會做到12點幾先走得...
不過好彩我同另一位經常返夜既cs同事十分投契~
你知喇~夜晚靜英英~兩個女仔梗係會搵d野一路講一路做~
有時會講下日日新鮮既客戶事件,有時會講下d八卦野~
不過,有一次,我出於好奇多口問比我多8個月資歷既cs好友~
咦~c小姐今日仲咩丫?call晒白車咁既?好似好大件事喎...
乜佢成日都唔舒服要請假既?
乜你唔知咩...?佢坐果個位成日都有野行離行去咖...
想舒服都幾難...
果隻野只會行去兩個位:
一個係c小姐個位,一個係大老闆隔離無人坐用黎擺野既吉位~
係真唔係丫...!?我半信半疑...
又有一次,我地cs一到10點就會將電話飛去留言~
理論上係唔會有電話再響,就算內線響都要行埋位先會聽到~
點知11點幾...c小姐位個電話係咁響...
我同好友都嚇左一跳,之後對望...我諗大家都心想: 唔係咁邪丫...
但係我好友比較大膽,佢決定行埋去睇下~
佢望一望係邊打黎,之後接聽...佢喂左好耐示意話無人出聲...跟住收線...
我梗係第一時間問: 係邊個打黎?
佢神色形重講,一d都唔似講笑,而且佢係一個唔會講笑既人:
係公司內線13...(大老闆隔離吉位個內線碼)
我聽到後,唔敢再問......快手快腳做埋d野急急走人......
之後,c小姐調左位調埋房,都無病得咁密~
不過,果邊既位風水真係唔多好...
我試過被調職坐c小姐隔離個位...接手一個月到就出事...
俾人話我fax漏圖單...而且唔只一張...係一大疊...
d同事話係邊張邊張...我記得係邊張...而且一定係有fax去工場...
但係點搵都好...一張都搵唔翻...
之後,我一直都好唔開心...就辭職無做囉~
wendy_choy_hk 發表於 2009-6-20 10:48:56 |顯示全部樓層
我舊公司都有隻女鬼,佢唔會害我地. 我公司試過火燭在女鬼間房那邊個COPIER短路引起.全公司有過萬呎,全層樓D野昏黑曬,只有女鬼間房一D事都冇.
tsoiyiu1009 發表於 2009-6-20 20:34:41 |顯示全部樓層
我舊公司都有隻女鬼,佢唔會害我地. 我公司試過火燭在女鬼間房那邊個COPIER短路引起.全公司有過萬呎,全層樓D野昏黑曬,只有女鬼間房一D事都冇.
wendy_choy_hk 發表於 2009-6-20 10:48

咁奇怪...
唔通佢怕黑...add3icon
alansing 發表於 2009-6-20 20:52:30 |顯示全部樓層
我做野個度都試過一次死佐十幾人
tsoiyiu1009 發表於 2009-6-20 21:20:33 |顯示全部樓層
我做野個度都試過一次死佐十幾人
alansing 發表於 2009-6-20 20:52

因咩事add3icon
wendy_choy_hk 發表於 2009-6-20 22:14:43 |顯示全部樓層
4# alansing

甘驚????
lillian02 發表於 2009-6-20 22:35:28 |顯示全部樓層
第日係上水搵工做要小心d先
hellokitty_971 發表於 2009-6-22 19:11:17 |顯示全部樓層
真人真事~
話說我2004年入職一間好出名既籐器公司(贊助過無敵獎門人果間)
咁果陣公司設係上水某貨倉內,多個部門係埋一間大房~方 ...
tsoiyiu1009 發表於 2009-6-19 02:43

好鬼秘.......add12icon
nuage 發表於 2009-6-22 21:13:33 |顯示全部樓層
真人真事~
咁果陣公司設係上水某貨倉內,多個部門係埋一間大房~方 ...
tsoiyiu1009 發表於 2009-6-19 02:43

你可能識我妹妹啦,佢係果間公司會計主管 我無聽佢話有鬼
carlo 發表於 2009-6-23 00:50:02 |顯示全部樓層
都好驚 ..............
tsoiyiu1009 發表於 2009-6-23 03:37:31 |顯示全部樓層
你可能識我妹妹啦,佢係果間公司會計主管 我無聽佢話有鬼
nuage 發表於 2009-6-22 21:13

我地唔同房咧~你妹妹間會計人事部大房靚好多~