懷疑中毒的人請進

關閉 [複製鏈接]
作者: minmin 發表于 2009-5-10 17:51:21
8549 86
minmin 發表於 2009-5-16 22:44:34 |顯示全部樓層
回覆寶瓶:
我相信你有開啟網頁防衛,有些情況會把googleanalytics的script當成感染,我己經把相關的信息回報GOOGLE.
如果再有這情況出現,最好把CAP底screen,讓我知道是那一部份受感染.

回覆nwss54510:
WINDOWS 7是可以測到NOD32常駐的,我覺得你需要檢查一下NOD32的版本,如果WINDOWS是用64BIT的,則必須使用相同版本的NOD32.
回復

nwss54510 發表於 2009-5-16 23:06:33 |顯示全部樓層

根據在NOD32官方的討論區, 正式支援 Win7 的版本應該也要在 Win7 正版出了後才會有
WINS 7話NOD32係啟動了的, WINS和NOD都是32BIT的
我亦已發信詢問他們的支援部了
回復

米水 發表於 2009-5-16 23:07:35 |顯示全部樓層
wa.. 頭先嚇得我呀.. 我是在回覆人哋日誌時出事
佢又係叫我 dl file
好彩我覺得奇.. 諗咗好耐 dl 唔 dl 好
我都諗住唔 dl 想close 個示窗
點知佢嚇我, 話一 close 就會洗機
好彩 nod32 話我知呢啲係病毒, 唔好 dl 啫
回復

minmin 發表於 2009-5-16 23:13:50 |顯示全部樓層
根據在NOD32官方的討論區, 正式支援 Win7 的版本應該也要在 Win7 正版出了後才會有
WINS 7話NOD32係啟動了的
我亦已發信詢問他們的支援部了
nwss54510 發表於 2009-5-16 23:06

好的,因為我有使用NOD32加WIN7,我的是支援.最後以官方通知為準.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-16 23:15:28 |顯示全部樓層
回覆寶瓶:
我相信你有開啟網頁防衛,有些情況會把googleanalytics的script當成感染,我己經把相關的信息回報GOOGLE.
如果再有這情況出現,最好把CAP底screen,讓我知道是那一部份受感染.

回覆nwss54510:
WINDOWS 7是可 ...
minmin 發表於 2009-5-16 22:44

好奇怪!我兩次都係星期六出事!如果再掃到有野我比個 source 你睇啦 (但我希望冇!)
回復

minmin 發表於 2009-5-16 23:16:41 |顯示全部樓層
好奇怪!我兩次都係星期六出事!如果再掃到有野我比個 source 你睇啦 (但我希望冇!)
虛宿寶瓶 發表於 2009-5-16 23:15

好呀,唔該晒...
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-16 23:21:53 |顯示全部樓層
minmin,頭先 reply 完,剛想出番去 hkplants 主頁,點知第一次 load 唔到,再 refresh o個陣 pop-up bar 出左黎,唔知 mircosoft 乜鬼野,我 "x" 左佢,再 refresh 版面,點知佢 load 緊o既時候我見到個 tab 已經唔係 hkplants ,而係 Windows Security Centre,即係上次要我 download 野o個個 site... 我即刻 close 左啦!而家打算掃一掃機先!再講!
回復

亞實 發表於 2009-5-16 23:25:02 |顯示全部樓層
我係一起身一開機,
剩係開左呢個網我情況下有事,
不斷要我DL一D野, 我又CLOSE唔倒,
又扮我部機中左毒, 又話D資料已被人拎左, 等等
回復

minmin 發表於 2009-5-16 23:32:44 |顯示全部樓層
現在先關掉開心農場和風格切換,如果已調風格的會設回預設風格..
我想問有中毒的人,是否用其它風格呢?
回復

cotychan 發表於 2009-5-16 23:32:55 |顯示全部樓層
點解個background colour 改唔到,自己跳到好似未LOGIN咁??
回復

maggielawkm 發表於 2009-5-16 23:37:10 |顯示全部樓層
我曾經中毒~ 用紫色風格~
回復

cotychan 發表於 2009-5-16 23:39:12 |顯示全部樓層
我曾經被報稱中毒,我用灰色.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-16 23:43:32 |顯示全部樓層
我用預設o個隻,即係綠字白底!
回復

亞實 發表於 2009-5-16 23:45:10 |顯示全部樓層
現在先關掉開心農場和風格切換,如果已調風格的會設回預設風格..
minmin 發表於 2009-5-16 23:32

我沒有用其它風格
回復

貓后 發表於 2009-5-16 23:51:41 |顯示全部樓層
講講下,我係公司,間中都會上唔到網,唔知係咪重咗招呢,因為我大部份時間都會上嚟,以前公司部電腦未試過會上唔到網的,,其它同事電腦就正常囉?
回復

米水 發表於 2009-5-16 23:58:43 |顯示全部樓層
我剛剛話我中毒的新會員
我無用風格
只玩了農場
回復

winniethepoon 發表於 2009-5-17 00:06:37 |顯示全部樓層
想問一問,咩叫"其它風格'??
回復

marco5633 發表於 2009-5-17 01:31:21 |顯示全部樓層
冇玩過農場
冇轉過風格
回復

llaus 發表於 2009-5-17 11:20:17 |顯示全部樓層
剛剛再網上 scan 一次 全個電腦
又再次中左同一隻毒:

W32 netsky dam

前幾日已殺死左佢
今次又發現,要再殺過
回復

小寶 發表於 2009-5-17 11:32:52 |顯示全部樓層
minmin 發表於 2009-5-16 11:32 PM

星期五開始玩開心農場, 之後果日的VIRUS SCAN就CORRUPT左, 仲自動關機, 跟住果日都係咁情況, 唔知係咪同農場有關.
回復