粒粒芒果乳酪凍餅

作者: kobyip 發表于 2009-5-14 11:54:56
3232 28

上星期眼見conlysister 整左個流沙芒果旦糕, 睇見個食譜就好心動好想整add6icon , 但最終左諗右諗都解決唔到整 “芒果蓉” 呢個問題, 所以放棄!add9icon
跟住咪係網上世界search下有咩芒果凍餅好玩, 點知, 人人都鐘意打 “芒果蓉” 溝落個餅度既, 唉, 都話無搞拌機, 點搞呢??add1icon

最後, 我決定自創一個屬於自己既食譜, 係電腦開住三, 四個人地的食譜黎參考, 呢度加少少, 果度減少少, 跟住又呢度改少少, 果度改少少, 完成喇~add10icon
再經過三大次既實驗, 終於成功改良到自己覺得滿意!add4icon

希望大家都鐘意啦~add6icon add6icon

粒粒芒果乳酪凍餅 (5吋模)

餅底材料:
消化餅                4塊
牛油                20g              

材料:         
忌廉芝士                50g
砂糖                 15g
熱水                 60g
魚膠粉                10g
忌廉                50ml
芒果乳酪                150g
芒果                2個

餅面材料:
芒果Jelly粉        2湯匙
芒果肉                2湯匙
熱水                100ml
魚膠粉                半湯匙

做法:         
1. 消化餅壓碎, 拌入牛油溶液, 放入餅模內壓實雪涷備用   
2. 芒果起肉, 切粒粒, 備用
3. 魚膠粉加熱水拌勻, 備用       
4. 忌廉芝士加糖 打至滑身, 再將芒果乳酪分多次慢慢加入拌勻,
    然後將淡忌廉拌入芝士糊內拌勻 .     
5. 加入芒果粒粒, 輕手拌勻
6. 魚膠粉水分5次加入糊內拌勻, 雪凍1小時.
7. Jelly粉 + 魚膠粉混合, 再用熱水開成溶液
8. 餅面放上芒果肉, 將Jelly溶液倒在餅面上, 雪凍1小時

評分

查看全部評分

fianfumy 發表於 2009-5-14 12:43:48 |顯示全部樓層
整得好靚呀 !
回復

八王爺 發表於 2009-5-14 12:52:11 |顯示全部樓層
加分加分! 簡單易做。
回復

kobyip 發表於 2009-5-14 13:09:17 |顯示全部樓層
整得好靚呀 !
fianfumy 發表於 2009-5-14 12:43

多謝師傅誇獎喇~~
回復

kobyip 發表於 2009-5-14 13:10:44 |顯示全部樓層
加分加分! 簡單易做。
八王爺 發表於 2009-5-14 12:52

八王爺你都快D試下啦, 唔難做, 買幾個芒果就OK~
回復

kobyip 發表於 2009-5-14 13:12:49 |顯示全部樓層
加分加分! 簡單易做。
八王爺 發表於 2009-5-14 12:52

嘩...我未試過有2分架, 多謝王爺, 王爺萬歲, jelly 魚魚大人萬萬歲, 多謝你地比面呀~add6icon
回復

fianfumy 發表於 2009-5-14 13:27:07 |顯示全部樓層
多謝師傅誇獎喇~~
kobyip 發表於 2009-5-14 13:09

唔好 "反”我啦 , 我想的芒果芝士蛋糕想了幾個月都未去整 , 可想我懶到飛起 . 
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-14 13:29:59 |顯示全部樓層
整得好靚呀~
回復

亞實 發表於 2009-5-14 15:04:43 |顯示全部樓層
仲靚過去買果d
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-14 15:29:38 |顯示全部樓層
嘩...我未試過有2分架, 多謝王爺, 王爺萬歲, jelly 魚魚大人萬萬歲, 多謝你地比面呀~add6icon
kobyip 發表於 2009-5-14 13:12

咁鬼好口既你~ 係呀~ 你個cakecake賣相好吸引~ 靚過我整個d多多聲~
回復

kobyip 發表於 2009-5-14 16:55:36 |顯示全部樓層
唔好 "反”我啦 , 我想的芒果芝士蛋糕想了幾個月都未去整 , 可想我懶到飛起 . 
fianfumy 發表於 2009-5-14 13:27

唔好得個諗字喇, 去整啦add10icon add10icon add10icon 我坐係度等食
再遲D, 芒果就唔靚唔好食架啦~
回復

kobyip 發表於 2009-5-14 16:56:54 |顯示全部樓層
整得好靚呀~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(70).gif
BanbieChan 發表於 2009-5-14 13:29

留左好大舊比你呀
回復

kobyip 發表於 2009-5-14 16:58:23 |顯示全部樓層
仲靚過去買果d
sifenamok 發表於 2009-5-14 15:04

唔好咁講啦, 我會面紅架
回復

kobyip 發表於 2009-5-14 16:59:13 |顯示全部樓層
咁鬼好口既你~ 係呀~ 你個cakecake賣相好吸引~ 靚過我整個d多多聲~
jellyfishy 發表於 2009-5-14 15:29

呢個好易整, 你都得架, 一齊整下啦add10icon add10icon add10icon
回復

八王爺 發表於 2009-5-14 17:00:59 |顯示全部樓層
我周末趁啲女去咗學琴又整先!
因為依家啲芒果真係又平又靚!
回復

kobyip 發表於 2009-5-14 17:22:54 |顯示全部樓層
我周末趁啲女去咗學琴又整先!
因為依家啲芒果真係又平又靚!
八王爺 發表於 2009-5-14 17:00

亞女返黎有得食, 好開心呀add6icon
回復

fianfumy 發表於 2009-5-14 18:11:15 |顯示全部樓層
我又好想整 , 但我可能整益力多味囉 .....
看看星期六的時間先 ....
回復

maymay靚 發表於 2009-5-15 11:30:39 |顯示全部樓層
kobyip : 整得好靚,, 叻叻叻叻叻.......(爆叻呀) add4icon
回復

fianfumy 發表於 2009-5-18 02:16:06 |顯示全部樓層
唔好得個諗字喇, 去整啦add10icon add10icon add10icon 我坐係度等食
再遲D, 芒果就唔靚唔好食架啦~
kobyip 發表於 2009-5-14 16:55

0517 益力多芒果芝士蛋糕.JPG

Kobyip : 整咗啦 .... 本來是諗住整埋曲奇算了 , 但點知屋企唔夠高粉 , 整唔到 , 我用好短時間內整好咗個凍餅囉 ....
回復

kobyip 發表於 2009-5-20 10:24:31 |顯示全部樓層
kobyip : 整得好靚,, 叻叻叻叻叻.......(爆叻呀) add4icon
maymay靚 發表於 2009-5-15 11:30

爆叻add3icon .....好潮呀你, 我都唔識呢D新用詞呀add4icon add4icon

多謝你捧場add6icon
回復

12下一頁