唯一的迷你無名氏

關閉 [複製鏈接]
作者: acmc 發表于 2009-5-3 11:30:19
2330 18

唯一的迷你無名氏又開花
jo_jo 發表於 2009-5-3 11:54:56 |顯示全部樓層
好得意~可否睇吓佢嘅正面?
回復

geminickh 發表於 2009-5-3 12:37:54 |顯示全部樓層
好似好得意咁呢 , 紫色邊白色底 , 應該好靚 可否影正面好似 jo jo 咁講
回復

Walter 發表於 2009-5-3 12:43:13 |顯示全部樓層
好得意WOR,但會否有全花照?
回復

acmc 發表於 2009-5-3 22:59:32 |顯示全部樓層
好得意WOR,但會否有全花照?
Walter 發表於 2009-5-3 12:43

這樣影是最靚!
回復

kate_ee 發表於 2009-5-3 23:08:39 |顯示全部樓層
5# acmc

個 focus 落左响 d 毛度喎~~~
靚响邊呢 ?? 朵花 out of focus , 只影側面, 又迫爆畫面...
全完唔合符黃金比例 ..點解"這樣影是最靚" 呢 ???
回復

acmc 發表於 2009-5-3 23:28:59 |顯示全部樓層
5# acmc

個 focus 落左响 d 毛度喎~~~
靚响邊呢 ?? 朵花 out of focus , 只影側面, 又迫爆畫面...
全完唔合符黃金比例 ..點解"這樣影是最靚" 呢 ???
kate_ee 發表於 2009-5-3 23:08

這品種的葉唔靚, 只係花仔較靚和特別,睇葉唔好看的,並不是說張相影得好呢!!!
回復

kate_ee 發表於 2009-5-3 23:40:14 |顯示全部樓層
這品種的葉唔靚, 只係花仔較靚和特別,睇葉唔好看的,並不是說張相影得好呢!!!
acmc 發表於 2009-5-3 23:28

我唔係有心冒犯, 只睇張相, 我無法想像朵花係咩樣, 咩形態, 幾多塊瓣...
其實我真係想知朵花咩樣架..
回復

charles604498 發表於 2009-5-3 23:45:19 |顯示全部樓層
朵花好特別,應該似好容易掉花既品種,嗎!
回復

acmc 發表於 2009-5-3 23:56:52 |顯示全部樓層
朵花好特別,應該似好容易掉花既品種,嗎!
charles604498 發表於 2009-5-3 23:45

是的! 你說得對
回復

Evalam 發表於 2009-5-4 10:29:19 |顯示全部樓層
好特別,好靚呀!
回復

acmc 發表於 2009-5-4 14:12:54 |顯示全部樓層
我唔係有心冒犯, 只睇張相, 我無法想像朵花係咩樣, 咩形態, 幾多塊瓣...
其實我真係想知朵花咩樣架..
kate_ee 發表於 2009-5-3 23:40

想像唔度,就不要勉強,想像力或聯想力係要係小孩時期培養最好, 令左右腦發展平衡,即六七歲前的黃金時期,想像力強可以創意無限,人生都會精彩d
想不到莫去想,種花要玩得輕鬆隨意 凡事莫執著,人生有得著,等下次佢開得靚d, d色夠d,再影給你看,不過話比你知,正面不看也罷!
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-4 14:37:06 |顯示全部樓層
我諗我都無想像力,張相好矇,白色佔左成幅相一半以上....呢度又唔係攝影區,放在這兒的相目的大致應該都是 functional purpose: 即表現花色花型為主.
我再用想像力,除左諗起一舊雲,仲要係背多分,呀唔係,應該係側身多分,
花?'天上九一臉花蛋',呢個名夠好聽喇掛.
睇完一次樓主咁有創意的描述和詳解,種花影相隨意得來,見樓主在另一個post說到算花和葉又有一定程度的要求,唔... 樓主對種花的藝術觀和創意指數的確深不可測,難以理解.
我諗我都係"想不到莫去想",可惜未及樓主種花種到"隨意",始終花有生命,水母只會'隨心'栽花.
回復

Exodus 發表於 2009-5-4 14:47:34 |顯示全部樓層
想像唔度,就不要勉強,想像力或聯想力係要係小孩時期培養最好, 令左右腦發展平衡,即六七歲前的黃金時期,想像力強可以創意無限,人生都會精彩d
想不到莫去想,種花要玩得輕鬆隨意 凡事莫執著,人生有得著 ...
acmc 發表於 2009-5-4 14:12

某程度上你只係自欺欺人
回復

nwss54510 發表於 2009-5-4 15:19:45 |顯示全部樓層
得過側面叫人想.. 點講都有點怪@@"
朵花本身都有佢既型態, 胡亂想像叫人點知佢真身係咩來??
我雖有豐富想像力, 但點都想像唔到佢真身係點架喎~
回復

acmc 發表於 2009-5-4 15:54:35 |顯示全部樓層
”你來左呢個forum都未有一個月, 當然要多少少時間和活躍一點 (唔係叫你周圍點火頭呀), 好快就上到"見習花友".
其實set 權限, 都係唔想新來的花友看完'老'花友的討論後, 先入為主, 咁就唔好啦.”

又來一個! 真係有咁多人鐘意喜歡周圍點火頭! 係矇咗, 但都睇到個花型呀,delete張相啦,唔好多事啦,多謝你們唔介意張相影得唔好的花友們!
回復

nwss54510 發表於 2009-5-4 16:09:39 |顯示全部樓層
我想冇人想點火頭..
但 "想像唔度,就不要勉強,想像力或聯想力係要係小孩時期培養最好, 令左右腦發展平衡,即六七歲前的黃金時期,想像力強可以創意無限,人生都會精彩d"
好似有點用詞不當呢@@" 感覺上好似想話人想像能力有問題咁
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-4 18:53:17 |顯示全部樓層
”你來左呢個forum都未有一個月, 當然要多少少時間和活躍一點 (唔係叫你周圍點火頭呀), 好快就上到"見習花友".
其實set 權限, 都係唔想新來的花友看完'老'花友的討論後, 先入為主, 咁就唔好啦.”

又來一個! 真係有 ...
acmc 發表於 2009-5-4 15:54

我看不出你引用我在談天說地版的"回應"同你呢個post 的內容及我在這個post"回應"你的內容有甚麼關係. 你quote了我在其他地方的言論, 然後說有人周圍點火頭, 很易令我覺得你在說我點火頭.
我對你回應kate ee "想不到莫去想,種花要玩得輕鬆隨意", 有一些睇法, 所以在這個post留言, 沒有任何挑釁之言論. 我用心去看你的帖並回應你, 我笑我沒有想像力, 我話我不能像你一樣隨意種花, 為何你會感到我在點火頭呢?

還有, 為何你說我周圍點火頭, 我幾時周圍點過火頭? 向誰和在那個post 點火頭?你這樣說,有誤導成份,請你說清楚.若果你不是在說我,也請你說清楚,免得被人誤會我"周圍點火頭”,毁了我聲譽.你若不正面回應,我會向分區版主和管理員投訴,找回公道的.

水母個人意見: 我感覺上呢度個個花友都唔介意花相矇, 大家留心在花色花型, 既然張相不能show清楚花型花色, 花友查詢如何欣賞此花也很正常, 希望樓主別誤會我或kate ee 在點火頭.
回復

KUNO 發表於 2009-5-6 08:04:31 |顯示全部樓層
給它下沉!
回復