返回列表 發新帖

Sister Irenea~26#

作者: tsoiyiu1009 发表于 2009-5-10 19:24:43
2448 32
march 發表於 2009-6-3 14:40:09 |顯示全部樓層
種花真是要好堅毅,我唸起我個仔仔在學校作的詩 :

草是很強的東西,
它表面很柔弱,
但是內裡很強,
你看它像是快要死,
其實它一年後也沒死!add5icon

我聽到後真係笑死!
lovecat28 發表於 2009-6-3 15:58:25 |顯示全部樓層
哩棵我種左兩次先有花開~add9icon
第一次佢係咁生側芽,仲要生得好肉酸...
跟住有蚊蟲,俾我用消毒藥水焗c左~
由球再種過,生得靚靚又俾我個女搣爛...
又要再種過~而家開左花頭重腳輕....
希望你果棵都快d有花開~ ...
tsoiyiu1009 發表於 2009-5-27 01:55

我個馬克尋日開始已經開緊啦..... 真係好令, 越來越愛迷岩add6icon , 細細棵可以種多dd...因為公司位置有限
你都好勁, 差不多全部都要由頭開始種過, 真係有心機 !
tsoiyiu1009 發表於 2009-6-3 16:47:36 |顯示全部樓層
WOW~你o既迷岩全部都好靚呀~~add14icon
caca826 發表於 2009-6-3 14:17

多謝賞花~
tsoiyiu1009 發表於 2009-6-3 16:49:10 |顯示全部樓層
種花真是要好堅毅,我唸起我個仔仔在學校作的詩 :

草是很強的東西,
它表面很柔弱,
但是內裡很強,
你看它像是快要死,
其實它一年後也沒死!add5icon

我聽到後真係笑死! ...
march 發表於 2009-6-3 14:40

add7icon add7icon add7icon
作得唔錯丫~
tsoiyiu1009 發表於 2009-6-3 16:51:28 |顯示全部樓層
我個馬克尋日開始已經開緊啦..... 真係好令, 越來越愛迷岩add6icon , 細細棵可以種多dd...因為公司位置有限
你都好勁, 差不多全部都要由頭開始種過, 真係有心機 ! ...
lovecat28 發表於 2009-6-3 15:58

因為我想近距離賞花囉~add4icon
tsoiyiu1009 發表於 2009-6-18 16:52:38 |顯示全部樓層
哩隻Sister Irenea唔知仲咩...
係哩兩朵之前已經開左兩朵,而家都仲谷緊花苞...
Sister Irenea_01.JPG
tsoiyiu1009 發表於 2009-6-18 16:59:22 |顯示全部樓層
又一雜交品種,外型同班點都好似Sky High Red~
但係顏色就似Mark Twain~
好得意~
Mark Twain x Sky High Red_01.JPG
march 發表於 2009-6-18 17:00:51 |顯示全部樓層
sister irenea 好靚add6icon
tsoiyiu1009 發表於 2009-6-18 17:05:51 |顯示全部樓層
Sinningia家出品,
上年開完花之後,一直生得唔好...
結果俾我狠下心剪左,由球種起,
唔洗兩個月又開花~個球真係好壯~add6icon
而且得令人頭暈~留心d睇個喉位係帶黃咖~
Violet Fairy_01.JPG
tsoiyiu1009 發表於 2009-6-18 17:09:06 |顯示全部樓層
Sinningia家又一出品,
上年開完花之後,都係一直生得唔好...

結果又俾我狠下心剪左,由球種起,
都係唔洗兩個月又開花~add6icon
而且佢好襟開,哩一朵已經開左個幾禮拜~
May Affaire_01.JPG
tsoiyiu1009 發表於 2009-6-18 17:15:40 |顯示全部樓層
sister irenea 好靚add6icon
march 發表於 2009-6-18 17:00

係丫~佢d班點好得意~
而且花性好好~
sinningia 發表於 2009-6-19 00:29:59 |顯示全部樓層
^^真係好靚,隻色是橙中帶粉紅嗎?
didi 發表於 2009-6-20 00:19:10 |顯示全部樓層
隻Sister Irenea超級靚呀add6icon