Dennis 的朱頂蘭 (好花堪折)

作者: Dennis 發表于 2009-5-7 17:46:08
4347 22

早前見對面天台鄰居種的朱頂蘭開了花, 剪極都有, 忍不住手响繽繽買了一棵回來(成舊水,好貴), 不用一星期便有花...
跟住上到這網, 嘩! 勁多靚花!
特此Post自己人生第一棵朱上來Share, 多多指教!
黃臉婆 發表於 2009-5-9 00:13:14 |顯示全部樓層
早前見對面天台鄰居種的朱頂蘭開了花, 剪極都有, 忍不住手响繽繽買了一棵回來(成舊水,好貴), 不用一星期便有花...
跟住上到這網, 嘩! 勁多靚花!
特此Post自己人生第一棵朱上來Share, 多多指教! ...
Dennis 發表於 2009-5-7 17:46

成舊水買個 Reginae 女王(單瓣+紅-白+紅網紋)?真係好貴!
回復

Dennis 發表於 2009-5-10 22:47:24 |顯示全部樓層
2# 黃臉婆
唉!買貴野啦! 而家d花應該結緊子, 我放佢上天台晒啦! 希望有種子啦!
我上個星期六仲買多咗一棵白色, $105, 慘慘慘!

之後仲有多一個花菖

之後仲有多一個花菖

開了花再請教花名

開了花再請教花名
回復

黃臉婆 發表於 2009-5-10 23:13:45 |顯示全部樓層
2# 黃臉婆
唉!買貴野啦! 而家d花應該結緊子, 我放佢上天台晒啦! 希望有種子啦!
我上個星期六仲買多咗一棵白色, $105, 慘慘慘!
Dennis 發表於 2009-5-10 22:47

$105係香港買荷蘭白色品種,正常喎,都唔算好貴啦。開花時 po 上來呀!
回復

Dennis 發表於 2009-5-13 09:18:40 |顯示全部樓層

4# 黃臉婆
尋日開花啦! 黃女仕, 請問這是什麼花名?

(updated on 14-Dec-2009, the name is Ludwig Dazzler)
回復

黃臉婆 發表於 2009-5-13 09:33:18 |顯示全部樓層
4# 黃臉婆
尋日開花啦! 黃女仕, 請問這是什麼花名?
Dennis 發表於 2009-5-13 09:18

好靚呀! 白色同紅色我唔識!哈哈!
回復

Dennis 發表於 2009-5-13 09:58:34 |顯示全部樓層
Thanks黃女仕!
今次一開花,我便cut晒d花粉,等棵Reginae 女王再開花時黎過打亂種!hahaha!
回復

黃臉婆 發表於 2009-5-13 10:09:28 |顯示全部樓層
Thanks黃女仕!
今次一開花,我便cut晒d花粉,等棵Reginae 女王再開花時黎過打亂種!hahaha!
Dennis 發表於 2009-5-13 09:58

您都幾叻叻喎! 咁快就識!
回復

Dennis 發表於 2009-5-13 11:14:42 |顯示全部樓層
8# 黃臉婆
我都係首先睇晒妳個post (有成27頁嗰個呢), 學到好多野! 仲中咗毒tim!
跟住又睇吓d link, 呢個授粉資料幾好: http://www.amaryllisbulbs.org/20 ... maryllis-bulbs.html
回復

黃臉婆 發表於 2009-5-13 11:39:21 |顯示全部樓層
8# 黃臉婆
我都係首先睇晒妳個post (有成27頁嗰個呢), 學到好多野! 仲中咗毒tim!
跟住又睇吓d link, 呢個授粉資料幾好: http://www.amaryllisbulbs.org/20 ... maryllis-bulbs.html ...
Dennis 發表於 2009-5-13 11:14

您好勤力呀!
回復

Dennis 發表於 2009-5-28 22:34:55 |顯示全部樓層
首先多謝Professor Wong送的種子 , 21/5/09落種, 今日發現已經出芽....好開心
今個星期日會落盤!
回復

lelelala 發表於 2009-6-12 16:31:04 |顯示全部樓層
見你哋d花咁靚就打電話去問吓有冇得賣啦, 話要11月份先有喎, 好失望
回復

maplejoe 發表於 2009-6-13 05:55:46 |顯示全部樓層
白色花,中間有綠色既朱頂蘭真係好靚。
回復

Dennis 發表於 2009-6-13 17:27:10 |顯示全部樓層
lelelala: 而家繽繽應該冇, 我上兩個星期去都唔見有, 不過森森好似有, 但比繽繽更加貴!
toto: thank you!  我都係撞手神, 其實紅色嗰棵本來繽繽話係重瓣, 仲係白多過紅, 開咗花完全兩回事!add1icon
回復

lelelala 發表於 2009-6-16 16:09:42 |顯示全部樓層
Dennis : 係囉, 咁靚有得睇又無得買來種, 真失望
回復

Dennis 發表於 2009-9-4 10:53:57 |顯示全部樓層
唉~~~~
回復

黃臉婆 發表於 2009-9-4 15:38:18 |顯示全部樓層
Dennis 發表於 2009-9-4 10:53

唉........慘不忍睹
回復

黃臉婆 發表於 2009-9-4 16:59:32 |顯示全部樓層
唔好傷心喇,送番張相,解你憂愁。。。
IMG_2985 (Small).JPG
IMG_2856 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2009-9-4 17:04:11 |顯示全部樓層
你睇下你個仔。。我無虐待佢架。。。。肥肥白白。。。
IMG_4136 (Small).JPG
回復

Dennis 發表於 2009-9-4 17:30:05 |顯示全部樓層
唔好傷心喇,送番張相,解你憂愁。。。
黃臉婆 發表於 2009-9-4 16:59

黃靚靚, 有心....
回復

12下一頁