新手種的第二代 Park Avenue Blue (有圖)

作者: 豬扒貓 發表于 2009-5-28 12:22:49
1204 7
近來發現葉面有白點, 是否有病, 可以點做呀?
lillian02 發表於 2009-5-28 12:48:57 |顯示全部樓層
你應該整多張葉既大特寫!
回復

雍正 發表於 2009-5-28 13:59:47 |顯示全部樓層
呢盆絕對唔係Park Avenue Blue
回復

豬扒貓 發表於 2009-5-28 18:35:09 |顯示全部樓層
我以為係tim, 咁佢叫乜名呀? 我對比紫羅蘭協會的花名, 覺得佢似, 藍色花中間有少少白色......有無人話聽佢叫乜名呀...thx
回復

samama 發表於 2009-5-28 19:27:30 |顯示全部樓層
近來發現葉面有白點, 是否有病, 可以點做呀?
豬扒貓 發表於 2009-5-28 12:22

呢盆係我走左色的Park Avenue Blue ,你可以對下呀....
有咩唔同呢,好似又係有少少唔同喎
add3icon
d白點係咪葉斑黎架?

雖然走左色,但我都好鍾意佢架,話曬都一齊4年嘞....add6icon
回復

Fleur 發表於 2009-5-28 20:50:47 |顯示全部樓層
喺斑葉品種,我都有一盆,開花換泥後新出嘅小葉是有斑的,下圖是開花時樣子.
Park Avenue Blue.JPG
回復

kariek 發表於 2009-5-28 21:37:36 |顯示全部樓層

Fleur你盆花好靚呀! d葉好"令"又健康。多謝你上次教我用plantmate 呀, d AV真係開多咗花呀
回復

Fleur 發表於 2009-5-28 21:45:30 |顯示全部樓層
唔好客氣, 大家交流吓嗜
回復