請大家俾d意見!!邊度買基肥好呀?

作者: jasoncat 發表于 2009-4-23 20:38:51
1549 5
今次係我第一次種....唔知點好?
我一次過係社區苗圃種左 青瓜, 菜心, 白通菜, 蔥, 矮瓜, 節瓜 ........
兩星期了, 應該落肥啦....
但唔係落乜野肥好.....

及係邊度買肥先至係平呢? 及  大約幾多錢呀?
paulpaul 發表於 2009-4-23 22:16:53 |顯示全部樓層
你在那區 ?
回復

jasoncat 發表於 2009-4-23 23:09:53 |顯示全部樓層
2# paulpaul

東區....
不過元朗屯門我都肯去的....
回復

CCCLLL 發表於 2009-4-24 01:20:16 |顯示全部樓層
我唔熟尼d唔知岩唔岩....
我自己只係識去花墟買野.
之前口多問人用乜肥時.店員有提過基肥.
十蚊益利多咁既size.
不過會有少許氣味(佢話因為係基肥喎)所以合室外用.
回復

mono 發表於 2009-4-24 01:20:16 |顯示全部樓層
元朗阜財街位元堂隔離間「王衫兄」有得賣。
(近合益街市,恆香後面向好到底麪家方向)收六點。
花墟都有得賣!不過唔係好知‘訂‘。
瓜果就用肉骨粉啦,係有機肥嚟㗎。離開植物大約2吋,挖個洞2吋多深,將肉骨粉埋入去,上面再蓋返泥,咁樣就少啲蚊!
菜呢,好多農友都鍾意用花生夫水。但要浸成個月先見效。仲要好臭㗎。
我會用魚肥水或洗米水(洗米個啲呢)留起佢吽2,3日用。
收割後要再補肥,我會鬆泥加“茵多素”再蓋返泥。
唔知幫唔幫到你。
回復

mono 發表於 2009-4-24 01:26:48 |顯示全部樓層
仲有,自己浸海帶水啦。買三蚊海帶,洗淨,浸水。一路浸一路用。青瓜好受㗎。瓜瓜大得好快㗎!我都有浸住用。
回復