錦鯉突然死亡,有點傷感.....

作者: MK 发表于 2009-6-14 01:01:37
8771 23
早上起來便發現有三條錦鯉死亡,延至傍晚,再有兩條別我而去。
雖然只是天光墟的平價錦鯉,但看著他由小魚成長到尺多的成魚,內心始終有些不捨,有些惦記,有些......
四少 發表於 2009-6-14 01:08:53 |顯示全部樓層
死因呢 ??
一定要找出死因喎 ...
MK 發表於 2009-6-14 03:24:23 |顯示全部樓層
七條死剩兩條,死因不明,魚身表面看不出有任何異狀,不知從何入手。
前天進食正常,會搶食,游動正常。
昨天有進食,但不搶食,游動不活躍。
今天,游動遲滯,突然開始側身游,幾分鐘後便死亡。

濾水操作正常,水溫不高,應該不會是缺氧吧?
魚糧受感染變壞引致食物中毒?
天氣悶熱加下雨天沒有太陽照,某種病毒得以繁殖而感染?

唉!我真的不知道。
kslee 發表於 2009-6-14 08:59:40 |顯示全部樓層
以前養錦鯉也由4吋魚仔養到你D咁大,感受到你現在的心情。其實春轉夏、秋轉冬呢兩段時間就會突然不穩定。當不搶食時候(有時會反吐返D野食出來,隻眼就好似有層白色野),D水應該變好腥,個時就即刻換水,D乾淨水放到去三份一滿,再放重分量既鹽;如果D水變腥就再換水,直至佢地活躍翻。
MK 發表於 2009-6-14 16:46:53 |顯示全部樓層
多謝你的經驗分享,想再請教一下,我是池養的,池比較淺(水深13吋),連續下幾天大雨,
會不會產生像換水過度,太多新水的影響。
hellokitty_971 發表於 2009-6-14 17:35:06 |顯示全部樓層
以前養錦鯉也由4吋魚仔養到你D咁大,感受到你現在的心情。其實春轉夏、秋轉冬呢兩段時間就會突然不穩定。當不搶食時候(有時會反吐返D野食出來,隻眼就好似有層白色野),D水應該變好腥,個時就即刻換水,D乾淨水放到去三份 ...
kslee 發表於 2009-6-14 08:59

金魚可以用這方法嗎 ?
cross 發表於 2009-6-14 19:28:09 |顯示全部樓層
金魚可以用這方法嗎 ?
hellokitty_971 發表於 2009-6-14 17:35

唔係有藥咩
kslee 發表於 2009-6-15 18:18:24 |顯示全部樓層
5# MK

Sorry!我未試過用魚池養,不過試下去花園街買野時,搵D上左年紀既Ching答訕下,佢地應該好鍾意同你分享經驗,行多一兩問,集思廣益
kslee 發表於 2009-6-15 18:22:39 |顯示全部樓層
唔係有藥咩
cross 發表於 2009-6-14 19:28

是有藥的。不過金魚好粗生,唔反鱗既話都應該ok!
amyfung 發表於 2009-6-16 14:05:23 |顯示全部樓層
唔好太難過..
prodorothyhkg 發表於 2009-6-17 18:00:16 |顯示全部樓層
我都試過養左幾年的錦鯉無原無故死左,心痛左成個幾星期
MK 發表於 2009-6-17 21:26:31 |顯示全部樓層

依家仲有無養?
講開養錦鯉,我有一次經歷更加慘痛,話說十幾年前,養咗成廿條錦鯉,
個魚池不嬲自己一手一腳打理,點知有日太太閒日放假在家,個菲傭可能無嘢做驚唔好意思,
心血來潮走去洗魚池,大熱天中午時分,用兩個洗面盆裝啲水喉水,將廿條錦鯉撈起放入洗面盆,
個頭池水放得1/3時啲錦鯉已經缺氧反晒肚,全軍覆沒。之後我都停咗好幾年無再養。
啲魚隔離屋攞咗去喂貓,最開心喺佢兩只貓,終於得償所願。
Agnes 發表於 2009-6-17 21:56:09 |顯示全部樓層
養到咁大咁靚, 用了心機, 是建立了感情.我發覺 d 魚好易在流感高峰期時染病的.
勿太難過, 買幾條再養過啦!剩下的兩條都要找玩伴嘛!新歡出現, 舊愛離開的傷痛是較易淡化的
MK 發表於 2009-6-17 22:54:04 |顯示全部樓層
多謝大家關心,過一段時間調整一下心情會再養過。
corina 發表於 2009-6-17 23:07:07 |顯示全部樓層
12# MK
你自己養大ge魚死咗比隔離屋攞咗去喂貓?如果係我真係唔忍心.add2icon
MK 發表於 2009-6-17 23:46:53 |顯示全部樓層
傷心係傷心佢死,都死咗咯,咪當器官捐贈囉。
prodorothyhkg 發表於 2009-6-23 15:21:07 |顯示全部樓層
依家仲有無養?
講開養錦鯉,我有一次經歷更加慘痛,話說十幾年前,養咗成廿條錦鯉,
個魚池不嬲自己一手一腳打理,點知有日太太閒日放假在家,個菲傭可能無嘢做驚唔好意思,
心血來潮走去洗魚池,大熱天中午時分, ...
MK 發表於 2009-6-17 21:26

冇養十年啦,後尾同果陣既未來老公(而家當然係金毛仔老豆)搬新屋佢手痕買個4呎長魚缸返黎,佢養左半年藍鳳凰養極都死,唔玩之後到我改養什魚仔,好奇怪,d魚仔大多數養左一年到就c 啦,只有一條養左3年,不過後來都 c 埋啦,之後就冇再養啦~
hellokitty_971 發表於 2009-6-23 15:38:45 |顯示全部樓層
是有藥的。不過金魚好粗生,唔既話都應該ok!
kslee 發表於 2009-6-15 18:22

有反鱗咁係咪<死緊> monkey (63).gif
點解會反鱗?
prodorothyhkg 發表於 2009-6-23 16:27:32 |顯示全部樓層
有反鱗咁係咪133485
點解會反鱗?
hellokitty_971 發表於 2009-6-23 15:38

冇籮冇籮
kslee 發表於 2009-6-23 20:54:05 |顯示全部樓層
金魚反左鱗...就病入膏肓,唯有叫齊親友送佢最后一程。add2icon
12下一頁