救命呀...大蜘蛛入屋呀

作者: maybabe 發表于 2009-6-2 02:21:11
5375 22
救命呀....
2晚啦....2隻唔同樣既大蜘蛛入屋呀
重有等我沖完涼出黎先比我見到佢呀
好彩2晚個管理員都肯同我捉走佢咋
呢到係銅鑼灣7樓黎架
點會有d咁既野架
以前好細個時試過一次見過咋

各位大大教下我可以點做同點解會咁架

我最怕蜘珠架啦....救命呀
hellokitty_971 發表於 2009-6-2 03:23:49 |顯示全部樓層
但係我好鍾意Spider-Man samwoo (1).gif samwoo (1).gif
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-6-2 07:34:06 |顯示全部樓層
試下用1:99 的漂白水清潔家居
回復

claudiatang 發表於 2009-6-2 09:21:46 |顯示全部樓層
用吸塵機吸的角落位、沙發底、牀底等地方。清理沒用的雜物。不要有環境讓牠們生存。
回復

avery 發表於 2009-6-2 09:34:49 |顯示全部樓層
大蜘蛛 ~~ 好玩呀 ~~~
回復

Ulrica 發表於 2009-6-2 23:03:25 |顯示全部樓層
你大廈的管理服務很好呀, 包埋捉蜘蛛.
首先, 上網找多些關於蜘蛛的資料, 了解下佢地的最佳生活環境.
點解你家會出現兩隻呢? 是否附合佢地的生活要求呢? 有咩吸引到佢地黎呢?
然後, 睇下家居可否改變下, 令佢地不喜歡來生活, 要佢地自動消失.
如果是租的話, 約滿都係走為上著.
回復

maybabe 發表於 2009-6-2 23:49:37 |顯示全部樓層
我個度住左3x年啦一直都無呢d野架
所以我見到先咁驚
個管理員又同我地熟所以佢咪幫手咯
我屋企人己經抺左次屋啦又用灸燒左一次屋
窗封晒紗啦
今晚係門口抺左一層d lo等佢聞到味走咯
我又問管理員個d會唔會係人地養走左出黎佢又話呢d係野生個d來既
呀....係銅鑼灣佢點生存到呀
回復

maybabe 發表於 2009-6-2 23:51:12 |顯示全部樓層
我最后只不過係放多左幾盆花係室內咋麻
咁都出事
野我又洗左一次....雖然重有好多...唉
最驚佢走入黎生蛋呀..........咁有一就由百架啦
回復

oneonewe 發表於 2009-6-2 23:54:15 |顯示全部樓層
我個度住左3x年啦一直都無呢d野架

maybabe 發表於 2009-6-2 23:49

你暴露o左年齡o既秘密
回復

kslee 發表於 2009-6-3 00:31:52 |顯示全部樓層
試下用金剛驅蟲器,用左幾年,好work。我天台大大細細起碼有成6、7拾隻蜘蛛,cockroach呀,蟻...等等。除左飛蛾,飛蟻外,其他既蟲都冇入屋。
回復

Ulrica 發表於 2009-6-3 00:52:00 |顯示全部樓層
試下用金剛驅蟲器,用左幾年,好work。我天台大大細細起碼有成6、7拾隻蜘蛛,cockroach呀,蟻...等等。除左飛蛾,飛蟻外,其他既蟲都冇入屋。
kslee 發表於 2009-6-3 00:31

my god. '6、7拾隻蜘蛛,cockroach呀,蟻...'
回復

kslee 發表於 2009-6-3 09:27:35 |顯示全部樓層
都ok!大家有大家既空間生活,我有我上網、牠們有牠們上網,不過就要整爛幾個蜘蛛網先入到天台。不過牠們半個至一個鐘就recovery。
回復

maybabe 發表於 2009-6-3 09:47:17 |顯示全部樓層
但台灣有d人係捉蜘蛛入屋吃cockroach架喎
點解你個度可以期存既

無呀...我屋企人住左3x年咋麻
哈哈哈哈
回復

maybabe 發表於 2009-6-3 09:48:44 |顯示全部樓層
咁金剛驅蟲器邊度有得賣呀
回復

kslee 發表於 2009-6-3 12:41:42 |顯示全部樓層
主動捉cockroach既蜘蛛會唔會係果D唔織網既種類 say "黑寡婦"。

一般電器舖都有,珍珠白色、手掌咁大、似咸蛋超人既樣。我個好似在屈x氐賣。
回復

p@g 發表於 2009-6-3 12:55:56 |顯示全部樓層
主動捉cockroach既蜘蛛會唔會係果D唔織網既種類 say "黑寡婦"。

一般電器舖都有,珍珠白色、手掌咁大、似咸蛋超人既樣。我個好似在屈x氐賣。
kslee 發表於 3/6/2009 12:41

屈記賣得貴d架, 好似要 $2xx
有時間去d藥房問下,有機會平d
我見到係d舊區藥房見過賣 $199,但係唔知宜家有無加價
回復

p@g 發表於 2009-6-3 12:58:03 |顯示全部樓層
不過我記得d紀錄片有講d蜘蛛係鐘意
濕,熱,悶,d地方出沒,你要留意下
回復

heiheimama 發表於 2009-6-3 13:56:25 |顯示全部樓層
唔好打死佢, 蜘蛛係益蟲. 我住村屋既, 所以咩都見過, 冇話驚到尖叫 (當然都會毛管洞啦). 除左一次見到條成尺長的蜈蚣入屋就真係叫左出來兼飛奔出門口啦.
回復

heiheimama 發表於 2009-6-3 13:58:47 |顯示全部樓層
試下用1:99 的漂白水清潔家居
wendy_choy_hk 發表於 2009-6-2 07:34

1比99趕唔到蜘蛛架bor, 佢又唔係細菌. 或者試下在暗角放d臭丸, 一般d蛇蟲鼠蟻都唔係幾鍾意呢樣野.
回復

maybabe 發表於 2009-6-4 00:42:36 |顯示全部樓層
屋企人己經放左臭丸同滴露係有關位置
另一住管理員話應該係沿水管走上黎既
咁所以我地唯有將有水管既窗封好佢啦
(tounchwood)無再有發現.....
我有個朋友教我用吸塵機ko佢喎
但我無呢.....
回復

12下一頁