[出售] Cyrtanthus mackenii 'Himalayan Pink'球根一份[結束]

作者: seraphim 發表于 2009-5-8 01:38:51
2506 26

[已結束]
[出清] Cyrtanthus mackenii 'Himalayan Pink'球根一份,只有一份
可能有白色垂筒在裡面,但我不敢100%肯定,$30一份,
交收方式: 限郵寄,郵費平郵$3,掛號另+$13.
收入當中5%會捐贈給香港園藝館作經費.
註:星期三,星期六不會到郵局寄信.

開花照: http://hkplants.com/viewthread.p ... 26amp%3Btypeid%3D20

賣圖中影到球根的.

賣圖中影到球根的.
tsoiyiu1009 發表於 2009-5-8 02:07:34 |顯示全部樓層
我要一份~
回復

seraphim 發表於 2009-5-9 01:46:24 |顯示全部樓層

2# tsoiyiu1009

妳好,想話比妳知呢幾粒球根之前係同另一種顏色(你應該知邊種...)既種埋同一盆,
妳知啦唔開花好難分 ...
所以有可能撈埋另一種顏色,但唔好咁高祈望
請問有冇問題?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2009-5-9 17:42:21 |顯示全部樓層
2# tsoiyiu1009

妳好,想話比妳知呢幾粒球根之前係同另一種顏色(你應該知邊種...)既種埋同一盆,
妳知啦唔開花好難分 ...
所以有可能撈埋另一種顏色,但唔好咁高祈望
請問有冇問題? ...
seraphim 發表於 2009-5-9 01:46

add9icon
um...咁丫...
咁我唔要喇~add11icon
回復

seraphim 發表於 2009-5-9 18:28:34 |顯示全部樓層
OK
回復

小白 發表於 2009-5-9 19:49:58 |顯示全部樓層
唔.....   我要啦.... 係咪最少都有 1 粒
回復

seraphim 發表於 2009-5-10 00:19:19 |顯示全部樓層
唔.....   我要啦.... 係咪最少都有 1 粒
小白 發表於 2009-5-9 19:49

你既意思係最少有 1 粒白色?
我唔敢肯定,都有可能全部都係'Himalayan Pink'...你要考慮清楚.
回復

小白 發表於 2009-5-10 00:32:37 |顯示全部樓層
相反.....   最少有 1 粒係 'Himalayan Pink'.... ok 冇問題
回復

seraphim 發表於 2009-5-11 01:14:26 |顯示全部樓層
8# 小白

OK
回復

四少 發表於 2009-5-11 02:27:55 |顯示全部樓層
oh... oh .... 遲左 ... 近日種垂筒, 希望每種色都有 d

白花係點樣嫁 ? pink 就見得多, 白花好少見咁 ...
回復

alice 發表於 2009-5-11 12:03:39 |顯示全部樓層
oh... oh .... 遲左 ... 近日種垂筒, 希望每種色都有 d

白花係點樣嫁 ? pink 就見得多, 白花好少見咁 ...
四少 發表於 2009-5-11 02:27

個花樣就一樣~只係唔同色~(講錯~唔好意思)我都搵緊垂筒花
回復

小白 發表於 2009-5-11 15:49:44 |顯示全部樓層
已入數.....  請看 pm
IMG_1638 (Large).JPG
回復

四少 發表於 2009-5-11 19:42:11 |顯示全部樓層
個花樣就一樣~只係唔同色~(講錯~唔好意思)我都搵緊垂筒花
alice 發表於 2009-5-11 12:03

你想要咩野品種, 如果數量多, 可找多幾個人訂
回復

seraphim 發表於 2009-5-11 21:38:18 |顯示全部樓層
四少 發表於 2009-5-11 19:42

代答 ,佢想要奶白,黃色同橘紅色,唔知啱唔啱
我都想要橘紅色...
回復

alice 發表於 2009-5-11 21:41:17 |顯示全部樓層
代答 ,佢想要奶白,黃色同橘紅色,唔知啱唔啱
我都想要橘紅色...
seraphim 發表於 2009-5-11 21:38

係啊~~比個叻你啊~
以我所知~仲有淨紅色架~共有五隻色~(唔知有無講錯)
回復

alice 發表於 2009-5-11 21:43:33 |顯示全部樓層
四少 發表於 2009-5-11 19:42

哈~你有門路訂購~可以預埋我嗎?有關費用可以一齊分擔~銀包無咁痛~請pm我~麻煩你了
回復

seraphim 發表於 2009-5-12 00:11:18 |顯示全部樓層
係啊~~比個叻你啊~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(10).gif
以我所知~仲有淨紅色架~共有五隻色~(唔知有無講錯)
alice 發表於 2009-5-11 21:41

多謝 ,早排想訂不過賣方冇哂貨,要等出年 .
原來我想訂既品種好罕見...所以好快賣哂
回復

小白 發表於 2009-5-12 00:16:49 |顯示全部樓層
seraphim 發表於 2009-5-12 00:11

到時預埋我
回復

四少 發表於 2009-5-12 00:27:47 |顯示全部樓層
seraphim 發表於 2009-5-12 00:11

我地方有限, 所以要找 d 易種又唔易死, 最好時間可分夏眠冬眠交替咁種佢地開花
而一般垂筒開先, 跟手係 rainlily ... 依家我仲有 d 玉米/牛血百合 ...
我只係新手, 市區大廈外牆單車架放上數小盆 ... 只有咁, 先有陽光 ... 因為家向正南, 真係唔係咁好種花, 如果係東 or 東南就好 d ...
回復

seraphim 發表於 2009-5-12 01:21:09 |顯示全部樓層

19# 四少

...你都想訂?
我想訂既品種係秋~冬短暫休眠既,60cm高,
溫暖地區差不多全年都有機會開花,好啱向東~東南(春天至秋天朝早哂下晝唔哂...)種,
可惜要等出年至知有冇貨
回復

12下一頁