丸子的香草入門---05 MAY UPDATED

作者: athernas 發表于 2009-4-19 00:59:31
3587 29

見大家種香草種得咁開心,丸子又來埋堆(跟隨潮流).其實第一棵是積媽送的葡萄柚薄荷,不過已被我種c咗啦.我自己用種子開始種的迷迭香...有小小真葉啦,大家都話難種...唔知點样先可以陪佢成長呢.
gtrnismo 發表於 2009-4-19 12:23:24 |顯示全部樓層
幾得意wor
印象中好似未有人post過rosemary既小描照片。我都係插支翻尼既
我覺得你好成功, 因為普遍書都寫rosemary用種子種比較不容易, 其實出左真葉可以增加日照。

好得意小苗, 開眼界

支持
回復

阿忻 發表於 2009-4-19 21:59:13 |顯示全部樓層
好可愛~ 佢o個兩塊大d既真葉好似好肥嘟嘟咁既~@@
回復

athernas 發表於 2009-4-20 10:08:44 |顯示全部樓層
幾得意wor
印象中好似未有人post過rosemary既小描照片。我都係插支翻尼既
我覺得你好成功, 因為普遍書都寫rosemary用種子種比較不容易, 其實出左真葉可以增加日照。

好得意小苗, 開眼界

支持 ...
gtrnismo 發表於 2009/4/19 12:23

多謝. 我都希望種得佢大啦.我會當佢上賓咁架喇.
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-20 12:15:24 |顯示全部樓層
athernas

Monse尋日比咗D斑葉金錢薄荷我~你要嗎?

回復

athernas 發表於 2009-4-20 13:52:07 |顯示全部樓層

好呀.  多謝...
哈哈你好似"毒"梟咁,到處散"毒品".
我想被一半上次買果d肥你啊,因為苗圃唔被用.你去"貨"去得快d.我種得嘢少,用唔到咁多. 請幫下手物盡其用啊.
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-20 15:44:40 |顯示全部樓層
好呀.  多謝...
哈哈你好似"毒"梟咁,到處散"毒品".
我想被一半上次買果d肥你啊,因為苗圃唔被用.你去"貨"去得快d.我種得嘢少,用唔到咁多. 請幫下手物盡其用啊. ...
athernas 發表於 2009-4-20 13:52

我不要了~

這個是我新買的
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-20 16:05:05 |顯示全部樓層
我不要了~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(110).gif

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(38).gif這個是我新買的
BanbieChan 發表於 2009-4-20 15:44

哩隻就係你話好肥果隻肥呀?
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-20 16:07:14 |顯示全部樓層
哩隻就係你話好肥果隻肥呀?
littlecuitegirl 發表於 2009-4-20 16:05

對喔~
回復

athernas 發表於 2009-4-20 18:08:13 |顯示全部樓層
我不要了~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(110).gif

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(38).gif這個是我新買的
BanbieChan 發表於 2009/4/20 15:44

係喎你又入咗貨. 可唔可以睇凡下d肥嘅真身呀.因為粒肥苗圃唔被用.我唯有慢慢用,或者送d被其他人啦.
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-20 21:07:28 |顯示全部樓層
係喎你又入咗貨. 可唔可以睇凡下d肥嘅真身呀.因為粒肥苗圃唔被用.我唯有慢慢用,或者送d被其他人啦.
athernas 發表於 2009-4-20 18:08

係同我喺荃灣花店買呢個一樣架

花店咁細包賣$30.-北上買一大包¥40.-咋
回復

ChrisTsui 發表於 2009-4-20 22:02:50 |顯示全部樓層
athernas 發表於 2009-4-20 18:08

點解苗圃唔比用粒肥?係咪粒肥有某d缺點?
我幾個月前,灑o左粒肥落果樹泥面,但到依家仲係一粒粒原封不動,好似冇吸收過咁,我一路以為淋水時會溶~
依家將d粒肥當作基肥~
回復

athernas 發表於 2009-4-20 22:48:47 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(89).gif係同我喺荃灣花店買呢個一樣架

花店咁細包賣$30.-http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(90).gif北上買一大包¥40.-咋 ...
BanbieChan 發表於 2009/4/20 21:07

昵隻OK用得,有色的(白色,綠色..等)
回復

athernas 發表於 2009-4-20 22:55:31 |顯示全部樓層
點解苗圃唔比用粒肥?係咪粒肥有某d缺點?
我幾個月前,灑o左粒肥落果樹泥面,但到依家仲係一粒粒原封不動,好似冇吸收過咁,我一路以為淋水時會溶~
依家將d粒肥當作基肥~ ...
ChrisTsui 發表於 2009/4/20 22:02

MISS話有色就不算是有機,可以用來種花.種食嘅就唔好啦.同埋話咗唔被用沒有認可的有機肥都唔算係囉.未用來種花囉.不過我都有用佢來做基肥(家中植物).
回復

athernas 發表於 2009-4-20 23:39:21 |顯示全部樓層
積媽送的碰碰香同我唔知係唔係的萍果薄荷.
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-21 00:17:55 |顯示全部樓層
積媽送的碰碰香同我唔知係唔係的萍果薄荷.
athernas 發表於 2009-4-20 23:39

係葡萄柚薄荷呀~ 我見你之前0個棵c 左, 所以比多一棵你~
回復

athernas 發表於 2009-4-21 09:31:22 |顯示全部樓層
係葡萄柚薄荷呀~ 我見你之前0個棵c 左, 所以比多一棵你~
JicJicmom 發表於 2009/4/21 00:17

因為我見佢d葉咁大塊,d 味都有d似青萍果.唔該積媽...
回復

athernas 發表於 2009-5-4 12:29:05 |顯示全部樓層

我唔知係唔係淋多咗水呢個陶盆好似發霉.
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-4 12:38:35 |顯示全部樓層
我唔知係唔係淋多咗水呢個陶盆好似發霉.
athernas 發表於 2009-5-4 12:29

應該不是吧

你看看~我的比你更嚴重啊~

DSC08216 - 複製.JPG
回復

athernas 發表於 2009-5-4 13:35:21 |顯示全部樓層
19# BanbieChan

係黑色果d喎,唔係外面白色果d啊.
回復

12下一頁