金毛仔入左廠(出廠康復中)

作者: prodorothyhkg 發表于 2009-6-7 15:16:28
10366 124
vivi 發表於 2009-6-10 17:54:16 |顯示全部樓層
唔係冇事,係驗唔出邊處有事(除左個腦),而家金毛仔都係企唔到定定,行路向右傾,行唔穩,冇胃口,食左d野好容易嘔番出黎
上落樓梯都唔得
prodorothyhkg 發表於 2009-6-10 17:52

咁點算呀
幾時check埋個腦呀
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-6-10 17:54:57 |顯示全部樓層
唔好介意 , 金毛仔 DESEX 未 ?  我 GOLDEN 係前列線 CANCER .....

不過我又覺得佢係神經問題 , 中風呢 一類 喎 !  加油呀 ! 媽媽 !
carlo 發表於 2009-6-10 17:48

de左好耐啦,我都覺得佢似中風~
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-6-10 17:59:26 |顯示全部樓層
咁點算呀
幾時check埋個腦呀
vivi 發表於 2009-6-10 17:54

個腦要做磁力共震,又係要打麻醉針,如果check出有事都唔會做開腦手術,人既成功率好低,何況係狗,所以等到澳洲驟血報告都話冇事就真係要等佢自己好唔好得返~
回復

avery 發表於 2009-6-10 18:02:19 |顯示全部樓層
冇耳水不平衡 ?? 個獸醫點 check 架 ?? 人都好似 check 唔到喎 ~
回復

vivi 發表於 2009-6-10 18:06:46 |顯示全部樓層
個腦要做磁力共震,又係要打麻醉針,如果check出有事都唔會做開腦手術,人既成功率好低,何況係狗,所以等到澳洲驟血報告都話冇事就真係要等佢自己好唔好得返~ ...
prodorothyhkg 發表於 2009-6-10 17:59

金毛仔, 要叻d, 快d好返喔
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-6-10 18:11:22 |顯示全部樓層
冇耳水不平衡 ?? 個獸醫點 check 架 ?? 人都好似 check 唔到喎 ~
avery 發表於 2009-6-10 18:02

呢個係個護士講既;
個日個獸醫就話最大可能有3個原因,個腦有事,耳蝸有事同無原因老狗病,會用抗生素睇下佢有冇病,如果冇反應應該唔會耳蝸有事,因佢之前都冇病冇痛,連傷風都未試過,又冇撞親個頭,所以可能性唔大~
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-6-10 18:21:12 |顯示全部樓層
仲有,我娘親耳水不平衡都唔係咁,只係間歇性暈眩,並唔似金毛仔咁幾日都企唔穩,但又比星期六個陣好d,真係好似人中風果種感覺~
回復

carlo 發表於 2009-6-10 18:32:48 |顯示全部樓層
果陣我隻 GOLDEN 係麥子健度做磁力共震 , 都好金架 , 不過佢地都好小心 , D 麻醉已經做得好好 , 起身狗狗無嘔 ,  不過都我隻貓刁轉出事就無做磁力共震 , 因為 CHECK 左血都睇左幾個 VET 都唔知咩事 , 又同動物通靈師同貓貓傾左 , 就決定放佢走 ..... 妳要有心理準備呀 ! 我唔係黑心呀 !
回復

avery 發表於 2009-6-10 18:33:25 |顯示全部樓層
手脚控制能力如何
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-6-10 18:41:39 |顯示全部樓層

個獸醫check過有反應,拍佢都有反應,唔似有野"責"住d神經線,佢係可以行到,但係 pair 吓 pair ,行幾步就跌一跌~
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-6-10 18:44:23 |顯示全部樓層
果陣我隻 GOLDEN 係麥子健度做磁力共震 , 都好金架 , 不過佢地都好小心 , D 麻醉已經做得好好 , 起身狗狗無嘔 ,  不過都我隻貓刁轉出事就無做磁力共震 , 因為 CHECK 左血都睇左幾個 VET 都唔知咩事 , 又同動物通靈師 ...
carlo 發表於 2009-6-10 18:32

都預左啦,而家睇佢自己架啦~
回復

avery 發表於 2009-6-10 18:46:56 |顯示全部樓層
話時話, pets 有冇高血壓架 ??
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-6-10 18:50:04 |顯示全部樓層
avery 發表於 2009-6-10 18:46

呢樣又真係唔多知,過幾日覆診問下先,行行,仲有冇乜野我漏左架?
回復

carlo 發表於 2009-6-10 18:50:30 |顯示全部樓層
avery 發表於 2009-6-10 18:46

您講所有 動物 ?  當然會啦 !  人有既病佢地都會有架 !
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-6-10 18:52:36 |顯示全部樓層
走啦,返去先睇~
回復

avery 發表於 2009-6-10 18:54:02 |顯示全部樓層
There are some pre-disposing diseases that can lead to a stroke ( such as DM, HD etc. ). If 金毛仔 is really having a stroke, he should still be fine as he can walk. However, those hidden diseases that can lead to a recurrent stroke have to be well controlled. Second stroke can be more serious ( fatal ) ~
回復

oneonewe 發表於 2009-6-10 18:57:16 |顯示全部樓層
12歲對金毛o黎講算係老狗啦
老人家會有多D毛病
多多要有心理準備呀
回復

Claraslm 發表於 2009-6-10 19:16:57 |顯示全部樓層
金毛仔你要努力D, 快D好, 唔好要大菲媽担心add10icon
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-6-10 19:31:17 |顯示全部樓層
寵物有事仲慘過自己病!
回復

孖吉 發表於 2009-6-10 19:37:37 |顯示全部樓層
金毛仔,振作呀~
回復