真人真事 (做不做到朋友?)

作者: sisterpig 發表于 2009-5-13 22:22:14
4348 41

個朋友已婚, 有個男同事追佢, 朋友當對方是好朋友, 怎知個男同事之後離左職, 就暗示對她有愛意, 個朋友表明大家只是朋友關係, 個男同事不認追佢推說誤會, 甘就大家當冇事發生, keep 住做friend, 怎知個男同事最近又問我個friend幾時離婚呀, 個friend就冇睬個男同事一段日子, 而家對方又扮冇事, 仲e-mail 問我個friend, 她是否他的朋友, 個friend話不睬他又好似好小氣, 睬他他又好似未死心, 罵他佢又唔認追我個朋友, 你地點睇??
八王爺 發表於 2009-5-13 22:24:20 |顯示全部樓層
哩個男人變態,不要做朋友!
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-5-13 22:24:46 |顯示全部樓層
唔睬佢,唔好理小唔小氣,一個人覺得小氣有乜所謂
回復

八王爺 發表於 2009-5-13 22:26:38 |顯示全部樓層
女人就係要小氣,女人就係要防備所有男人,連老公都係!
回復

sisterpig 發表於 2009-5-13 22:42:19 |顯示全部樓層
個friend話此男同事, 有次吹水說, 討論第三者的話題時, 曾說過d第三者又冇要求對方離婚, 在一起happy 己足夠, 就算衰都不是第三者衰, 是已婚那個衰d,  第三者一d責任都冇的, 因冇拆散人地, 大家對這男同事的言論又點睇呢??
回復

cross 發表於 2009-5-13 23:01:47 |顯示全部樓層
=  =呢d...好似新聞見到果d會發癲果d
回復

sisterpig 發表於 2009-5-13 23:05:04 |顯示全部樓層
=  =呢d...好似新聞見到果d會發癲果d
cross 發表於 2009-5-13 23:01

可能我個 friend 係他的 dream girl 掛
回復

sammy 發表於 2009-5-13 23:06:21 |顯示全部樓層
個friend話此男同事, 有次吹水說, 討論第三者的話題時, 曾說過d第三者又冇要求對方離婚, 在一起happy 己足夠, 就算衰都不是第三者衰, 是已婚那個衰d,  第三者一d責任都冇的, 因冇拆散人地, 大家對這男同事的言論又點 ...
sisterpig 發表於 2009-5-13 22:42

冇第三者, 或者個人把持得住, 就唔會有事, 所以兩個都有責任. 在刑事法裏, 教唆犯罪者的刑罰等同主犯.
回復

sisterpig 發表於 2009-5-13 23:11:20 |顯示全部樓層
冇第三者, 或者個人把持得住, 就唔會有事, 所以兩個都有責任. 在刑事法裏, 教唆犯罪者的刑罰等同主犯.
sammy 發表於 2009-5-13 23:06

係囉!  冇理由第三者一點責任都冇的道理
回復

hellokitty_971 發表於 2009-5-13 23:15:31 |顯示全部樓層
痴線,明知人地結左婚,唔同個男人做朋友
回復

claudiatang 發表於 2009-5-13 23:15:44 |顯示全部樓層
男的做第三者當然不會要求女的離婚啦﹗不用怕女的黏住會上身。朋友之嘛,不做又不會有損失。這樣糾纏下去天知道會出什麼事。女的不能心軟。叫你朋友換電話號碼和封鎖他的郵件﹗
回復

四少 發表於 2009-5-13 23:18:34 |顯示全部樓層
1. 無必要話做唔做朋友, 但日後行為往來就要睇情況不要太 close or 單獨往來, 可先疏遠一下看情況再決定
2. 你朋友態度有問題, 自己唔管好自己, 又點叫人當佢係朋友, 仲要討論第三者問題
3. 如果對方仲係對你那朋友行為語言過火, 理應疏遠 or 無朋友做
4. email / 電話 跟本可以唔覆, 你朋友考慮到小氣呢個問題係多餘, 因為好明顯, 佢有所顧慮即係你朋友對佢都有好感囉 ... 面對面就話難推姐 ... 歸根究低, 你朋友都唔覺佢討厭而且仲可能日後 ..... 身有屎

最後, 問黎多餘, 姣婆遇著脂粉客 ... 牛唔飲水又點噤得牛頭低
回復

sisterpig 發表於 2009-5-13 23:31:25 |顯示全部樓層
男的做第三者當然不會要求女的離婚啦﹗不用怕女的黏住會上身。朋友之嘛,不做又不會有損失。這樣糾纏下去天知道會出什麼事。女的不能心軟。叫你朋友換電話號碼和封鎖他的郵件﹗ ...
claudiatang 發表於 2009-5-13 23:15

叫朋友鎖他的郵件都好, 因這個男的最近 sent d e-mail 比她, 提d街頭騙案之類, 想關心她 扮friend 番
回復

lameric 發表於 2009-5-13 23:42:37 |顯示全部樓層
唔好回應,set 佢電郵地址做 junk mail .. 改電話No.號碼,千奇咪心軟...!! 佢一有機會又會再試探你架喇!
回復

cross 發表於 2009-5-13 23:46:42 |顯示全部樓層
可能我個 friend 係他的 dream girl 掛
sisterpig 發表於 2009-5-13 23:05

結左婚o既dream girl
好似差緊d完美喎.哈哈
唔係呢個問題
如果真係再咁樣會唔會搞到佢老公嫁= =
回復

sisterpig 發表於 2009-5-13 23:53:11 |顯示全部樓層
唔好回應,set 佢電郵地址做 junk mail .. 改電話No.號碼,千奇咪心軟...!! 佢一有機會又會再試探你架喇!
lameric 發表於 2009-5-13 23:42

lameric 你攪錯了, 不是我, 我冇甘好吸引力 是我的一個好 friend 的朋友呢^^, 我會提她, 痴線的人, 都是少接觸為妙
回復

cross 發表於 2009-5-14 00:17:23 |顯示全部樓層
lameric 你攪錯了, 不是我, 我冇甘好吸引力 是我的一個好 friend 的朋友呢^^, 我會提她, 痴線的人, 都是少接觸為妙
sisterpig 發表於 2009-5-13 23:53

通常我個朋友我個好朋友都係講自己...
回復

sisterpig 發表於 2009-5-14 00:21:31 |顯示全部樓層

哈哈....係又唔錯呀, 証明都唔差丫, 仲有人追, 可惜唔係
回復

Ulrica 發表於 2009-5-14 01:20:26 |顯示全部樓層
我相信女人遇到有自己不喜歡的男人追求的時候, 可以好決絕好狠的拒絕那男人, 不會拖拖拉拉的.
我都曾為朋友的感情事憤憤不平, 說出自己的意見, 但往往別人已有自己的一套想法, 只會照自己的想法去做, 最後結果證明是不智的.
現在我遇到相同情況, 便會聽完就便算, 不去傷自己的精神, 亦不想勞氣, 反正人家只想找個人吐吐苦水和認同自己.
回復

alansing 發表於 2009-5-14 01:28:58 |顯示全部樓層
呢 d 痴到上腦既男人....我係你就會叫你朋友唔好再理佢啦~
最好 email 改佐佢, 電話都改埋~
呢 d 痴線佬有咁既言論+行為, 分分鐘會做出傷人既行為
回復

123下一頁