懷疑中毒的人請進

關閉 [複製鏈接]
作者: minmin 發表于 2009-5-10 17:51:21
8547 86
raysit 發表於 2009-5-15 10:26:30 |顯示全部樓層
近幾個月上完這網後有死機情況, 有次NORTON ALERT 這是個疑似詐騙網站,
唔知是否這網被人入侵, 去年沒有這情況.
所以依家只好每星期上一次, 之後掃毒及清temp. files.
回復

亞實 發表於 2009-5-16 11:40:37 |顯示全部樓層
今日又有LA
比AVAST 折左
回復

花草之家 發表於 2009-5-16 13:03:27 |顯示全部樓層
我尋日入花友ge空間時,發出病毒警告。
回復

claudiatang 發表於 2009-5-16 14:22:03 |顯示全部樓層
剛剛又有發出病毒警告,叫我下載防毒軟件。被迫強行關機才了事﹗
回復

nwss54510 發表於 2009-5-16 14:40:40 |顯示全部樓層

我都收到呀~ 一按 引用 就話中毒啦@@"
重想我下載並安裝防毒軟件
PS. 我係用NOD的
回復

cotychan 發表於 2009-5-16 14:44:39 |顯示全部樓層
25# nwss54510
我啱啱都收到,一想入空間就出現病毒警告,不過我唔認為係因為開心農埸既問題,我喺另一個論壇都有玩,完全無問題.
記住收到啲咁既叫你DOWN嘢既訊息,一定唔好DOWN,真正既病毒係呢度.
回復

四少 發表於 2009-5-16 15:03:28 |顯示全部樓層
me2 早幾個鐘前發帖時突然 hand 機, 等了良 9 就彈出了掃毒警告, 咁我就 remove 左果 3 個問題檔 .....
回復

nwss54510 發表於 2009-5-16 15:05:44 |顯示全部樓層
25# nwss54510
我啱啱都收到,一想入空間就出現病毒警告,不過我唔認為係因為開心農埸既問題,我喺另一個論壇都有玩,完全無問題.
記住收到啲咁既叫你DOWN嘢既訊息,一定唔好DOWN,真正既病毒係呢度. ...
cotychan 發表於 2009-5-16 14:44

看來大家都係同時間出現中毒既訊息丫~
回復

marco5633 發表於 2009-5-16 15:09:51 |顯示全部樓層
我係入版區既時候出現警告
農場等等既野都冇玩
防毒軟件:NOD32
回復

alice 發表於 2009-5-16 16:55:14 |顯示全部樓層
我之前一入空間~有一大堆野飛出黎~攪到我死機~
情況好似寶瓶一樣~
回復

raysit 發表於 2009-5-16 17:09:35 |顯示全部樓層
PS. 我係用NOD的
nwss54510 發表於 2009-5-16 14:40

剛剛delete 哂D cookies, temp. files, 再登入我的空間, 即出現nwss54510嘅情況,
我諗呢個網中毒好深, 睇嚟我唔會再登入啦, 再見咁多位好朋友
回復

claudiatang 發表於 2009-5-16 17:30:54 |顯示全部樓層
咁嚴重﹗
回復

熊貓太 發表於 2009-5-16 17:51:37 |顯示全部樓層
呢排上緊呢樹就會死機, 同之外D朋友仔講一樣...........
好得人驚~~~~~~~
好彩我都冇DL佢叫我DL既防毒FILE
睇黎真係小心.............
我用NOD32~~~~~~
回復

熊貓太 發表於 2009-5-16 17:51:49 |顯示全部樓層
呢排上緊呢樹就會死機, 同之外D朋友仔講一樣...........
好得人驚~~~~~~~
好彩我都冇DL佢叫我DL既防毒FILE
睇黎真係小心.............
我用NOD32~~~~~~
回復

