也來幾隻貓

作者: kelly 發表于 2009-4-24 23:59:10
2243 22
很久沒上來了, 見到d貓開得咁高興, 來湊湊熱鬧~
小白 發表於 2009-4-25 00:03:22 |顯示全部樓層
高竇 "靚" 貓
回復

connie925 發表於 2009-4-25 00:03:37 |顯示全部樓層
嘩!好高呀.....
回復

cherrylwy 發表於 2009-4-25 00:55:05 |顯示全部樓層
好似後面果楝'國金'咁高﹗
一截截cut晒出來,就有好多盤(分)lu。
回復

Evalam 發表於 2009-4-25 21:21:04 |顯示全部樓層
嘩,花多得好犀利!
回復

s20051179 發表於 2009-4-26 16:20:40 |顯示全部樓層
好高!我有隻貓都幾高,下面葉枯枯地,是不是要斬頭??
回復

newbie 發表於 2009-4-26 16:29:08 |顯示全部樓層
very nice !!!!!!!!!!!!!!
有花苞是否唔好 cut 頭住 ??
回復

s20051179 發表於 2009-4-26 16:33:02 |顯示全部樓層
想體花最好唔好cut 頭啦,開完先cut都唔遲…
回復

tongtony 發表於 2009-4-26 18:40:10 |顯示全部樓層
嘩!妳隻猫猫好.......................................高
回復

laugenroll 發表於 2009-4-26 21:29:15 |顯示全部樓層
1# kelly

Kelly 你好, 我也加入養貓行列, 不過我的只有冬蟲草咁細, 要保濕只需放進飲品杯即可。但你的這麼高這麼大, 又種在長期冷氣的office, 請教一下你點同佢保濕呢?
回復

kelly 發表於 2009-4-27 13:34:11 |顯示全部樓層
周不時用噴水壺噴吓, 若太乾時噴湿埋d玻璃窗, 加上有其他植物 (包括水種植物同av), 湿度可以維持~
回復

laujessica 發表於 2009-4-27 23:22:26 |顯示全部樓層
好高呀!
回復

laugenroll 發表於 2009-4-28 00:09:24 |顯示全部樓層
多謝 kelly! 我還以為花貓葉面不能沾水 tim, 原來可以噴。咁放新年聖誕復活等長假就咁放佢在無空調的office 會唔會死架? 定係你會帶佢回家渡假?
回復

laugenroll 發表於 2009-4-28 00:17:51 |顯示全部樓層
還有, 請問 cut 頭是甚麼? 在甚麼情況下才cut? cut 完又有乜野用? 有分支?
回復

Dalki's 發表於 2009-4-28 12:06:57 |顯示全部樓層
嘩~隻貓高到呢....不過開得好靚好茂盛呀~
回復

Claraslm 發表於 2009-4-28 12:14:26 |顯示全部樓層
好高的貓貓
回復

C0126 發表於 2009-4-28 13:46:57 |顯示全部樓層
好大好靚呀...貓貓真可愛...
回復

acmc 發表於 2009-4-28 13:51:50 |顯示全部樓層
4# cherrylwy

cherrylwy, 我都來學吓嘢, mug唔係只係cut個頭插落泥重種咩? cut開一截截可以點處理? 個頂會唔會好似紫羅蘭咁,出幾棵芽ga?
回復

kelly 發表於 2009-4-28 23:45:57 |顯示全部樓層
13# laugenroll
公司長期24小時有冷氣, 就算冇都唔會帶佢番屋企, 因為太高實在唔方便, 換盤都只能在公司進行~
長假期冇冷氣, 只要不太侷, 比足水冇問題~
我有另外兩盤貓, 由於高到頂到百葉簾, 唯有cut頭, 剩番半尺冇根直接入泥(用大盤埋深d), cut晒d花lum, 比清水(冇根唔好落肥), 一定要保濕, 可用透朋膠袋封住, 或時常噴濕晒所有葉, 因為冇根, 唯有用葉片吸水保命~
最初三四日, 葉片會軟, 待生根後葉片會恢復, 即成功了~
至於有根果截, 在切口處會有芽出, 待芽長大又可以分盤~ 不過我掉咗, 太佔地方~
如果想主莖粗壯企得穩, 比足夠陽光外, 當佢長高腳軟換大盤埋深d, 再高再換, 等佢生多d根自然粗d穩d~
心愛品種想有多d鱗莖, 可以換盤時加d美能安A~
小女子養貓經驗尚淺, 大家研究吓~
回復

jo_jo 發表於 2009-4-29 01:03:46 |顯示全部樓層
o....明白哂,多謝你 explain 得咁清楚
回復

12下一頁