GoodLuck20X 的多肉 P.62 #1224

作者: GOODluck20x 發表于 2009-5-17 11:27:40
85876 1299
siuyin 發表於 2009-5-25 16:44:16 |顯示全部樓層
THX! 師兄!!   
相信amazon order 會平d add4icon
GOODluck20x 發表於 2009-5-25 15:07

边鬼洗买书,打开以下个web site睇睇
http://www.lithops.info/en/gallery/images.html
回復

肥仔文 發表於 2009-5-25 16:53:52 |顯示全部樓層
http://www.lithops.info/en/gallery/images.html
siuyin 發表於 2009-5-25 16:44

係呀..生石花個D..唔值買圖鑑呀!

留番D錢錢入花花仲好啦..
回復

GOODluck20x 發表於 2009-5-25 17:03:38 |顯示全部樓層
其實唔駛錢的..呢個網分類好詳細..
http://homepage.ttu.edu.tw/mhlee/www/showbody.htm#cactus

個D圖鑑..多係多種..但細細張..唉..介紹唔多..
肥仔文 發表於 2009-5-25 16:26

謝謝師兄!! 我 add 左佢先  ^^
回復

GOODluck20x 發表於 2009-5-25 17:05:54 |顯示全部樓層
60# 高雅

係好靚呀!! add10icon add10icon add10icon  買 la!!

緊記要講價 !!
回復

GOODluck20x 發表於 2009-5-25 17:10:00 |顯示全部樓層
siuyin 發表於 2009-5-25 16:44

謝謝板主!! 我 add 左佢先  ^^

生石花吾敢買la .. 講到9413 add1icon
回復

siuyin 發表於 2009-5-26 09:14:20 |顯示全部樓層
謝謝板主!! 我 add 左佢先  ^^

生石花吾敢買la .. 講到9413 add1icon
GOODluck20x 發表於 2009-5-25 17:10

你试下夏天时把生石放在有散射光的地方,每星期只给它数滴水,或可不死
回復

GOODluck20x 發表於 2009-5-26 10:49:37 |顯示全部樓層
你试下夏天时把生石放在有散射光的地方,每星期只给它数滴水,或可不死
siuyin 發表於 2009-5-26 09:14

謝謝指點!!!  我會小心打理 .
佢以外型好cute , 但原來種植上有一定難度 . 都糸停買生石花 ,投入其他多肉 ^^
回復

肥仔文 發表於 2009-5-26 23:19:13 |顯示全部樓層

我唯一的生石花..幾個月前在老繽入..

左邊留下一個種子囊

哈..隔離盆牛仔..膝下生了一小伙子..

睇真d先.

側面係咁樣的..

睇真d..原來牛仔又生牛仔了...

評分

查看全部評分

回復

GOODluck20x 發表於 2009-5-27 10:28:17 |顯示全部樓層
肥仔文師兄盆生石花好正! 綠中透紅!  生石花面d石仔邊道買o架 ??
盆牛仔好趣緻!! add6icon
回復

肥仔文 發表於 2009-5-27 10:36:08 |顯示全部樓層
肥仔文師兄盆生石花好正! 綠中透紅!  生石花面d石仔邊道買o架 ??
盆牛仔好趣緻!! add6icon
GOODluck20x 發表於 2009-5-27 10:28

石仔..粗砂..珊瑚骨..梗係在魚街..

30-35皮..5-6Kgs一包..大大包..幾個人分又得..一個人用一年都得..得左..
回復

GOODluck20x 發表於 2009-5-27 11:02:53 |顯示全部樓層
石仔..粗砂..珊瑚骨..梗係在魚街..

30-35皮..5-6Kgs一包..大大包..幾個人分又得..一個人用一年都得..得左..
肥仔文 發表於 2009-5-27 10:36

我成日經魚街都冇察覺到 ! THX 師兄!!
回復

GOODluck20x 發表於 2009-6-2 11:43:53 |顯示全部樓層

Rebutia heliosa 红宝山

吾知乜東東名, 見又平又幾 cute ... 所以買下! 可惜系嫁接野

評分

查看全部評分

回復

GOODluck20x 發表於 2009-6-2 11:44:35 |顯示全部樓層

乌羽玉

e款都吾知乜東東名 , 喜歡多肉植物的網友絕不能錯過!!
回復

GOODluck20x 發表於 2009-6-2 11:45:13 |顯示全部樓層
是我喜歡的兜!!  今次專登試o下買盆嫁接做o下實驗. 見同佢做左手術拔除嫁接部份. 希望可生存下去!
回復

GOODluck20x 發表於 2009-6-2 11:45:49 |顯示全部樓層
同自己講過吾好再買生石花..可惜見特別紋又忍吾住...雪.. >_<
回復

GOODluck20x 發表於 2009-6-2 11:46:30 |顯示全部樓層
三角系我其中喜愛品種!
回復

GOODluck20x 發表於 2009-6-2 11:47:04 |顯示全部樓層

astrophytum myriostigma var 四角碧琉璃鵉凤玉

最後介紹係e隻5''o既4角. 好有手感!!正!!!!
回復

siuyin 發表於 2009-6-2 16:11:56 |顯示全部樓層
e款都吾知乜東東名 , 喜歡多肉植物的網友絕不能錯過!!
GOODluck20x 發表於 2009-6-2 11:44

这个都是仙人球来的,拒叫做乌羽玉
想看多些,请click入
http://www.cactus-art.biz/schede ... lery_lophophora.htm
回復

siuyin 發表於 2009-6-2 16:17:14 |顯示全部樓層
吾知乜東東名, 見又平又幾 cute ... 所以買下! 可惜系嫁接野
GOODluck20x 發表於 2009-6-2 11:43

这个叫红宝山 Rebutia heliosa,仲有呀,拒好耐无见太阳,快d比多d光拒
请click
http://www.cactus-art.biz/schede ... Rebutia_heliosa.htm
回復

肥仔文 發表於 2009-6-2 16:34:51 |顯示全部樓層
嘩..樓主入咁多唔同習性的多肉... 做筆記都有排做...
回復