minmin 發表於 2009-5-16 17:58:25 |顯示全部樓層
其實我睇晒咁多大家的說話,
呢個網並非有毒,只是有個別網友有咁的疑問,所以我才開個POST出來看看其它網友的問題.
首先呢個網並沒有任何病毒和SPYWARE,我經常檢查所有程式的編碼有否被更改,但到現在為止都沒有發生過這個情況.再者,我一定不會在程式間放下不安全編碼.這點大家可以放心.
我綜合大家的反應,大部分有描述的都不關本網事,而點解有這警告,可以歸納於幾點.
1.防毒程式過份敏感,這只容許知悉的JAVASCRIPT通過,而遇到沒能認知的程式碼則視為不安全程式,其實這都是安全的部份.這情況出於GOOGLE 的 ANALYTICS .這是安全的編碼,大家可以不用理會.
2.如果有很多廣告彈出,這則表示電腦種了SPYWARE.但本網絶無任何SPYWARE,相信大家在其它網站(特別是大網的為多),或安裝不明程式而致成.遇到這情況,大家可到下載Ad-Aware Free 來掃瞄一次電腦,把SPYWARE清除.而且建議大家使用FIREFOX而取代IE,因為大部份SPYWARE都是只對IE有效.
3.回覆nwss54510的情況,看到病毒為"I-Worm.Trojan.b",這是一個十分久遠的木馬病毒,因為VISTA內建一個基本的防毒,所以會對其有偵測.但你說己安裝了NOD32,但我見到你的WINDOWS不能測到有防毒程式,請你檢查一下你的NOD32是否正常運行和開啟.

向大家保證,
我己經用了數台不同的電腦進行模擬運行,沒有發現任何病毒.而且我能保證程式本身不會含有任何病毒,己經用了Mircosoft Forefront Security 同 NOD32進行全面掃瞄.另外伺服器上的防火牆和防衛程式會進行即時測驗.如果有任何不明的更改行為,會進行紀錄.

其實大家在平時必須經常警惕,注意網上安全:
-首先必須安裝防毒軟件,要定時更新病毒庫.
-定期執行全面掃瞄.
-進入一些不明的網站,要特別留心,勿安裝任何程式
-在安裝程式時,注意選項,很多時會主動安裝其它程式.

以下是我個人建議:
因為很多SPYWARE都只對IE有效,所以強烈建議大家使用FIREFOX或者CHROME.因為這兩個BROWSER對不明的注入式程式更有效防止.

如果大家有任何不明白或者防毒問題,歡迎電郵我: minmin[at]hkplants.com     [at]取代成@

Ad-Aware Free:
http://www.lavasoft.com/products/ad_aware_free.php
回復

PhyllisTang 發表於 2009-5-16 19:25:43 |顯示全部樓層
24# claudiatang

Alt + Ctrl + Del .... 強行close左個叫你download的程式add6icon
回復

claudiatang 發表於 2009-5-16 20:33:45 |顯示全部樓層
24# claudiatang

Alt + Ctrl + Del .... 強行close左個叫你download的程式add6icon
PhyllisTang 發表於 2009-5-16 19:25

多謝你呀﹗我對這方面都沒什麼認識的。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-16 21:18:37 |顯示全部樓層
PS. 我係用NOD的
nwss54510 發表於 2009-5-16 14:40

我上個星期咪係咁囉!攪左幾粒鐘,掃清哂!跟住天下太平左幾日,今日 (又係星期六) 又黎,NOD 隔一陣又話 detect 到有 adware,但已經 del 左!

我其實好少上其他網站,一般黎講我只係上黎 hkplants, facebook 同 yahoo 睇下新聞,尤其是呢兩個星期,我都冇四圍開野睇!唔知點解會有 d 咁o既事!
回復

marco5633 發表於 2009-5-16 22:07:05 |顯示全部樓層
35# minmin

假如真係用戶既電腦有SPYWARE
咁又點解只係會係呢個網站觸發呢?

另外想問貴網係建基於獨立主機定係網存空間?
如果係網存空間的話,建議查下同一主機上的網站有冇同樣既問題
回復

nwss54510 發表於 2009-5-16 22:22:11 |顯示全部樓層

我的WINDOWS昨天才安裝的, 去過的網頁10個都未有..而去既網站都只係FACEBOOK, YAHOO, 天文台之類的網站, 我亦都沒有下載過任何程式, 我諗唔會咁都中毒呢@@"
如果真係在其他地方中招, 正如marco5633 所說, 咁點解只會係呢個網站觸發呢?
另外我用的是WINDOWS 7, 可能因為咁WINS話冇防毒程式, 但NOD是有開啟的丫~
回復