學做自家製鮮果醬

作者: EE閒人 發表于 2009-5-11 17:00:09
1700 4
我常去 Bonnie 的 Blog 睇下有咩好介紹,最近她上電視示範芒果醬,我又做,好易喔!
想看電視版,go to here---  http://mytv.tvb.com/lifestyle/pleasureandleisure/23608
文字版則如下:
事前準備:1. 雪凍一隻餐碟        2. 一個乾淨的玻璃瓶
材料:芒果一只    檸檬半只(搾汁備用)  砂糖兩/三匙(視個人口味)

自家製:

自家製:

2. 下砂糖,繼續攪拌

2. 下砂糖,繼續攪拌

3. 見起泡,即開始成膠,不必攪,因會破壞膠質;加大火一會,至大滾,熄火 ...

3. 見起泡,即開始成膠,不必攪,因會破壞膠質;加大火一會,至大滾,熄火 ...

4. 測試:將一滴果醬放在已雪凍的碟子上,用手指按下如寫“1字般,如能分開清清楚楚變成“11”,表示成膠 ...

4. 測試:將一滴果醬放在已雪凍的碟子上,用手指按下如寫“1字般,如能分開清清楚楚變成“11”,表示成膠 ...

5. 趁熱入樽,蓋實,倒放;可保留個多月;如開始食用,必須放雪柜,一個月內吃完 ...

5. 趁熱入樽,蓋實,倒放;可保留個多月;如開始食用,必須放雪柜,一個月內吃完 ...

點食?~~配雲呢拿雪榚 ~~配鬆餅~~配茶餅………

評分

查看全部評分

EE閒人 發表於 2009-5-11 17:07:02 |顯示全部樓層
Oops!!漏了些字.......不知何故?sor sor 啊!
再帖步驟,文字only;

自家製:
1. 中大火煮熱芒果肉,慢攪,至開始見爛(不必加水)下檸檬汁,繼續攪拌,2. 下砂糖,繼續攪拌
3. 見起泡,即開始成膠,不必攪,因會破壞膠質;加大火一會,至大滾,熄火
4. 測試:將一滴果醬放在已雪凍的碟子上,用手指按下如寫“1字般,如能分開清清楚楚變成“11”,表示成膠
5. 趁熱入樽,蓋實,倒放;可保留個多月;如開始食用,必須放雪柜,一個月內吃完
我今次配牛角酥~~yummy
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-11 18:15:20 |顯示全部樓層
未食都聞到芒果香~
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-11 21:58:32 |顯示全部樓層
我都試下整至得~
回復

maymay靚 發表於 2009-5-30 23:58:19 |顯示全部樓層
我今日就做左 -- 士多啤梨味..
回復