我的thyme黃左一半,點算好!!help!

作者: legend 發表于 2009-5-26 17:39:15
2212 10

剛轉了大dd的盆,
同分枝左一些去另一新盆,(等佢冇咁迫)
咁請問,
我仲可以點救佢???
d分枝係咪插入新盆就得架喇??!
唔該打救下呀.....
小寶 發表於 2009-5-26 21:38:02 |顯示全部樓層
分枝的要浸水出根才可入泥~
回復

legend 發表於 2009-5-27 10:58:48 |顯示全部樓層
我之前的幾種香草都係浸水,
但都唔出根就死了,
係咪有咩出錯?
咁d臭草分盆,
係咪都要浸到出根先?謝.
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-27 11:20:54 |顯示全部樓層
我之前的幾種香草都係浸水,
但都唔出根就死了,
係咪有咩出錯?
咁d臭草分盆,
係咪都要浸到出根先?謝.
legend 發表於 2009-5-27 10:58

通常用水浸出左根至入泥係最穩陣0既方法囉 ~~ 你可以試下咁 :
1. 用過濾過的水 ,雜質少D無咁易令枝條腐爛 , 因為切左腳0既枝條 =有傷口 , 好容易會有細菌感染
2. 切出黎0既枝條最好多D節眼 , 多節眼 = 易出新芽
3. 枝條壯 = 易出根 , 剪腳0既位打斜切 , 增加吸水能力 , 我會響中間再切多刀變成分叉 , 又可以吸多D水
4. 我通常會用珠石+水浸去令佢快D生根 , 珠石仲可以固定枝條唔會 FING FING 共 , 穩定環境+散光+水 , 想唔多子多孫都唔得喇 ~ 我買開花寶D大粒珠石 , 但其實普通珍珠岩都有同樣效果的 ~

我D臭草奸奸都分左盤, 臭草呢, 我就係咁落泥, 無浸水的 ~ 都無問題, 生到根 ~
但如果你無乜信心, 都可以浸水出根先, 咁會穩陣D ~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-27 11:23:00 |顯示全部樓層
呢棵係我插珠石 + 水等出根的斑葉百里香 , 我會再等多一輪至入泥 ~~
P1150748 (Small) (2).JPG
P1150749 (Small).JPG
P1150750 (Small) (2).JPG
回復

legend 發表於 2009-5-27 20:51:31 |顯示全部樓層
嘩~你好pro呀,謝謝你呀,
等我跟你既方法又試下先~
不過我想問:
1/ "中間再切多刀變成分叉 "-------係咪係主枝的中間,輕力介一刀呀?
2/ 點解你d石仔可以浮起,見到d根架??!
謝謝.
回復

gtrnismo 發表於 2009-5-27 22:06:13 |顯示全部樓層
通常用水浸出左根至入泥係最穩陣0既方法囉 ~~ 你可以試下咁 :
1. 用過濾過的水 ,雜質少D無咁易令枝條腐爛 , 因為切左腳0既枝條 =有傷口 , 好容易會有細菌感染
2. 切出黎0既枝條最好多D節眼 , 多節眼 = 易出新芽
3 ...
JicJicmom 發表於 2009-5-27 11:20

"2. 切出黎0既枝條最好多D節眼 , 多節眼 = 易出新芽 "

學倒野喇! 我想問下"節眼"係米開叉位呢意思?
點解多節眼 = 易出新芽?
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-27 23:53:15 |顯示全部樓層
"2. 切出黎0既枝條最好多D節眼 , 多節眼 = 易出新芽 "

學倒野喇! 我想問下"節眼"係米開叉位呢意思?
點解多節眼 = 易出新芽?
gtrnismo 發表於 2009-5-27 22:06

哎呀 gtr 唔好咁客氣 , 大家討論下咁喇 ~~ 有錯請指正呀 ~~
我以前唔識剪邊一忽落黎浸水出根 , 咪忽忽都剪下囉 ......
最後發現 , 有節眼位多0既枝條 , 新芽同根好多時都係響呢d節眼位度標出來 . 咁我以後就集中剪呢d位喇 ~~
P1160012 (Small).JPG
節眼位少d0既 , 都會出根 , 但就會少d同慢d , 薄荷就例外, 很 cheap 的 , 有水多數都出根 ~ 呵 ~~
P1160010 (Small).JPG
不過, 可能唔同0既香草 , 又有佢地唔同0既習性 , 所以 , 要樣樣都試下, 咁至容易搵到方向呀 ~
我而家就係響呢d野度找尋樂趣 , 少左響花墟買野囉 ~ ^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-27 23:55:10 |顯示全部樓層
嘩~你好pro呀,謝謝你呀,
等我跟你既方法又試下先~
不過我想問:
1/ "中間再切多刀變成分叉 "-------係咪係主枝的中間,輕力介一刀呀?
2/ 點解你d石仔可以浮起,見到d根架??!
謝謝. ...
legend 發表於 2009-5-27 20:51

1 . 對呀 ~~~ 介開佢, 等佢開叉 , 吸水範圍就會多一d.
2. 呢d珠石中間有好多氣泡 ,可以留到水份 , 所以有水落去時, 佢會升起囉 ~~ 珍珠岩都一樣架 ~~
回復

小寶 發表於 2009-5-28 01:57:27 |顯示全部樓層
勁呀JJM!一枝百里香分左八枝細枝出來呀!
回復

legend 發表於 2009-5-28 09:11:04 |顯示全部樓層
插泥既都死一半咁....
而家重新試下喇~
回復