「開源植物」及「分享」匯報篇

作者: 貓貓 发表于 2009-3-17 23:14:01
35546 117
alextang 發表於 2009-6-13 22:10:41 |顯示全部樓層

公主牌香草。唔知咩名

JicJicmom 發表於 2009-6-19 13:08:43 |顯示全部樓層
1. 葡萄柚薄荷
2. 柚子薄荷
3. 咁尖0既D葉 ? 唔識 ......
4. 萍果薄荷 ( 白邊多D0既會係斑葉萍果薄荷 )
5. 斑葉倒手香
6. 倒手香
newbie 發表於 2009-6-28 19:03:26 |顯示全部樓層

噴點紫茉莉 shared from jicjicmom / monse at mar ...
起初唔識種, 生得慢, finally have flowers ^^
IMG_1611 (Small).JPG
IMG_1673 s (Large).JPG IMG_1675 (Small).JPG IMG_1555 (Small).JPG IMG_1557 (Small).JPG IMG_1666 (Small).JPG IMG_1667 (Small).JPG

威尼斯狂歡節旋轉牽牛花 shared from 春田花花 at mar
IMG_1483 (Small).JPG
IMG_1454 (Small).JPG IMG_1408 (Large).JPG
IMG_1407 (Large).JPG
Pinkcat 發表於 2009-7-5 16:42:13 |顯示全部樓層

貓鬚草 開源100 日後... 做咗貓鬚的太陽傘~

好期待開花,雖然花蕾仲未見影~  

如大頭相

如大頭相
yuwaiman 發表於 2009-7-8 20:49:11 |顯示全部樓層
等我都交吓功課先
黃靚靚分享嘅紅色雞蛋花, 出咗葉, 我唸應該會生到根啩

都係阿靚嘅, 唔記得咗咩菊, 健康生長中

再嚟係 Pauline 嘅腎葉芹菜

花草嘅太陽花

公主嘅朱古力薄荷
貓貓 發表於 2009-7-18 18:55:56 |顯示全部樓層
積積媽送的迷你向日葵.

resize P7050276.JPG

resize P7050277.JPG
貓貓 發表於 2009-7-18 18:59:39 |顯示全部樓層
alex 分享的巴西鳶尾巳經有子子孫孫喇!

resize P5240002.JPG

resize P5240023.JPG

resize P7110010.JPG
yuwaiman 發表於 2009-8-9 13:03:20 |顯示全部樓層
又係時候交吓功課俾公主同may sun了

貓貓 發表於 2009-8-21 23:55:59 |顯示全部樓層
積積媽年頭送的木瓜種子大個左好多, 希望年尾會結果啦!

re P8160078.JPG
alextang 發表於 2009-8-25 12:28:17 |顯示全部樓層

綠色紫蘇
紫色紫蘇
地獄辣椒
noni plant
lipstick tree
bottle tree
mandywowo 發表於 2009-9-30 19:44:01 |顯示全部樓層
芙蓉酢醬草Oxalis purpurea 'Garnet'  from 格子
貓貓 發表於 2009-10-3 22:47:25 |顯示全部樓層
芙蓉酢醬草Oxalis purpurea 'Garnet'  from 格子

mandywowo 發表於 2009-9-30 19:44

好利害啊,我的芙蓉酢醬草一 d 動靜都無呀??!
貓貓 發表於 2009-10-4 10:09:03 |顯示全部樓層
spinnet 送的咖啡苗落左地生得好健康,經過打風落大雨都無事,相信會繼續健康成長。

resize PA040050.JPG

積媽媽的木瓜高大左好多,不過開左 d 公花,巳嘗試用古法在樹莖打了口釘,仍未知結果如何??

resize PA040047.JPG

resize PA040048.JPG
yuwaiman 發表於 2009-10-28 10:17:08 |顯示全部樓層
交吓功課俾黃靚靚先, 你睇你棵蝴蝶出咗幾多 lum

newbie 發表於 2009-10-29 17:34:13 |顯示全部樓層

thanks the share from fanny 係三月時播種,佢地捱過左夏天,而家開花啦:)
IMG_0158 (Small).JPG IMG_0157 (Small).JPG IMG_0150 (Small).JPG
白色牛牛就一早開花,好靚:)
white cow cow.jpg white cow cow 2.jpg

貓鬚草 shared from alex finally have 鬚鬚 la... so cute !!
IMG_0112 (Small).JPG
貓貓 發表於 2009-11-28 15:16:39 |顯示全部樓層
多謝 spinnet 的龍吐珠,摘頂後而家開花喇!

resize PA040045.JPG

resize PB280020.JPG
mandywowo 發表於 2009-12-10 18:18:02 |顯示全部樓層
格子的酢醬草有花lum 啦

alextang 發表於 2009-12-14 13:04:42 |顯示全部樓層

農友送的辣椒,唔知叫南瓜辣椒定地嶽辣椒。
因為種左2種。得這棵有果。
mandywowo 發表於 2009-12-23 11:29:04 |顯示全部樓層
Oxalis purpurea 'Garnet' share from 格子
開花啦

ylee 發表於 2010-3-5 13:51:56 |顯示全部樓層
公主給的珠寶蘭 (石蠶)