我的節瓜和番茄=]

作者: eric131hk 發表于 2009-6-17 11:17:40
2301 9
大家好,我剛剛開始學人種野,黎左呢度,爬左好多文,學左好多野,多謝左大家先。

我第一次種的是番茄和節瓜(因為我比較想種點能吃的)
先給大家看一下我的"傑作"

番茄:
我在十三號下種,現在已經長成這個高度,比我想像中還要快~@@

節瓜:
↑這一般不知為什麼不發芽囧

我的問題來了~:
1. 什麼時候才要換盆呢?(我爬文看過大約要有三四塊真葉,真葉又是什麼來的呢?)
2. 節瓜不發芽有什麼原因呢?(明明是一同種的)
3.第一張圖的番茄會不會大密...我下種的時候也沒發覺他們這麼近...要現在把他們分開嗎?還是先不用理會?
軒軒 發表於 2009-6-17 12:53:49 |顯示全部樓層
等我試下解答你的問題啦!
1.子葉係由種子爆出來的第一對葉,而真葉係子葉之後出來的葉子!
2.節瓜種子未能發芽,有很多原因,可能已經先天不足,發育不健全!
3.我覺得你可以再等大一點才移植,因為苗苗比較硬淨!

請問你是否有天台或平台種植呢?你發的苗需要的地方都唔少,如果你只有窗台,請放棄吧!
回復

eric131hk 發表於 2009-6-17 17:34:31 |顯示全部樓層
我打算之後會種係天台/騎樓
↑呢係係我屋企被廢棄的天台,我的目標係隨手都可以摘到野食= =+

我原本諗住有D放天台發芽,有D放室內,睇下邊D會發得好D
不過呢幾日雨晴不定,我怕種子會頂唔順,所以收晒入屋種

另外我再有問題,
今日我見天氣好,放左其中兩盤番茄上去晒(仲要係晒都正正果隻),我五點番到屋企摸下D泥,發覺暖暖地,D苗會唔會頂唔順?
↑我放左佢係全屋最高的地方,好VIEW到我都想爬上去

晒左日之後支莖變深色左,而室內果盤隨左要追光生到45度之外無就變到色,變色係好事定壞事?
↑晒了一天下半部比較深色
↑沒有變成卻45度向外~@@
有D苗仲有個種子殼,洗唔洗手動移除?
回復

eric131hk 發表於 2009-6-17 17:41:19 |顯示全部樓層
原來我真係好多問題:
子葉本身做唔做光合作用?
如果等佢生到大左先郁佢,咁怕唔怕D根卡住,分唔開~@@
回復

eric131hk 發表於 2009-6-18 14:43:58 |顯示全部樓層
求解答....
回復

chayote 發表於 2009-6-22 12:53:37 |顯示全部樓層
如果你買茄果或瓜類菜種,將佢地放落濕紙巾,再放盒,蓋上蓋,兩三日出芽,四五日上盆,之後個日出葉(100%出芽)
好過直接播種,我用e個方法發左超市食剩苦瓜核,同棕櫚科種子,全部Bingo!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-22 13:54:38 |顯示全部樓層

天台呀~~~發達喇!!!!!!
比我如果唔係狂風大雨, 我都唔會收小苗,
因為如果佢地頂得到hk天氣日晒雨淋,
到最後個d都係精英, 可以係hk繼續生存
養馴佢為止hehe~
回復

chayote 發表於 2009-6-22 14:36:25 |顯示全部樓層
子葉本身做唔做光合作用?
做,(the writing pad is broken,I explain in english)
Because cotyledon(子葉) also have chlorophyll,it will have photosynthesis(光合作用)
如果等佢生到大左先郁佢,咁怕唔怕D根卡住,分唔開?
yes!because you sow many seeds in the bottle and the capacity of bottle is low,so,大左D根卡住!
回復

eric131hk 發表於 2009-6-22 17:47:15 |顯示全部樓層
好多謝大家的解答。如果你地唔講我都唔知子葉係咩黎...

俾D新相大家睇先
依加開始有真葉啦,快D快高長大啦~~~
↑最左果盤我係室內種
右同中間都係放左係天台。依加晒到深色左,希望佢真係可以變成精英

↑我盤節瓜
呢盤生就生得唔高,不過進度最快就係佢
唔係可以換盤未呢

↑呢盤就得個高字/....\,唔知搞咩鬼
回復

chayote 發表於 2009-6-22 17:58:33 |顯示全部樓層
生得高=not enough sunlight to carry photosynthesis
生得唔高=have enough sunlight to carry photosynthesis
回復